SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Žaludek chce klid a pohodu






Pomodli se před jídlem, vypni televizi, nesleduj krimi zprávy. Vytvoř si pro jídlo pěkné prostředí a soustřeď se jenom na jídlo.

Žaludek to potřebuje. Je to svalnatý vak ve tvaru velkého písmene J, který vylučuje žaludeční šťávy. Ty obsahují hlavně pepsin, což je enzym, který zpracovává bílkoviny, a dále kyselinu chlorovodíkovou (HCl). Tyto dvě látky sterilizují potravu a poskytují kyselé prostředí. Žaludeční šťáva dále obsahuje mucin, který funguje jako mazivo.

Společným působením enzymů a svaloviny žaludku je potrava proměněna v kyselou tráveninu. Ta navozuje otevření žaludečního otvoru ( vrátníku) a obsah žaludku pokračuje do dvanácterníku. Jídlo se v žaludku zpracovává 3-5 hodin.

Množství šťav určuje kyselost střevního obsahu. Již malé výkyvy, ať směrem nahoru nebo dolů, mohou ovlivnit růst a reprodukci střevní flóry.

Žlučníku odpovídá kyselost, hněv a zlost, je to reprezentant těchto emocí a také napětí. Žaludku zase odpovídá sladkost, chuť a sympatie.

Když člověk prožívá při jídle stres, polyká ho. Kyselý žlučník negativně ovlivní žaludek. Naruší se enzymatická, hlenotvorná a peristaltická aktivita žaludku. V praxi se to projeví tak, že se žaludek málo pohybuje, potrava v něm zůstává dlouho ležet, aniž by byla rozmělňována- tlačí tam. Nefunguje vylučování trávicích šťáv a ochranného hlenu, který má chránit sliznici žaludku před účinkem kyseliny chlorovodíkové. Objeví se typický soubor příznaků: pocity těžkosti, plnosti či tlaku v žaludku, pálení, kyselost, říhání, bolest v levém podžebří. Když se tyto příznaky ozývají často, není již daleko k žaludečnímu vředu.

Ze žlučníku vede vývod do dvanácterníku a v tomtéž místě se spojuje s vývodem ze slinivky. Je to tzv. Vaterova papila a kolem ní je svalová skupina, kterou nazýváme Oddiho svěrač.

Má tři základní funkce:
- zajištění jednosměrného toku žluči a šťáv ze slinivky do dvanácterníku,
- přesměrování žluči do žlučníku, kde je uchovávána její zásoba,
- prevence zpětného toku obsahu dvanácterníku do slinivky či žlučníku.

Normálně je Oddiho svěrač uzavřený a otevírá se pouze tehdy, když jsou po konzumaci potravy ve dvanácterníku zapotřebí žluč a enzymy ze slinivky. Pokud svěrač funguje správně, šťávy protékají až do konce procesu. Pokud nesprávně, svěrač se neotvírá, kdy má, a vzniknou problémy. Šťávy se hromadějí a začínají se vracet zpět do žlučníku a do slinivky, což může způsobit záchvaty - silné bolesti v břiše a samozřejmě to ovlivňuje i absorpci, trávení a metabolizmus tuků a uhlovodanů v dvanácterníku.

Oddiho svěrač funguje s jistým bazálním tlakem, který se snižuje po příjmu potravy. Uvolnění Oddiho svěrače způsobuje zejména cholecystokinin. Oddiho svěrač je schopen peristaltickými kontrakcemi střídajícími se s uvolněním fungovat i jako pumpa a přivádět žluč do dvanácterníku i proti tlakovému gradientu. Společný žlučovod je sám o sobě bez peristaltické aktivity.

Bazální tlak Oddiho svěrače určuje hemodynamický efekt zajišťující zpětnou tvorbu tuků (lipidů, triglyceridů) střevní stěny. Podle současných představ probíhá tato zpětná tvorba v epiteliálních buňkách klků tenkého střeva. Triglyceridy jsou nejkaloričtější látky. Při jejich plné oxidaci dosahuje produkovaná energie až 9,5 kcal. Množství energie uchované v 1 g takového tekutin zbaveného tuku jako triglyceridy více než šestinásobně převyšuje množství energie uložené v 1 g glykogenu. Jinými slovy, pokud by se v lidském organizmu energie ukládala ve formě glykogenů, pro nahromadění 128000 kcal by bylo zapotřebí namísto 13,5 g triglyceridů více než 80 kg glykogenu. Je to zejména bazální tlak Oddiho svěrače, co zajišťuje denní kalorickou spotřebu organizmu - přepínáním a regulací metabolizmu tuků a uhlohydrátů.

Pokud jíme nestřídmě, nemáme u jídla klid, žijeme ve stresu a spěchu, může dojít k popsané poruše funkce svěrače a změně tlaku v něm. Pokud se vracejí šťávy do žlučníku, mohou vyvolat žlučníkovou koliku a žloutenku. Pocit na zvracení a bolest v oblasti žaludku nebo v pravém horním břišním kvadrantu, která může vystřelovat do ramene nebo zad. Bolest se objevuje většinou po tučném jídle a může trvat několik minut nebo i hodin.

Při zpětném toku šťáv do slinivky může vzniknout pankreatitida (zánět slinivky). Bolest provázející tento zánět je často náhlá a velmi intenzivní.

V takovém případě raději zatočíme se stresem, cílevědomě trénujeme obranu proti němu, jinak zatočí on s námi… Můžeme použít starý recept využívající šťávu ze syrového zelí, které předtím pokrájíme na malé plátky, rozmixujeme a šťávu popíjíme. Minimálně jeden šálek denně. Užitečné jsou také kombinace se slizotvornými bylinkami jako lékořicí a slézem. Svou roli zde sehrává heřmánek.

Symbinatur disponuje četnými potravními doplňky, které mohou být pomocné při řešení tohoto problému. Ale dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006, nesmíme uvádět informace o účincích potravních doplňků na veřejné platformě. K tomu je určena poradna s lékařem.

MUDr. P.Šácha


Doporučujeme

    Reishi red - 100 kapslí

    Lesklokorka lesklá „Císařova houba nesmrtelnosti“ Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čist

    Zjistit více

    STAR MEN

    Doplněk stravy Produkt speciálně vytvořený pro muže, pro jejich sebevědomí ... STAR MEN je formule vytvořená speciálně pro muže,

    Zjistit více

    SILYMARIN STAR

    Domovem ostropestřce mariánského – Silybum marianum – je Středomoří. Zdrojem účinných látek jsou listy a semena. Od dob Ježíše Kr

    Zjistit více

    Systém SYMBI + inulin

    Aby se ve střevu držela symbióza, tj. rovnováha mezi mikroorganizmy, musí k ní být vytvořeny specifické podmínky, které jsou žel dneš

    Zjistit více

    IRON GT STAR

    Železo aktivuje metabolismus těla, je nezbytné pro transport kyslíku a fungování imunitního systému; je zapotřebí pro výrobu hemoglobin

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024