SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Krátký pohled na akné






Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který Vás zná.

Akné je onemocnění postihující asi 80 % dospívající mládeže. Může ale přetrvávat i do dalších dekád života. U mužů bývá onemocnění častější a těžší.

Akné je kožní postižení vyvolané chybnou funkcí mazových a vlasových folikulů, a to nejčastěji v obličeji a na horní části hrudníku.

U mladistvých je vyvoláno zvláštní citlivostí na androgeny. Jejich mazové a vlasové folikuly spotřebovávají nadměrné množství dihydrotestosteronu, a to vysvětluje následnou zvýšenou tvorbu mazu, hyperseboreu. Na úrovni mazového a vlasového kanálku se vytvářejí ztvrdlé mazové shluky, které ucpávají a pak také atrofují folikuly, což vysvětluje tvorbu komedonů. Někdy se tvoří až cysty a v tomto terénu se snadno uplatní bakteriální infekce. Tou bývá nejčastěji corynebakterium acnei nebo staphylococcus aureus, známý jako zlatý stafylokok.

U dívek a mladých žen dochází často v období pohlavní aktivity k rozladění rovnováhy mezi estrogeny………… a progesteronem, často také za přičinění kouření, pití alkoholu, také při ponocování, převrácení denního režimu, ve stresech a nedostatku pohybu. Pak můžeme pozorovat zhoršení akné před menstruací nebo po ní. Užívání hormonální antikoncepce tuto nerovnováhu uměle vyrovná, tím se akné zlepší, jak se stává pro mladé ženy a dívky prvořadé, a ony si nepřipouštějí myšlenku, že pomocí hormonální antikoncepce jen dočasně zamaskují podstatu nerovnováhy, a ta se projeví
v budoucnu, žel, mnohem horším problémem, než je akné.

Mladiství jsou často netrpěliví a požadují lokální, hned viditelnou léčbu, protože akné je pro ně určitým handicapem ve společenském životě a současně je spjato s vysokou pravděpodobností druhotné infekce; tu posiluje snaha vytlačit obsah mazových a vlasových folikulů za hygienických podmínek, které nejsou vždy ideální.

Vzhledem k vysoké míře výskytu akné u mladistvých se můžeme domnívat, že jde spíše o přechodný stav než o stav chorobný. S tou poznámkou, že potíže někdy přetrvávají i dlouho do dospělosti. Je věcí životního stylu jednotlivce, jak douho mu potrvá návrat zpět do obvyklých ´kolejí života´. V úvahu však musíme vzít i znečištění životního prostředí, těžké kovy, stravování, stresy.

Ošetřit dysbiózu střevní
Při rozboru často nacházíme dysbiózu střevní.
Tu upravujeme pomocí systému SYMBI, který obsahuje kromě probiotik i prebiotika. Z nich např. chlorella podporuje lactobacily v růstu a je zásadotvorná, také je účelné užívat současně vlákniny, zvláště tehdy, kdy je zácpa.

Fytoterapie
Opatření proti akné doplňujeme fytoterapií - přesličkovým a kopřivovým čajem. Postup musí být komplexní a vychází z dietního opatření. Kořen z rdesna mnohokvětého pomáhá rovnat vegetativní poruchy, stimuluje totiž žlázy s vnitřní sekrecí a harmonizuje jejich funkce. Je vhodný pro celkovou harmonizaci hlavně v ženském těle.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    PROPOLIS STAR

    Propolis je směs bioaktivních látek pryskyřičného charakteru, které jsou sbírány včelami z pupenů a kůry různých stromů a z rostlin

    Zjistit více

    Ölziehkur Royal - léčebná olejová kúra

    Očistná olejová kúra - žmoulání Od nepaměti se v sibiřské tajze používá k vnitřní očistě těla olejová kúra: Ta spočívá

    Zjistit více

    NONI FOR WOMEN STAR

    Doplněk stravy Morinda citrifolia – Noni – je rostlina s vyrovnaným obsahem složek a s příznivými účinky na imunitní systém, fyzi

    Zjistit více

    BETA-CAROTENE STAR

    BETA-CAROTENE STAR obsahuje provitamin beta-karoten, který patří do skupiny karotenoidů hojně se vyskytujících v přírodě. Nelze se jím

    Zjistit více

    VIRGIN OLIVE 1000 STAR

    DOPLNĚK STRAVY Panenský olivový olej pro pevné zdraví. VIRGIN OLIVE 1000 STAR obsahuje polyfenolové antioxidanty extrahované z čerst

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024