SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Prevence makulární degenerace






Makula
Místo nejostřejšího vidění v oku se nazývá žlutá skvrna nebo-li makula. Následkem nedostatku živin přiváděných do buněk na sítnici, a tím i ke žluté skvrně, dochází k jejímu poškození a snížení schopnost centrálního vidění. Na sítnici oka máme světločivé buňky, které obraz převádějí na nervové vzruchy, a ty pak směřují přes zrakový nerv do mozku, tím se uskutečňuje naše vidění. Makula zaujímá v porovnání s celou plochou sítnice jen malý díl, ale je důležitá v tom smyslu, že zajišťuje centrální vidění a dobré rozpoznávání detailů. Ostatní plocha sítnice zprostředkovává periferní a noční vidění.

O výživu sítnice, a tedy také makuly, se stará cévnatka (choroidea).




Jedna ze 4 vrstev cévnatky se nazývá Bruchova membrána, přes ni je k buňkám na sítnici přiváděn kyslík a živiny. Ve vyšším věku dochází plíživě ke změnám v Bruchově membráně, vedoucím k makulární degeneraci.

Po vyšetření na očním oddělení se zjistí, že máte v oku „drúzy“ - bělavé okrsky tkáně s nahromaděnými lipidy bez pigmentů. Nezpůsobuje to žádné bolesti, většina lidí na nemoc v této fázi nepřijde. Ale dotyčný si začne stěžovat na neostré vidění. Objeví se místo podobné mlze tam, kam se právě díváme. Přímku vidíme zaobleně, písmenka jsou různě zprohýbána, celkově se zhoršuje zrak.




Dvě formy nemoci
Onemocnění se vyskytuje ve dvou formách. První je tzv. suchá forma, při ní zaniká epitel sítnice a fotoreceptory (tyčinky a čípky), zhoršování zraku je pomalé.

Druhá forma je vlhká, probíhá velmi rychle. U této formy dochází k prosakování a krvácení do sítnice, k otokům sítnice, a dokonce k jejímu odloučení. Tyto změny jsou způsobeny prorůstáním novotvořených cév pod sítnici a je nejčastější příčinou slepoty.

K rozvoji tohoto onemocnění přispívají různé rizikové faktory: špatné stravovací návyky, kouření, málo pohybu, užívání řádky léků na řešení např. kardiovaskulárního onemocnění a cukrovky. V literatuře se píše o genetické predispozici, ale také o nedostatečné ochraně před dlouhodobým vystavením očí přímému slunci. K tomuto onemocnění více inklinují lidé s bílou pletí a s modrýma očima. Onemocnění se týká více žen.

Zpomalit postup onemocnění a zmírnit obtíže
Často na našem webu píšeme o tom, jak je složité léčit degenerativní onemocnění, a bylo by pošetilé mluvit o nadějích k vyléčení, ale je namístě mluvit o zpomalení a zmírnění příznaků tohoto onemocnění.
Průběh nemoci lze díky možnostem současné medicíny do jisté míry ovlivnit a zlepšit.

Prevence? Samozřejmě!
Je nutno hovořit o antioxidantech, vitaminu C, beta-karotenu, vitaminu E, stopových prvcích - selenu, zinku a karotenoidu luteinu. Důležitá je aminokyselina glutathion a světlík lékařský (euphrasia officinalis). Poslední léta zaujímá své přední postavení molekulární vodík.

O luteinu
Lutein je žlutý pigment, jenž má hlavně ochranný účinek před slunečním světlem. Nadměrné sluneční záření zachytí, a tím brání poškození fotoreceptorů.

Všechny uvedené prvky si tělo nedovede samo tvořit, proto je čerpá ze stravy; nejvíce jich najdeme v listové zelenině.

U starších lidí narůstá problém se vstřebáváním těchto látek z potravy. U nich je pak dost důležité jejich zvýšené podávání třeba potravními doplňky.

Je třeba nepodceňovat prevenci a zaměřit se na zdravý životní styl, zdravou a vyváženou stravu, včas řešit léčbu celkových onemocnění, přestat kouřit a chránit oči a sítnici používáním kvalitních slunečních brýlí.

Pro konkrétní dotazy na dané téma jsou připraveny poradny.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    ACIDOPHILUS STAR

    Doplněk stravy Laktobacilové kmeny příznivě ovlivňují střevní mikroflóru a podporují správnou funkci zažívacího traktu. ACIDO

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funkci

    Zjistit více

    BARLEY STAR

    Mladý ječmen je bohatým přírodním zdrojem 18 aminokyselin, 14 minerálních látek, 12 vitaminů, vlákniny, více než 20 enzymů a další

    Zjistit více

    Piperin 98,6 - Slim & Beauty

    PIPERIN Slim & Beauty oceňují zejména ženy, které mají opakovanými dietami zablokované hubnoucí mechanismy. Vysoce koncentrovaný (98

    Zjistit více

    NADH Vital

    Koenzym 1 Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čisté = bez příměsí (barviv, konzervačních /

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024