SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Artróza a pravidelný pohyb






Přibližně 50 % dospělého obyvatelstva je postiženo opotřebováním kloubů. Opotřebování kloubů chrupavek a kostí na jednom nebo více kloubech v pokročilém stavu se nazývá artrózou. Abychom lépe chápali vznik této nemoci, musíme znát dobře stavbu kloubu. Kloubní plochy jsou pokryty vrstvou velmi hladké a kluzké chrupavky a přesně do sebe zapadají. Kloubní maz - vyrábí se v kloubním pouzdru - usnadňuje klouzání kloubních ploch a podporuje pohyblivost kloubů. Pokud plochy kloubu potažené chrupavkou jsou hladké a kluzké, je kloub plně funkční, tzn. pohyb a zátěž nevedou k potížím.

Chrupavka sehrává v kosterním systému člověka nebývale důležitou roli. Vezměte si třeba meziobratlovou ploténku. Musí odolávat velké fyzické zátěži. To umožňuje speciální uspořádání vláken. Tlak působící na páteř je rozkládán meziobratlovými ploténkami, které mají svou chrupavčitou část uspořádánu velmi smysluplně do tvaru cibule.

Tkáň chrupavky je chudá na buňky, vytváří enormní hydroelastický tlak, který udržuje její tvar a umožňuje tak její mechanickou odolnost. Tento přírodní úkaz vědci kopírují v průmyslové výrobě některých mechanických přístrojů. Příkladem je vodní hydraulický agregát.

Příroda nám poskytuje nekonečné příklady efektivnosti a jednoduchosti.

Avšak již od 30. roku života dochází u velkého počtu lidí k postupnému opotřebovávání a poškození chrupavky.

Přetěžováním. Přetížená pojivová tkáň se stává terčem - odborně se hovoří o "místu nejmenšího odporu"- zánětů, infekcí, autoimunitních procesů, degenerativních procesů a revmatických onemocnění.

Chrupavka se stává hrubou, ztrácí svou poddajnost, omezuje pohyblivost kloubů a způsobuje tak první potíže. V pokročilém stádiu artrózy se kloub může následkem sedření chrupavky zanítit, což ještě více zrychluje proces opotřebení.

Při artróze postupně dochází ke ztrátě chrupavky. To vede k pocitu strnulosti, napětí, vrzání kloubů a k postupné deformaci, vše je doprovázeno bolestmi a někdy i otoky.

Prevence a udržování "hydrauliky" chrupavky je základem pro bezproblémové stáří člověka.

Doplňky stravy na bázi glukosaminu a chondroitinsulfátu se používají ke zpomalení rozvoje osteoartritidy (poškození kloubní chrupavky) a ke zmírnění bolesti, která ji doprovází.

Kloubní - hyalinní chrupavka je nejrozšířenějším typem chrupavky v těle. Je tvrdá, hladká a křehká (hyalinní = sklovitá), a ve slabších ploténkách je i průsvitná. Kloubní - hyalinní chrupavka tvoří konce žeber, pokrývá kloubní hlavice, tvoří skelet hrtanu, průdušnice, bronchů a vytváří část podkladu nosu.

Glukosamin hydrochlorid svým účinkem stimuluje buňky chrupavky k tvorbě komplexních bílkovin a cukrů, které v opěrných strukturách chrupavky vážou vodu. Vykazuje pozoruhodný vliv na zpomalení progrese artrózy nosných kloubů a chrání kloubní chrupavku před poškozením běžnými hormonálními a analgetickými léky.

Chondroitin sulfát je drahá látka, a tak je předmětem zájmu jeho kvalita i množství obsažené v doplňcích stravy. Vzhledem k tomu, že zdrojem chondroitinu je chrupavka, existuje obava, zda nemůže být příčinou onemocnění BSE (bovinní spongiformní encefalopatie).

Proto se využívá jako zdroj chondroitinu žraločí chrupavka. Chondroitin je nejužívanější přírodní prostředek na bolestivé klouby. Jedná se o látku, která je přirozenou součástí mezibuněčné hmoty kloubní chrupavky, podílí se na její mechanické pevnosti a současné elasticitě, má významné protizánětlivé účinky a mírní bolesti kloubů.

MSM (methylsulfonylmethan) se používá především při bolestech, které jsou spojeny s osteoartritidou. Aplikuje se rovněž i při jiných obtížích, např. revmatické artritidě, zánětech močového měchýře (intersticiální cystitidě), svalových křečích a rakovině. MSM je také zapojen do tvorby kolagenu, keratinu a regenerace kostí. S věkem jeho zásoba u člověka klesá. Významně ovlivňuje zánětlivé pochody v organismu, pomáhá odstraňovat bolesti kloubů, šlach, svalů a má významné protialergické účinky. Jako silný antioxidant chrání také před účinky volných radikálů.

Kolagen II. typu je tvořen velmi jemnými kolagenními vlákny. Vlákna se na celkovém objemu mezibuněčné hmoty podílejí asi 50 %. Kolagen II. typu formuje prostorové sítě, které mají u některých chrupavek určitou architektonickou úpravu, odpovídající zatížení chrupavky. Kolagen II. typu lze nalézt v mezibuněčné hmotě kloubních a elastických chrupavek a v jádru meziobratlové destičky.

Kyselina fulvinová se k výše jmenovaným přidává, je důležitá pro vstřebávání. Váže minerální látky, zajišťuje jejich transport k buňkám a zlepšuje vychytávání minerálů do kosti. Působí též jako významný antioxidant, který neutralizuje volné radikály (jedovaté produkty metabolismu a světelného záření, poškozující tělní buňky oxidací) nebo komplexy těžkých kovů (rtuť, kadmium, olovo, dioxiny apod.) a odstraní je z těla jako odpad.

Vitamin C - na něj nesmíme zapomenout, podporuje mnohé procesy, které jsou důležité při regeneraci buněk.

Symbinatur disponuje četnými potravními doplňky, které mohou být pomocné při řešení tohoto problému. Ale dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006, nesmíme uvádět informace o účincích potravních doplňků na veřejné platformě. K tomu je určena poradna s lékařem.

Fyzioterapie
Pulsní magnetoterapie
Dlouhodobou a pravidelnou aplikací pulsními magnety,dochází ke zmírnění bolestí, ke zlepšení rozsahu pohyblivosti.Jelikož následkem regeneračních účinků na buněčné úrovni,nedochází k nadměrnému vysychání kloubního maziva a k úbytku chrupavky,podstatně se snižuje bolestivost a tím souvisí i nižší dávky nesteroidních antirevmatik. Ustupují otoky, zrychluje se chůze a zmírňuje se pocit nestability.

Odkyselení
Zpracované podle knihy Kurta Tepperweina Omlazující odkyselení
Remineralizace - cílené doplnění chybějících minerálních látek ("Royal Plus").

Zlatá pravidla dobrého zdraví:
- pravidelně odkyselovat organismus a následně ho remineralizovat,
- pít dostatek tekutin (2-3 litry denně): čistou neznehodnocenou vodu bez bublinek, zelený čaj,
- přijímat zásaditou stravu, denně čerstvou zeleninu a ovoce,
- konzumovat co nejvíce čerstvých potravin,
- omezit v potravě nadměrný příjem bílkovin (maso), snížit příjem cukru, soli, bílé mouky, vyloučit toxiny (alkohol, nikotin),
- jíst v klidu a každé sousto důkladně rozžvýkat,
- nejíst po 18. hodině,
- příležitostně se postit,
- udržovat si ideální hmotnost,
- dostatečný denní přísun antioxidantů a vitaminu C spolu s jeho důležitým kofaktorem - OPC, které spolu chrání kolagen a elastin a udržují pokožku elastickou a hladkou,
- po 40. roce života dodávat tělu koenzym Q10 jako doplněk výživy,
- pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu spolu s pohybem (nordic walking, cyklistika, plavání, lyžování, turistika, tanec, skákání na trampolíně atd.),
- přirozeně a zhluboka dýchat,
- používat doma, na pracovišti, v autě ionizátor ovzduší, který produkuje vitální ionty aktivního kyslíku,
- vyhýbat se stresům, snažit se pozitivně myslet,
- dopřávat si pravidelně zásaditou koupel spolu se zásaditou péčí o pokožku.


Zpracoval
MUDr. P. Šácha

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


Doporučujeme

    VILCACORA STAR

    VILCACORA STAR je formule sestavena z rostlin, které obsahují látky podporující přirozenou obranyschopnost organismu. Jedná se zejména o v

    Zjistit více

    CARSICO STAR

    Koenzym Q10 je důležitý pro všechny buňky těla při výrobě energie. Jeho dostatečný přísun do buněk přispívá k udržování celkov

    Zjistit více

    CREATINE STAR

    Kreatin se vyskytuje v lidském těle přirozeně (většinu potřebného množství kreatinu dovede tělo vytvořit samo) a slouží jako rychlý

    Zjistit více

    CORDYCEPS STAR

    CORDYCEPS STAR je originální produkt z císařské dynastie Ming, který obsahuje vysoce účinné extrakty léčivých hub a bylin. Parazitárn

    Zjistit více

    CHLAMYNYL STAR

    Doplněk stravy CHLAMYNYL STAR je pečlivě sestaven z rostlin s dlouholetou tradicí v lidové medicíně. Do produktu byly jednotlivé bylin

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024