SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Když protilátky ničí vlastní tkáně






Autoimunitní nemoci dnes nejsou žádnou vzácností, lze říci, že tomu spíše naopak. Mnohé životní situace dostávají člověka do úzkých a do stresu, což vede k nesprávně fungující imunitě, začne chybně reagovat na spouštěcí faktor, třeba virus, zahájí tvorbu protilátek, které zaměří svou pozornost proti vlastní tkáni. Dnes ukáži na protilátky proti jaterním buňkám.

Nemoc se pak nazývá autoimunitní hepatitida.

Svou úlohu může sehrát dědičná predispozice, ale jak jsem již v úvodu naznačil k tomu se s vysokou pravděpodobností přidává hektický způsob života, vyčerpání, nedoléčená a přechozená chřipka, kouření, alkohol, častá indikace antibiotik, předchozí imunosuprese, u žen také užívaná hormonální antikoncepce (je nápadné, že se vyskytuje častěji u žen) a konečně stresy jakéhokoliv původu.

Součtem vícero faktorů vznikne základní situace oslabení - a pokud se k tomu přidá „obyčejný“ spouštěcí impuls, pak se nemoc spustí.

Nemoc se nemusí hned v začátku poznat nebo se podcení její zákeřnost, což je typické hlavně u mladých lidí, sportovců, nebo podnikatelů, kteří mají snahu vrátit se co nejdříve a co nejrychleji do normálního pracovního tempa a režimu. A tehdy dochází z pohledu dlouhodobého působení popsaného stresu k poškození jaterní tkáně a zhoršování jaterních funkcí. Lékař popisuje - k údivu pacienta tzv. zčistajasna - chronický zánět jater.

Průběh nemoci je individuálně různý. Někdy má charakter akutního zánětu s výraznými příznaky žloutenky, nechutenstvím. Objektivně najdeme zvětšení jater, prudké zvýšení jaterních testů, stav může vyvrcholit také náhlým selháním jater, anebo přejde do chronického zánětu.
Jindy začne nemoc nenápadně a plíživě jako zánět, který má minimální projevy - jako nespecifické projevy slabosti, které nelze bez laboratoře odlišit od chřipky. Každý dlouhodobý průběh autoimunitní hepatitidy vede postupně k různému rozsahu poškození jater a vzniku cirhózy se všemi jejími komplikacemi.

Diagnóza je postavena na celkovém rozboru situace, fyzikálním a laboratorním vyšetření. Tehdy nás nejvíce zajímají hodnoty jaterních testů a při podezření na autoimunitní podstatu je důležité udělat speciální imunologické krevní testy na přítomnost autoprotilátek (ANA, ASMA, ANCA). Ze zobrazovacích metod použijeme ultrazvuk břicha, který ukáže anatomické poměry v oblasti jater a žlučových cest, a v indikovaných případech připravíme biopsii jater kvůli specifickému histologickému rozlišení patologického procesu, který se v jaterní tkáni odehrává..

Jak probíhá léčba
Vzhledem k tomu, že jde o čas a nelze si dovolit, aby zánět nenávratně poškodil orgán, nasazují se kortikoidy a další potlačující látky. Mělo by být snahou, aby tento proces trval jen co nejkratší nezbytnou dobu a v okamžiku zastavení hrozby by se měla rozjet pátrací vyšetřovací rozvaha, hlavně imunologa, za tím účelem, aby se pojmenovala cesta patologického procesu a byla podle zjištěného závěru uskutečněna léčba, která by měla chaotický imunitní systém uklidnit a pomoci znovu vybudovat.

Z pomocných prostředků ve fázi rekonvalescence používáme produkty obsahující výtažky z ostropestřce. V současné době máme k dispozici molekulární vodík. Je to dobrý pomocník v boji s oxidativním stresem, který u takových situace bývá výrazně přítomen. Také bych zmínil Lecithin.

Samozřejmě musí u autoimunitní hepatitidy - a vůbec u všech autoimunitních nemocí – nastat zcela nekompromisní změna života, přístupu ke svému zdraví, přístupu k nemoci a s tím související změna myšlení. Principem autoimunitní nemoci je totiž, že imunitní systém ničí své tělo, to je vlastně sebedestruktivní akt. Imunita se řídí stavem mysli... Pokud má člověk ve své mysli sebedestruktivní program, pak tím také dává podnět k chybné - sebedestruktivní reakci imunitního systému....! Zde jasně fungují psychosomatická pravidla, kdy se psychický problém somatizuje.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.

Své zkušenosti popsal
MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    LECITHIN STAR

    Doplněk stravy se sladidlem Lecitin je stavebním prvkem buněčných stěn a membrán všech buněk v těle, bývá nazýván „potravou pro

    Zjistit více

    WATER PILL STAR

    WATER PILL STAR je pečlivě složená formule z léčivých bylin, jako například medvědice lékařská, jalovec a petržel, které již naše

    Zjistit více

    Melatonin B12

    Melatonin pro snadnější usínání, s vitaminem B12 pro podporu psychiky. Bez laktózy a lepku, vhodné pro vegany. - urychluje usínání

    Zjistit více

    GELAHIT TOP nutris 100ks

    Složení 1 želatinová kapsle: Glukosamin hydrochlorid (99.8%) 280 mg Chondroitin sulfát (94,8%) 130 mg MSM (99,4%) 130 mg Vitamín C (L-As

    Zjistit více

    VITAMIN K STAR

    Vitamin K je nezbytný pro srážlivost krve a zastavení krvácení. Vitaminu K je zapotřebí k budování zdravých kostí, pomáhá redukovat

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024