SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Krční mandle

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

Krční mandle patří do imunitního systému, jsou jeho párovým orgánem. Jde vlastně o lymfatické uzliny. Rozlišují se mandle krční, mandle nosní, mandle jazyková a tonsillae tubariae.
Slouží jako brána, kontrolní stanoviště, jsou prvním místem zachytávajícím antigeny, jež přicházejí do organizmu ústní a nosní dutinou. Proto bývají i prvním orgánem, kde dochází k pomnožení bakterií a replikaci virů.

Pokud je tento systém přetížen, je zřejmé, že to vede k mnohým komplikacím života jedince.
A již v dětském věku tento problém startuje mnohá chronická onemocnění. Čtenář znalý principů celostní medicíny si to dovede vysvětlit. Tento fenomén je popisován v základní filozofii článků

Nerovnováha života se projeví nemocí

https://www.symbivita.cz/clanek/Nerovnovaha-zivota-se-projevi-nemoci
Zde je popisována fáze depotní (ukládací), hromadění homotoxinů, tj. lidských jedů. Klasicky se na mandlích tvoří čepy. To jsou různé zbytky mikroorganizmů, epitelu, jídla, metabolických produktů apod. Usazují se v kryptách mandlí nebo se vytvoří absces.... Tím vytvářejí podklad, v němž se rozmnožují bakterie, jak bylo uvedeno výše.

Lymfatický systém
Lymfatický systém má za úkol odvádět ze sliznic nečistoty, zbytky bakterií atd. Někdy používám přirovnání: Představte si umyvadlo, které má odpad (sifon), a tato odpadní cesta je zanesená.

To je ten případ zahleněnosti, zde jsou nahromaděny homotoxiny, kterých se imunitní a lymfatický systém potřebuje zbavit. Když je ucpaný odpad, umyvadlo je nečisté, ztrácí svůj význam a stejné je to se sliznicemi dutiny ústní, průdušek, s mandlemi, zuby...
Je pak jedno, jaký impuls nastartuje nemoc. Do tohoto prostředí pronikne virus nebo bacil a začne škodit.
 

 



Virus ani bacil není příčinou problému

- Nezdravá strava
Často jde o souvislost s alergií, obvykle na kravské mléko, čokoládu či jiné silné alergeny.
Lymfatický systém, jehož součástí jsou mandle, je často příliš zatěžován tím, že musí produkovat lymfocyty potřebné k boji s toxiny pocházejícími z nezdravé stravy.

- Antibiotika
K boji proti infekcím lékaři předepisují antibiotika. Ale antibiotika neposilují imunitní systém dítěte, naopak jej ještě zeslabí. Problém neřeší imunita, ale za imunitu to řeší antibiotikum. Od té chvíle začíná proces, který se v homotoxikologii nazývá progresivní vikarizace. Zjednodušeně vysvětleno:
- Akutní nemoc se jen potlačí, dočasně zastaví ve prospěch postupného vývoje chronické nemoci. Se zdravím a nemocí dítěte se roztočí spirála potíží: Jakmile se dostane dítě do stresu nebo je vyčerpané, dostaví se zánět mandlí.

Strava
Tělo má fungující samoléčivý proces, jejž je třeba pochopit. Pokud tento systém dobře nefunguje, je zapotřebí hledat cestu, jak mu můžeme pomoci,
- Stravu dítěte sestavujeme pouze z čerstvého ovoce, bylinných čajů a větších dávek vitaminu C denně. Podáváme hojnost nesladkých tekutin. Tělo dostane větší šanci se samo vyčistit a stane se výkonnějším v boji nejen se zánětem mandlí, ale se všemi cizorodými organizmy.

Poměr omega 6 : omega 3 mastných kyselin

Pokud se opakují záněty mandlí a léčba nepřináší efekt, je dobré vyšetřit, jaký máte index omega mastných kyselin. Porušený poměr vede k různým potížím, ukazuje se, že velký nepoměr mezi omega-6 a omega-3 je podstatou mnoha chronických a zánětlivých stavů.

Když si představíte, že byl měl být poměr omega 6 ku omega 3 asi tak 3:1 a že je statisticky popsáno, že průměrný Středoevropan má 15:1, pak je to obecně moc špatné. A staví to otazníky nad klasické teorie o příčinách různých zánětlivých nemocí. Seznam by mohl být dlouhý. A netýká se to jen nemocných dospělých lidí, ale také už dětí a sportovců.

 

Nicméně, pokud balanční index omega 6 ku omega 3 není správný, pak je nutno totálně změnit stravování a životní styl, aby se tento poměr upravil, protože bez této celkové změny pak užívání jakéhokoliv prostředku nepřinese očekávaný efekt.

Popisuje se situace propustnosti membrány buňky, a ta je mimo jiné založena právě na správném poměru omega kyselin. Když celkově není v rovnováze, do buňky se výživné látky prostě nedostanou. V těle jsou vytvořeny podmínky výhodné pro záněty.





Léčení
Léčení nespočívá jen v podávání léků, jde také o uspořádání režimu dne dítěte.
Pokud chodí dítě do školky, pak je třeba citlivě řešit, zda je to pro dítě prospěšné. Mnohdy je potřeba, aby se celá rodina přizpůsobila požadavkům nemocného dítěte,
- aby vytvořila správné klima,
- aby rodiče nekouřili,
- často krátce větrali,
- dodržovali správnou relativní vlhkost vzduchu (45-55%),
- řešili problém s koberci,
- peřím,
- domácími zvířaty,
- vařením na plynu.

Chronicita
Pokud dojde ke zduření mandlí a diagnóza má název „chronický zánět mandlí“, objeví se druhotné komplikace.
- Dítě chrápe, špatně mluví, špatně dýchá, nedokonale se mu formuje hrudníček, nemůže se dobře soustředit, špatně spí…

A tak lékaři navrhují odstranění mandlí, a to hlavně při častých a silných zánětech. Jako by mandle byly nadbytečným orgánem, pro který nemá příroda využití.
- Jejich odstranění však zeslabí imunitní systém a sníží odolnost. Bacil má pak otevřenou cestu do těla. Je to vždy aktuální otázka, velmi individuální, zda mandle odstranit nebo ne.

Pokud převyšují priority k odstranění mandlí, je to jasné, ale je přitom nutno si uvědomit, že
- odstraněním mandlí se sice zlepší anatomické poměry a průchodnost dýchacích cest, ale nemělo by to tím končit. Ba naopak, právě nyní má nastat hlavní léčení, totiž dostat tělo do zdravého stavu. Má dojít k totální změně přístupu k tomuto problému. Má předcházet rozbor situace, aby odhalil všechny škodlivé vlivy, a ty je nutno odstranit, udělat si balanční test a zjistit v jakém poměru jsou omega 6 : omega 3, nejlépe za účasti všech členů rodiny. Protože se obvykle změna stravování týká všech členů rodiny. Pokud se tak nestane, bude jen otázkou času, kdy se problém obnoví anebo se jeho těžiště přesune na jiný systém, třeba na průdušky, ledviny, klouby atd.

Konzultace je možná přes naši poradnu.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/


MUDr. P. Šácha

Doporučujeme

    GINKGO STAR

    Ginkgo Biloba má velmi příznivý vliv na krevní cévy, kde působí na funkce endotelu a pomáhá uvolňovat zvýšené napětí stěny cév,

    Zjistit více

    ADAPTOGENS

    odolnost a imunita nutraceutikum (funkční doplněk stravy): 100 vegetariánských kapslí Popis: na horskou túru i do smogu velkoměsta

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funkci

    Zjistit více

    ANATOMAX

    Methylsulfonylmethan (MSM) je přirozená sloučenina síry, která je důležitá v lidském metabolismu. Spolu s vitaminem C tvoří důležitý

    Zjistit více

    ŽELEZO organické

    nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou, 100% čisté = bez příměsí (barviv, konzervačních / protispékav

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024