SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Obnova stárnoucích buněk

Nedávno jsem vedl přednášku na téma degenerativních nemocí. V diskusi padl dotaz, že prý každých sedm let se nahradí buňky v celém těle. Je tedy šance, že se ony degenerované buňky obnoví?

Buňky neustále umírají a zároveň se vytvářejí nové. To je fakt. Každý typ buňky má jinou strukturu, velikost, tvar a plní předem určenou funkci…

 

Kdy se buňky obnovují

Poločas obnovení buněk je různorodý. Červené krvinky žijí kolem čtyř měsíců, kůže se obnoví za dva až tři týdny, buňky tračníku za pouhé čtyři dny. Některé buňky v mozku nebo srdci se během života dokonce zčásti vůbec neobměňují. Přitom se regenerační schopnost buněk v procesu stárnutí zpomaluje. Děje se to také při nedostatku minerálních látek, při nemoci, běžně i při chybném stravování, přestože míra odumírání buněk zůstává stejná. Minerální látky jsou nezbytné pro „nastartování“, řízení a zachovávání buněčného dělení a regenerace.

Působení volných radikálů

Je to dnes tolik diskutovaný fenomén. Hektický způsob života vyčerpává schopnost těla tvořit si antioxidanty a velmi často nejsou buňky těla dostatečně chráněny, což se projeví únavou i poruchami různých funkcí. Je to vlastně faktor, který se podílí na podstatě stárnutí, progresi chronických nemocí, ba i rakoviny.

V průběhu života organizmus své buňky obnovuje procesem známým jako mitóza; při ní se mateřská buňka rozdělí na dvě buňky dceřiné. Během mitózy kopírují buňky své genetické informace, aby je mohly dceřiným buňkám předat.

Chromozom má na svých „ramenech“ speciální ochrannou „čepičku“ zvanou telomer, která je řízena přítomností enzymu telomerázy. Tímto způsobem si buňka zajišťuje, aby byla informace úspěšně předána z jedné generace na druhou.

I když se mění buňky za nové, orgány dále stárnou kvůli tomu, že při dělení může docházet ke změnám, např. k mutacím a jiným chybám. Tak třeba popsané telomery hrají důležitou roli při ochraně DNA a udržování její stability. Zkrácení telomerů bylo identifikováno jako hlavní příčina stárnutí lidí. Jakmile se telomery podstatně zkrátí a nejsou vytvořeny nové buňky, dojde k úmrtí. Avšak enzym telomeráza obsahuje bílkovinu a RNA, která je schopna zpětně zkopírovat ztracené úseky telomer a telomery rozšířit.

Je důležité vědět, že aktivitu tohoto enzymu lze zvýšit např. stravou s vysokým rostlinným podílem, pravidelnou pohybovou aktivitou a snahou vyvarovat se stresu a zvládat ho. Zajímavá je myšlenka vědců, že živočišné, saturované tuky, které se podílejí na rozvoji oxidativního stresu, snižují aktivitu telomerázy a urychlují krácení telomerů.

 

Omega-3 index

Vědci se shodují v tom, že tyto tuky vytvářejí v těle nevyvážený poměr omega-6 ku omega-3, kdy omega-6 mnohonásobně převyšuje omega-3, a pak určený omega-3 index (hladina EPA + DHA v krvi) je relevantním ukazatelem rizika příčin ischemické choroby srdeční (ICHS), infarktu a všech dalších civilizačních chorob (artritida, artróza, autismus, ADHD, diabetes, vysoký krevní tlak). A lze tím samozřejmě i vysvětlovat zrychlené stárnutí a zpomalení regenerace.

Obrázek názorně ukazuje, jak se chová buňka nezdravá na rozdíl od buňky zdravé.

Pokud nemá buněčná membrána správný poměr esenciálních mastných kyselin omega-6 k omega-3, narušuje to správnou funkci buňky.

 

Homocystein

V poslední době vyšla najevo hrozba přeměny homocysteinu v jeho toxickou formu, jež patologicky mění metabolické procesy v těle. Včasným přísunem dostatečné dávky příslušných vitaminů skupiny B (B6, B9, B12) lze však tuto civilizační zkázu zpomalit, dokonce i zastavit.

Chcete-li zlepšit své šance na dlouhý a zdravý život, tedy na správnou formu regenerace a včasnou obnovu buněk, měli byste udělat nějaké jednoduché změny. Zdravotnictví doporučuje jíst víc ovoce, zeleniny a olejnatých ryb, snížit množství smažených a grilovaných pokrmů, redukovat alkohol, přestat kouřit.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.
http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

MUDr. P. Šácha

Doporučujeme

    THERMO UNIVERSAL STAR

    VÝROBKY S NÁPLNÍ Z MIKROKULIČEK Principem činnosti výrobků je vyzařování tepla – fyzioterapie. Fyzioterapie se sice v medicíně po

    Zjistit více

    TREND RELAX

    TREND RELAX je produkt s obsahem z extraktů známých léčivých rostlin, které odedávna používala tradiční lidová medicína k celkovému

    Zjistit více

    STINGING NETTLE STAR

    Kopřiva – Urtica dioica – zahrnuje asi 35 druhů, které rostou zejména v mírných pásmech. Její latinský rodový název je odvozen od

    Zjistit více

    PROPOLIS STAR

    Propolis je směs bioaktivních látek pryskyřičného charakteru, které jsou sbírány včelami z pupenů a kůry různých stromů a z rostlin

    Zjistit více

    PERILLYL STAR

    Perilla frutescens je čínská léčivá bylina, jejíž výtažek se v tamní tradiční medicíně používal odedávna proti přecitlivělosti

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024