SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Byliny, které pomáhají při varixech






Líska obecná - obsahuje silice, flavonoidy, glykosidy, kyseliny. Působí jako adstringens při onemocnění jater, slinivky a celkově zlepšuje trávení.

Vilín virginský - obsahuje třísloviny a silice. Vhodný při varikozitách, pasivní venózní hemorhagii, distenzi vén, při zhoršení menzes, v těhotenství, po potlačení menzes, při epistaxi, hemorhagiích, varikozitech, při trombophlebitidách.

Komonice lékařská - obsahuje hlavně kumarinový glykosid melilotin. Působí hlavně proti trombózám v krevním oběhu, zlepšuje cirkulaci v krevním řečišti a v lymfatických cévách. Používá se při lymfatických otocích a špatném cévním periferním zásobení. Má povzbudivý vliv na tvorbu leukocytů a tím má tedy protizánětlivé účinky.

Rosnatka okrouhlolistá - obsahuje droserin a plumbalgin, dále třísloviny, enzymy a organické kyseliny. Flavonové glykosidy zvyšují diurézu. Používá se při ateroskleróze, vysokém tlaku a při bolestech hlavy. Má účinek spasmolytický, je využitelná jako fytoantibiotikum. Má též neuropsychický účinek.

Jírovec maďal - obsahuje saponiny a flavonoidy. Ovlivňuje lymfatický a krevní oběh, působí antisepticky a spasmolyticky. Zvyšuje prokrvení kapilární v očních cévách, zlepšuje degenerativní onemocnění. Má též antisklerotický účinek.

Pampeliška lékařská - obsahuje fructosan inulin, hořčiny, vitamín C, B2. Listy obsahují též neglykosidické hořčiny, působí jako stomachicum, též spasmolyticky na žlučové cesty. Uvolňuje Oddiho svěrač, příznivě působí na střeva, slinivku, játra a žlučník. Pomáhají při léčbě močových kamenů, při infektech močových cest, působí diureticky. Kořen i lodyha se doporučuje u cukrovky, zlepšuje celkově metabolizmus. Příznivě působí také při dně a revmatizmu. Profylakticky působí na lymfatický systém.

Chrpa polní - obsahuje antokyanové glykosidy (např. cianin), hořčiny, saponiny a minerální látky. Hlavně se používá při nechutenství, jako cholagogum. Působí močopudně a spasmolyticky. Má antiseptické a metabolické vlastnosti.


Tyto byliny a lze jmenovat další, se mohou podílet na zlepšení situace při:
- postižení cév dolních a horních končetin, tam kde jsou žilní městky a varixy
- chronických zánětech žilních
- ateroskleróze povšechně
- zažívacích obtížích trávicích
- střevních obtížích
- celkově detoxikačně

Kromě bylin se mají do jídelníčku přidávat potraviny, které obsahují vitamin P- bioflavonoidy. Mají totiž několik podstatných prospěšných účinků na lidský organismus, patří sem poměrně velké množství látek, které podporují cévní systém. Protože bioflavonoidy podporují tvorbu kolagenu, což se hlavně dotýká tzv. celistvosti cévních stěn.

Najdeme je u citrusových plodů, hlavně v jejich slupkách a jejich dužině, nejznámější rutin najdeme v pohance. Bioflavonoidy jsou také součástí barviva u mnohých ovocných plodů jako jsou třešně, švestky, meruňky a zvláště pak lesních plodu -borůvky, ostružiny, maliny, jahody, šípky…

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr. P. Šácha



Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024