SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Cévní poruchy je dobré mít pod kontrolou






Pro někoho bude překvapením, že onemocnění cévní soustavy je nejčastější příčinou nemocnosti i příčin úmrtí v současné populaci.

Příčina zde nikdy není jediná
Víme, že cévy mohou být poškozeny bakteriemi, viry, plísněmi, těžkými kovy a významnou roli hraje i určitá vrozená dispozice. V dnešní době sehrává roli sedavé zaměstnání, málo pohybu, u žen užívání hormonální antikoncepce. Zásadní význam má samozřejmě strava, její složení, kvalita i kvantita.

Plíživé onemocnění
Jde o typ tzv. plíživého onemocnění. Příznaky dlouho nejsou prakticky žádné, avšak v okamžiku, kdy se objeví, může být často pozdě. To vše je o to nebezpečnější, že se lidé s tendencí k cévnímu onemocnění většinou jeví jako absolutně zdraví - a o to víc je cévní problém překvapí.

Přírodní pomoc
Mít tak k dispozici prostředek, který by dokázal ovlivnit kvalitu stěny cévní, zlepšit její elasticitu, ovlivnit také tvorbu cholesterolu, hormonální aktivitu, snížit stres a zlepšit adaptabilitu. To by byly příznivé argumenty pro preventivní podávání třeba jedné tabletky denně.

Ale tak to není.

Můžeme se zajímat o přírodní prostředky, které takové vlastnosti mají, a potom je na každém, zda je bude do svého jídelníčku zařazovat.

Bude řeč o přírodních antioxidantech, bioflavonoidech, o vitaminech skupiny B a také např. o česneku, který má schopnost rozšiřovat cévy, snižovat krevní tlak, a především hladinu nežádoucího LDL cholesterolu v krvi. Tímto významně působí proti kardiovaskulárním chorobám.

Bromelain
Jeho hlavní schopnost je blokovat mediátory zánětu a snižovat migraci neutrofilů do místa zánětu. Podílí se na štěpení bílkovin, pomáhá při zeslabování otoků a hojení ran, má vliv na srážení krevních destiček. Bromelain také zlepšuje absorpci a účinnost jiných látek.

Papain
je rostlinný enzym získávaný z latexu, který vylučuje plod papáje (carica papaya) po naříznutí nezralých plodů. Hydrolyticky štěpí peptidy a bílkoviny. Vykazuje fibrinolytické účinky (rozpouští krevní sraženiny) a radioprotektivní účinky (snižuje účinek radioaktivního záření na organismus). Papain má také silnou antibakteriální aktivitu.

Lutein
je žlutooranžové barvivo, patří mezi karotenoidy a najdeme jej v listové zelenině, zejména v kapustě, špenátu a zelí, dále v mrkvi a paprice, ve žlutočerveném ovoci a ve vejcích… Lutein je znám jako pomocník pro dobrý zrak a hraje významnou roli při prevenci aterosklerózy.

Diosmin a hesperidin
Diosmin je flavonoid získávaný z rostliny ruta aurantiae (routa vonná), patřící do rodu citrusů. Diosmin je syntetizován z hesperidinu izolovaného ze slupek pomerančů. V kombinaci s další látkou, hesperidinem (také citrusový flavonoid) zlepšuje, jak uvádějí odborníci, žilní tonus a snižuje kapilární hyperpermeabilitu, protože chrání mikrocirkulací před zánětlivými procesy.

Vitamin P
je směsí více aktivních látek nazývaných bioflavoidy, odvozených od flavonových barviv. Nejdůležitější jsou citrin, hesperidin a rutin. Hesperidin má významný vliv na zdraví cév a mikrokapilár v perifériích krevního oběhu (zvláště v mozku, očích, dlaních a chodidlech atd.). Především chrání stěny cév před zhroucením, ucpáním nebo perforací. Antioxidant hesperidin blahodárně působí na srdce, cévy a další orgány. Podobně jako množství dalších rostlinných antioxidantů patří do skupiny flavonoidů. Kromě pomerančů se vyskytuje v hroznech, červeném víně, zeleném čaji a čokoládě.

Rutin
Kromě již zmíněné routy vonné se rutin v přírodě vyskytuje zejména v pohance (velmi významný zdroj), dále v jerlínu japonském, chřestu, broskvích, nektarinkách, banánech a dalším ovoci. Je obsažen s aescinem také v dubové kůře, která se používá k sedacím koupelím u hemoroidů. Tato látka hlavně pozitivně zlepšuje křehkost krevních kapilár a také pružnost i propustnost cévní stěny. Pro toto působení se používá u poruch prokrvení žil dolních končetin, otocích dolních končetin, ale také při hemoroidech.

Rutin - článek

Prontokyanidin
je přirozená látka, vyskytující se v mnoha rostlinách, ale většinou ve slupce, jádrech anebo v pecce, tedy v částech, které odhazujeme, takže navzdory tomu, že konzumujeme ovoce, máme této látky nedostatek. Je to silný antioxidant, 18 x silnější než samotný vitamín C a 40 x silnější než vitamín E.

OPC Bio Complex

Cholin-bitartrát
Pokud jedna dávka obsahuje alespoň 82,5 mg cholinu, pak lze tvrdit:
Přispívá k normálnímu metabolismu lipidů.
Přispívá k udržení normální činnosti jater.
Přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu.

NEUROCHOLIN

Komonice lékařská
obsahuje hlavně kumarinový glykosid melilotin. Působí hlavně proti trombózám v krevním oběhu, zlepšuje cirkulaci v krevním řečišti a v lymfatických cévách. Používá se při lymfatických otocích a špatném cévním periferním zásobení. Má povzbudivý vliv na tvorbu leukocytů, a tím má i protizánětlivé účinky.

Vitamin D
Význam vitaminu D si spojujeme hlavně s rozvojem osteoporózy a slabé imunity. Ale vitamin D hraje velmi důležitou roli také v počátcích procesu rozvoje aterosklerózy, a to v přilnavosti bílých krvinek k cévní stěně. Při dostatečném množství tohoto vitaminu se snižuje možnost ukládání cholesterolu. Proto patří vitamin D do seznamu prostředků prevence rozvoje kornatění tepen…

Probiotika
Recept „léku na cévy“ má obsahovat i probiotika, aby se udržovala symbióza střevní. Jídelníček má obsahovat vyrovnanou stravu bez cholesterolu, hodně zeleniny s vlákninou. Pozitivní zprávy přicházejí o efektivním účinku černého pepře a chilli papriček.

Doporučuji chůzi, cvičení, masáže, NORDIC WALKING, jízdu na kole. Dostatek spánku.


MUDr. P. Šácha



Doporučujeme

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funkci

    Zjistit více

    ADAPTOGENS

    odolnost a imunita nutraceutikum (funkční doplněk stravy): 100 vegetariánských kapslí Popis: na horskou túru i do smogu velkoměsta

    Zjistit více

    C-M-Z-3 STAR

    Vápník napomáhá normální srážlivosti krve, podporuje energetický metabolismus, činnost svalů, funkci nervových přenosů, funkce tráv

    Zjistit více

    GRAPESEED STAR

    Vinnou révu zná lidstvo již několik tisíciletí. Zpočátku z jejích hroznů lidé vyráběli pouze nápoje, později se je naučili šlecht

    Zjistit více

    GELAHIT TOP nutris 300ks

    Složení 1 želatinová kapsle: Glukosamin hydrochlorid (99.8%) 280 mg Chondroitin sulfát (94,8%) 130 mg MSM (99,4%) 130 mg Vitamín C (L-As

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024