SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

HIT – tři písmenka, která značí histaminovou intoleranci






SYMBIVITA
ve volném překladu znamená rovnováhu života a lze ji vnímat na několika rovinách.
Kdykoliv je tato rovnováha narušena, projeví se nemoc.

Tělo je vybaveno imunitním systémem, a ten má sloužit právě k udržování rovnováhy a má chránit proti mnohým škodlivinám; jeho úkolem je rozpoznávat, která látka je pro tělo škodlivá a která naopak, zastává důležitou roli v rozpoznávání tolerance látek, jež tělu prospívají.

Kdyby tato tolerance nefungovala, nemohli bychom přijímat potravu a také by na sliznicích nemohly žít prospěšné bakterie a tvořit lidskou mikroflóru.

Pokud se člověk narodí s imunodeficitem = s chyběním některých složek imunitního systému, bude trpět častými infekcemi. Takové onemocnění je geneticky podmíněno, ale k poruše vybavení imunity může dojít např. vlivem viru, příkladem je AIDS.

Pokud je symbivita narušena stresy, dojde vlastně k narušení tolerance vlastních buněk a vytváří se sebedestruktivní program, kdy imunitní systém ničí vlastní tkáně, rozvíjí se tzv. autoimunitní onemocnění. A podobně lze popsat narušení tolerance neškodných různorodých látek, se kterými přijdeme do kontaktu a na něž imunitní systém reaguje předrážděnou reakcí (stávají se alergeny). Uvolní se histamin a rozvine se alergie na příslušné sliznici. Senná rýma, alergický zánět spojivek, astma, ekzém apod.

Histamin je tedy látka, která v takovém případě, za patologických podmínek, začne tělu škodit.

Ale popsaný histamin je obsažen i v mnoha potravinách, jež normálně jíme, a neškodí nám. V těch případech se histamin v potravině rychle rozloží a zpracuje enzymem diaminoxydázou (DAO), který se přirozeně v těle vyskytuje.

A také v tomto případě je třeba mluvit o symbivitě - o rovnováze života. Pokud se vytvoří nerovnováha mezi množstvím histaminu a schopností enzymu diaminoxydáza (DAO) aktivně vykonávat svou základní roli (metabolizovat histamin), např. když má strava příliš vysoký obsah histaminu a současně chybí enzym DAO, organismus přestane histamin odbourávat, a ten se pak v těle začne projevovat různými příznaky, které mohou připomínat alergickou reakci. Ale nyní nejde o alergii. Jde o intoleranci na histamin kvůli nedostatečnému množství enzymu.

HIT – tři písmenka značí histaminovou intoleranci.
- Může být důsledkem genetického defektu s trvalým chyběním enzymu DAO.
- Ale mnohem častěji je HIT popisována jako snížení aktivity enzymu DAO určitými potravinami, infekcemi, zánětlivými stavy střeva, potravními alergiemi, u dospělých alkoholem nebo chemickými léky. Trvání potíží může být dočasné v různě dlouhé době.

Objevují se nespecifické příznaky
- s pocitem těžkosti v žaludku, bolestí břicha, dyskomfortu ve střevu, s průjmem.
- Časem se přidává nechuť k jídlu, dochází k úbytku váhy. K těmto potížím dochází více při konzumaci i sebemenšího množství alkoholu.
- Ale příznaky se mohou projevovat také mimo trávicí trakt. Bolesti hlavy, které připomínají migrénu, svědění různých sliznic, astma s dechovými problémy, kopřivka. Poruchy srdečního rytmu, bušení srdce, celková únava, slabost svalů atd.

Je to často individuální. A mnohdy potíže trvají dlouho, než se přijde na popsanou podstatu.

Vyjasnění může přinést vyšetření u alergologa či imunologa, kde lze laboratorně hodnotit IgE, anebo přímo stanovit aktivitu enzymu DAO v krvi.

Základní otázky:
1. Proč je hodně histaminu, když nebudeme brát v potaz histamin v jídle. Je třeba vyloučit imunologické poruchy, při nichž histamin stoupá.

2. Proč je málo enzymu DAO. A opět i zde je třeba provést diferenciální diagnózu situací, při nichž hladina DAO klesá.

Ale není vzácností, že výsledky z laboratoře vycházejí nepřesvědčivě a rozřešení pak přináší až osobní „detektivka“ příjmu jídel s obsahem histaminu a sledováním následných reakcí.

Někdy lze z diagnostických důvodů přímo použít DAOSin, přípravek, který dodává tělu enzym diaminoxydázu. Přijímá se 15 minut před jídlem obsahujícím histamin. A pak probíhá diagnostické sledování.

Sníte potravinu s histaminem - máte potíže.
Vezmete si enzym a sníte potravinu s histaminem a potíže nemáte nebo jsou mírnější. Tato situace potvrzuje domněnku, že enzym v těle chybí.

Uvedu některé potraviny, které jsou popisovány jako spouštěče HIT a jsou dávány do souvislosti s nedostatkem enzymu diaminoxydázy:
- červené víno,
- sýry,
- pestrá a barevná zelenina a ovoce (v barvivu je totiž histamin),
- mořské produkty,
- uzeniny,
- kysané zelí. Také
- kakao, čokoláda, u nich je to ale trochu jiné.

Histamin je biogenní amin, jehož je v kakau a čokoládě málo, ale obsahují jiný biogenní amin, třeba tyramin, který může vyvolávat potíže, kakao např. nastartuje migrénu. Pokud je tedy přítomna histaminová intolerance, pak do seznamu nevhodných potravin patří i sladkosti, kakao či čokoláda, navzdory tomu, že mají histaminu málo. Další biogenní aminy jsou např. putrescin, cadaverin, spermin, spermidin.

HIT je diagnostická jednotka, ukrývající v sobě soubor příznaků a (diagnosticky) také soubor diagnostických metod. HIT však nebývá samostatnou jednotkou. Pravidelně vidím širší souvislosti, a to nejen s jinými nemocemi imunitního, hormonálního nebo metabolického charakteru, ale dosti vysokým procentem je i součástí psychosomatického komplexu.

Dotyční mají potíže, navštěvují své lékaře, podniknou mnohá vyšetření, studují u „dr. Googla“, což je často spojeno s otazníkem, dozvědí se o HIT, začnou provádět dietu s omezením potravin uvolňujících histamin, užívají třeba uvedený DAOSin, jejich potíže se zmírní, ale nevymizí…

V těch případech vychází najevo, že na jejich tělo, na jejich život působí faktory, jež znají pouze oni a jež vyhovují patologii. A vyjde najevo, že celkově u nich není symbivita = rovnováha života.

Potíže nepřestanou, dokud v nich nebude celková rovnováha.


MUDr. P. Šácha

Poznámka k terminologii:
symbivita – je stav označující rovnováhu života,
SYMBIVITA – je označení webu s články.
Autorem obou termínů je MUDr. Pavel Šácha.


Doporučujeme

    Ölziehkur Royal - léčebná olejová kúra

    Očistná olejová kúra - žmoulání Od nepaměti se v sibiřské tajze používá k vnitřní očistě těla olejová kúra: Ta spočívá

    Zjistit více

    NU-sůl

    Nu-sůl je náhrada kuchyňské soli bez sodíku a glutamátu s draslíkem a nahrazuje kuchyňskou stolní sůl//NACL/ v naší domácnosti. Je

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT 300 ML

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funk

    Zjistit více

    BIOTIN STAR

    Biotin je znám také jako koenzym R nebo jako vitamin H. Existuje celkem osm forem biotinu, ale pouze jeden – D-biotin – se vyskytuje přiroz

    Zjistit více

    ROVNOVÁHA ŽIVOTA

    Po třicetileté praxi sepsal MUDr. P. Šácha své poznatky z oblasti medicíny. Dívá se na člověka jako na celek a v závěru upřednostňuj

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024