SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Souvislosti zvýšené střevní propustnosti a histaminové intolerance

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který Vás zná.

 

Na našem webu již najdete na toto téma dva články:

Zvýšená střevní propustnost a článek o histaminové intoleranci

http://www.symbivita.cz/clanek/Zvysena-strevni-propustnost

http://www.symbivita.cz/clanek/HIT-tri-pismenka,-ktera-znaci-histaminovou-intoleranci

Permeabilita střeva (propustnost střeva) je přirozená schopnost střeva, při které mohou prostřednictvím střevní výstelky (tj. epitelová tkáň s těsně na sebe naléhajícími buňkami, s minimem mezibuněčné hmoty) některé důležité mikroživiny procházet drobnými spoji nebo otvory do krevního řečiště. Tyto drobné mezery jsou však velmi malé a nestrávené částice potravy, mikroby a toxiny se jimi nemohou dostat. Pokud je střevní výstelka zdravá, je přirozeně polopropustná. Patogeny, které nemohou projít, jsou vyloučeny močí nebo stolicí z těla ven.

 

Pro zánět

Problémem jsou pro-zánětlivá jídla - jídla podporující v těle zánět: např. červená masa s vysokým obsahem omega 6, uzeniny, průmyslově zpracované potraviny, sladká (kyselinotvorná) jídla (hlavně) z rafinovaného cukru, z lepku, z rafinovaného oleje, mléčné výrobky, umělé přísady, potraviny s vysokým obsahem histaminu, infekce a další problematické složky. Toxiny přicházející do těla z vnějšku jsou tzv. environmentální toxiny: pesticidy, chemikálie, rtuť a BPA z plastu, mnohé léky včetně antibiotik, kyselin, nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) a steroidů. A dále musíme počítat s toxiny tvořícími se v samotném těle (lidské jedy), také s chronickým stresem všeho druhu; každý člověk si může sepsat vlastní seznam stresů, jež na něj působí.

Trvalé vystavení se těmto faktorům může vážně poškodit výstelku střeva a doslova rozbít tyto malé průchody, vytvářet větší, až se střevní výstelka stane propustnou více, než je záhodno, a vyvine se ´zvýšená střevní propustnost´, tedy ´syndrom netěsného střeva´ (lidově řečeno „děravé střevo“).

  • Za této situace mohou otvory do krevního oběhu procházet i velké molekuly, nestrávené částice potravy, toxiny, mikroby a patogeny.

Rostoucí počet vědeckých důkazů naznačuje, že zvýšená střevní propustnost je podstatou mnoha chronických zdravotních problémů a je třeba ji brát vážně. Netvrdím, že je zvýšená propustnost příčinou. Je to naopak následek, správně je třeba tento stav označit jako následek následku.

Algoritmus vypadá takto:

Stres, chybná životospráva - následkem je zvýšená střevní propustnost - a teprve jejím následkem je rozvoj chronické nemoci.

 

Příznaky

V této fázi lze popsat příznaky, které napovídají přítomnosti zvýšené střevní propustnosti:

  • problémy s trávením včetně nadýmání, plynatosti, zácpy, průjmu, nevolnosti nebo syndromu dráždivého tračníku,
  • potravinové alergie (často jde o maskované alergeny),
  • potravinová přecitlivělost (což je dnes moderní pojem, který si vyžádala doba, aby byl přítomný příznak zařazen do klasifikace) nebo
  • potravinová intolerance z nedostatku příslušného enzymu, který tělo potřebuje, aby mohlo danou potravinu zpracovat,
  • kožní problémy včetně akné, vyrážky, ekzému, růžovky,
  • sezónní alergie,
  • astma,
  • hormonální nerovnováha včetně nepravidelné menstruace, PMS, syndromu polycystických ovarií,
  • autoimunitní onemocnění, jako je celiakie, Crohnova choroba, revmatoidní artritida, Hashimotova tyreoiditida, lupus nebo psoriáza.

 

A pak jsou to nespecifické projevy, obecné, jaké mohou být často součástí celé řady jiných nemocí:

  • únava,
  • nespavost a jiné problémy se spánkem,
  • „závoj na mozku“ – mlhavé vnímání reality, potíže se soustředěním, potíže s pamětí,
  • bolesti hlavy nebo migrény,
  • chronická bolest svalů nebo kloubů,
  • fibromyalgie,
  • časté onemocnění, pomalé zotavování se z nemoci a další známky špatného imunitního zdraví.

Nutno k tomuto výčtu dodat, že příznaky mají vždy individuální charakteristiku a je třeba je vyhodnotit v rámci hloubkového rozboru s lékařem, který dotyčného zná, jinak mohu být zavádějící a diagnostiku mohou zkreslit.

 

Zvýšená střevní propustnost a histaminová intolerance

Histamin je důležitá chemická látka, produkovaná tělem. Je součástí obranné imunitní reakce, hraje totiž roli v modulaci imunitní a zánětlivé reakce při zánětu. Také podporuje trávení spuštěním uvolňování žaludeční kyseliny a podporuje mozkové, duševní a celkové zdraví komunikací s mozkem. Je tedy pro tělo nezbytný.

Pokud se histamin objeví ve zvýšené míře, může se stát problémem, protože tělo jeho přítomnost a účinek nezvládá. Jde o tzv. histaminovou intoleranci, která může vést k řadě nepříjemných příznaků včetně kožních problémů, zažívacích problémů, migrén, úzkosti a dalších a jež také přispívá k dalším chronickým zdravotním problémům.

Při zvýšené střevní propustnosti existuje nerovnováha střevního mikrobiomu. Za této situace se přemnožují patogenní bakterie a některé z nich mohou zvyšovat tvorbu histaminu. A současně se při zvýšení střevní propustnosti zvyšuje riziko nedostatku enzymu diaminoxidázy (DAO). Tento enzym je zásadní pro rozklad nadbytečného histaminu a udržení hladiny histaminu v rovnováze. Tedy nedostatek enzymu DAO znamená, že se tělo není schopno vypořádat s nadbytkem histaminu, který zvyšuje riziko histaminové intolerance.

I v tomto případě uvedu příznaky, kterou mohou souviset:

- zácpa nebo

- rýma,

- bolesti hlavy nebo migrény,

- kopřivka, ekzémy, vyrážky, lupénka a další kožní problémy,

- alergie nebo astmatické záchvaty,

- pocit mravenčení na kůži,

- závrať,

- tachykardie,

- kolísání tlaku krve od nízkého k vysokému tlaku,

- úzkosti,

- poruchy menstruačního cyklu nebo PMS.

 

Některé studie, např. ta z roku 2019 publikovaná ve Food Science and Biotechnology, ukázaly, že doplňování chybějícího enzymu DAO může stav histaminové intolerance zlepšit.

Samozřejmě to tak nemusí být vždy, protože je ve hře i více faktorů, které problém ovlivňují. Není to jediná cesta k nápravě.

Praxe ukázala, že prioritně má být řešena rovnováha mikrobiomu, zlepšení střevní propustnosti a současně podávaný enzym. Samozřejmě je nezbytné, aby přestaly působit faktory, které „vyhovují“ nemoci. Bez tohoto kroku se nemůže dostavit uspokojivý efekt.

 

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.
http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/obecna
 

MUDr. P. Šácha

 

 

Doporučujeme

    BARLEY STAR

    Mladý ječmen je bohatým přírodním zdrojem 18 aminokyselin, 14 minerálních látek, 12 vitaminů, vlákniny, více než 20 enzymů a další

    Zjistit více

    RELAX STAR

    RELAX STAR je unikátní kombinací látek, které působí blahodárně na celé tělo. (to je na hraně, ale co napsat?) Kdo by se kdy nesetkal

    Zjistit více

    RESVERATROL STAR

    Resveratrol je látka, která se nejvíce vyskytuje ve slupkách a jadérkách modré révy vinné, dále v arašídech, slupkách a jadérkách

    Zjistit více

    Penoxal 100 mg

    Penoxal má 100% přírodní složení obohacené o vitamín C a beta glukan, které přispívá k nomální funkci imunitního systému. Penox

    Zjistit více

    Omega-3 Plus

    Doplněk stravy obsahující důležité omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA s důležitými vitamíny B9 (kyselina listová), B1, B6, B12. Omeg

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024