SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

HIT značí histaminovou intoleranci

SYMBIVITA
Ve volném překladu znamená rovnováhu života a lze ji vnímat na několika rovinách.
Kdykoliv je tato rovnováha narušena, projeví se nemoc.

Tělo je vybaveno imunitním systémem. Ten má sloužit právě k udržování rovnováhy a má chránit proti mnohým škodlivinám; jeho úkolem je rozpoznávat, která látka je pro tělo škodlivá a která naopak, zastává důležitou roli v rozeznání tolerance látek, jež tělu prospívají.

Kdyby tato tolerance nefungovala, nemohli bychom přijímat potravu a také by na sliznicích nemohly žít prospěšné bakterie a tvořit lidskou mikroflóru.

Pokud se člověk narodí s imunodeficitem = s chyběním některých složek imunitního systému, bude trpět častými infekcemi. Takové onemocnění je geneticky podmíněno, ale k poruše vybavení imunity může dojít např. vlivem viru; příkladem je AIDS.

Pokud je symbivita narušena stresy, dojde vlastně k narušení tolerance vlastních buněk a vytváří se sebedestruktivní program:

  • Imunitní systém ničí vlastní tkáně, rozvíjí se tzv. autoimunitní onemocnění.
  • A podobně lze popsat narušení tolerance neškodných různorodých látek, se kterými přijdeme do kontaktu a na něž imunitní systém reaguje předrážděnou reakcí (stávají se alergeny). Uvolní se histamin a rozvine se alergie na příslušné sliznici. Senná rýma, alergický zánět spojivek, astma, ekzém apod.

    Histamin je tedy látka, která v takovém případě, za patologických podmínek, začne tělu škodit. Ale histamin je obsažen i v mnoha potravinách, jež normálně jíme, a neškodí nám. V těch případech se histamin v potravině rychle rozloží a zpracuje enzymem diaminooxydázou (DAO), který se přirozeně v těle vyskytuje.

    A také v tomto případě je třeba mluvit o symbivitě - o rovnováze života. Pokud se vytvoří nerovnováha mezi množstvím histaminu a schopností enzymu diaminooxydáza (DAO) aktivně vykonávat svou základní roli (metabolizovat histamin), např. když má strava příliš vysoký obsah histaminu a současně chybí enzym DAO, organismus přestane histamin odbourávat, a ten se pak v těle začne projevovat různými příznaky, které mohou připomínat alergickou reakci. Ale nyní nejde o alergii. Jde o intoleranci na histamin kvůli nedostatečnému množství enzymu.

    HIT – tři písmenka značí histaminovou intoleranci.
    - Může být důsledkem genetického defektu s trvalým chyběním enzymu DAO. Týká se asi 1-3 % populace.
    - Ale mnohem častěji je HIT popisována jako snížení aktivity enzymu DAO určitými potravinami, infekcemi, zánětlivými stavy střeva s narušeným mikrobiomem (dysbiózou), cukrovkou, potravními alergiemi, u dospělých alkoholem nebo chemickými léky (Ibuprofen). Trvání potíží může být dočasné, v různě dlouhé době.

    Objevují se nespecifické příznaky
    - s pocitem těžkosti v žaludku, bolestí břicha, diskomfortu ve střevu, s průjmem.
    - Časem se přidává nechuť k jídlu, dochází k úbytku váhy. K těmto potížím dochází více při konzumaci i sebemenšího množství alkoholu, především vína a destilátů a jiných nápojů, jako je zelený čaj, energetické drinky s nevyzpytatelným obsahem různých povzbuzujících ingrediencí.
    - Ale příznaky se mohou projevovat také mimo trávicí trakt. Bolesti hlavy, které připomínají migrénu, svědění různých sliznic, astma s dechovými problémy, kopřivka. Poruchy srdečního rytmu, bušení srdce, celková únava, slabost svalů atd.

Pro tvorbu enzymu diaminooxidázy

a pro jeho správnou činnost tělo potřebuje

  • dostatečný příjem vitaminu C, B a mědi. Toto nesplňují lidé s podvýživou.

Je to často individuální. A potíže trvají mnohdy dlouho, než se přijde na popsanou podstatu.
 

Základní otázky:
1. Proč je hodně histaminu, když nebudeme brát v potaz histamin v jídle. Je třeba vyloučit imunologické poruchy, při nichž histamin stoupá.

2. Proč je málo enzymu DAO. I zde je třeba provést diferenciální diagnózu situací, při nichž hladina DAO klesá.

 

Diagnostická jednotka HIT

je kombinace 2 laboratorních testů - koncentrace a aktivity diaminooxidázy (DAO). Naměření nízkých hodnot značí potíže s odbouráváním histaminu, tedy histaminovou intoleranci. Ovšem HIT diagnostická jednotka v sobě také ukrývá soubor příznaků, které mohou mít širší souvislosti, a to nejen s jinými nemocemi imunitního, hormonálního nebo metabolického charakteru, ale dosti vysokým procentem je i součástí psychosomatického komplexu.

Při podezření na toto onemocnění hraje důležitou roli anamnéza v souvislosti se stravováním. Často se přistupuje k tzv.

eliminačně-expozičnímu testu.

  • Při něm pacient dodržuje po určitou dobu přísnou nízkohistaminovou dietu a po čase záměrně otestuje některou z rizikových potravin. Přítomnost reakce svědčí pro diagnózu HIT. V naší poradně jej používáme dlouhou řadu let jako výchozí diagnostickou metodu.

Když pacient není schopen dodržet eliminační expoziční test, tehdy se doporučuje

  • vedení podrobného deníku, do něhož pacient zaznamenává zkonzumované potraviny spolu s případnými příznaky, jež na sobě pozoruje zhruba do 4 hodin po požití. Vyhodnocení může také potvrdit HIT.
     
  • Někdy lze z diagnostických důvodů přímo použít DAOSin, přípravek, který dodává tělu enzym diaminooxidázu. Přijímá se 15 minut před jídlem obsahujícím histamin. A pak probíhá diagnostické sledování:
  • Sníte potravinu s histaminem - máte potíže.
  • Vezmete si předem enzym a pak sníte potravinu s histaminem - a potíže nemáte nebo jsou mírnější. Tato situace potvrzuje domněnku, že enzym v těle chybí.

     

Potraviny, které jsou popisovány jako spouštěče HIT

a jsou dávány do souvislosti s nedostatkem enzymu diaminooxidázy:
 

Podle Synlab czech s.r.o. najdeme nejvíce histaminu v tepelně upravovaných a ohřívaných pokrmech, kysaných jídlech, sýrech, kuřecím mase, mořských plodech, alkoholu a uzeninách. Ve velkém množství je ve špenátu, avokádu, lilku.

Při dietě je však třeba

  • vyhýbat se i potravinám, které sice histamin neobsahují, ale způsobují jeho nadměrné uvolňování v těle, nebo blokují produkci diaminooxidázy. Mezi ně patří rajčata, ořechy, lesní plody, fazole, zelený čaj a exotické ovoce: banán, papája, citrusy.
    Histamin je biogenní amin, jehož je v kakau a čokoládě málo, ale obsahují jiný biogenní amin, třeba tyramin, který může vyvolávat potíže, kakao např. nastartuje migrénu. Pokud je tedy přítomna histaminová intolerance, pak do seznamu nevhodných potravin patří i sladkosti, kakao a čokoláda navzdory tomu, že mají histaminu málo. Další biogenní aminy jsou např. putrescin, cadaverin, spermin, spermidin.
     

Dotyční mají potíže, navštěvují své lékaře, podniknou mnohá vyšetření, studují u „dr. Googla“, což je často spojeno s otazníkem, dozvědí se o HIT, začnou provádět dietu s omezením potravin uvolňujících histamin, užívají třeba uvedený DAOSin, jejich potíže se zmírní, ale nevymizí… Ale není také vzácností, že výsledky z laboratoře vycházejí nepřesvědčivě a rozřešení pak přináší až osobní rozbor životní časové osy jedince.

S takovým klientem pracujeme v naší poradně. Konzultace jeho zdravotního stavu buď probíhá prostřednictvím již 20 let trvající privátní individuální internetové poradny PIIP (http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/privatni) nebo probíhá konzultace přímo při osobním setkání v Brně https://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/osobni. Nejlepší variantou je konzultace, která se uskuteční kombinací obou.

V těch případech vychází najevo, že na jejich tělo, na jejich život působí faktory, jež znají pouze oni a jež vyhovují patologii. A vyjde najevo, že celkově u nich není symbivita = rovnováha života.

Potíže nepřestanou, dokud nebude ve faktorech celková rovnováha.

MUDr. P. Šácha

Poznámka k terminologii:
symbivita – je stav označující rovnováhu života,
SYMBIVITA – je označení webu s články.
Autorem obou termínů je MUDr. Pavel Šácha.

Doporučujeme

    BIO JEČMEN Green Ways (300 g)

    Ječmen Green Ways je enzymatický elixír plný života. Představte si mladou rostlinku ječmenné trávy, jak klíčí, proráží tvrdou krust

    Zjistit více

    APPLE CIDER VINEGAR

    Aktivní složkou jablečného octa- APPLE CIDER VINEGAR - je kombinace minerálů a kyseliny octové. Z minerálů se jedná zejména o draslík,

    Zjistit více

    COLOSTRUM STAR

    Kolostrum stojí pro svůj obsah přírodních látek podporující imunitní systém v popředí zájmu odborníků. Jeho složky pomáhají rege

    Zjistit více

    TREND RELAX

    TREND RELAX je produkt s obsahem z extraktů známých léčivých rostlin, které odedávna používala tradiční lidová medicína k celkovému

    Zjistit více

    CURCUMA LONGA STAR

    Kurkuma neboli indický šafrán má původ v jižní Asii. K léčebným účelům se toto zlatožluté koření získávané z této rostliny v

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2025