SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Potravinová alergie bývá na začátku






V poradně je to většinou ta první věc, kterou pacientům s alergií vysvětluji. Zkušenosti ukazují, že pod alergií na pyl, na trávy, roztoče a podobně se na začátku - už v dětském věku projevovala potravinová alergie. Často se projevovala nenápadně, zvracením či ublinknutím, což nemusí u kojence být zvláštní jev, nebo neprospíváním- opět se to vysvětluje různými důvody, v batolecím či předškolním věku se projeví vyrážkou, řídkou stolicí - což si často vysvětlíme dietní chybou apod.

Podle nejnovějších sdělení předních alergologů je alergie považována za systémové onemocnění, kdy je popisován tzv. alergický pochod. U jedinců s dispozicí k alergii se projevují příznaky v různých podobách, které dnes můžeme díky vyspělé laboratorní technice sledovat např. měřením tvorby specifických Ig E protilátek. V prvním roce života převažují proti potravinovým alergénům, v batolecím věku začnou převažovat tzv. interiérové alergény- batole leze po zemi, všechno zkoumá- objevují se alergie na prach, roztoče, později jsou to vnější alergény, trávy, různé pyly…. Klinicky se příznaky projevují jako ekzém, který přechází v astma, rýmu.

Takže potravinová alergie bývá na začátku a mnohdy se stává, že přetrvává, ale projevuje se nenápadně. Příznaky a znaky této formy alergické poruchy, která postihuje velkou část populace, jsou často nepoznané. Projevují se jako časté močení, zhoršená koncentrace, deprese, bolesti hlavy, bolesti kloubů atd.

První typ přecitlivělosti k potravinovým antigenům je dobře známý. Co je mnohem méně pochopeno, je opožděná reakce na jídlo, která může trvat týdny, než se antigeny projeví. Jinými slovy klient může reagovat na jídlo, které snědl, až za několik dní a vůbec si vzniklé příznaky nedává do souvislostí.

Myslím si, že je potřebné nejprve pátrat po potravinové alergii jako po prvotní příčině. Nejprve pacienti kroutí hlavou. Ne, potravinovou alergii nemám, to bych již dávno poznal. Je zajímavé, že ani na alergologiích po potravinových alergénech nepátrají. Velké procento alergiků má zjištěnou alergii např. na pyl, roztoče atd., ale potraviny nebyly dělány. A tam, kde byly provedeny testy, jsou negativní. Prováděné kožní tzv. prick testy na potraviny jsou spolehlivé tak na 20 % a testy ke zjištění protilátek z krve vůči jistým potravinám tak na 75 %. Je užitečné také současně provádět eliminační expoziční zkoušku na zjištění potravinového alergénu, kterou považuji za nejpřesvědčivější, protože pacient sám na vlastním těle pozná, zda mu potravina vadí nebo ne.

Začínáme potravinami, které se běžně vyskytují v jídelníčku každodenního života.

Nejvíce podezřelou potravinou bývá mléko- lépe by bylo hovořit o bílkovině kravského mléka, potom je to vaječný bílek ze slepičích vajec, pak moučné výrobky- lepek. Následuje maso, sója, různé ořechy, ryby……..

Potravinu, kterou chceme testovat musíme stoprocentně vysadit z jídelníčku, takže v případě mléka se to netýká jen tekuté formy mléka, ale i sýrů, jogurtů a všech výrobků, do kterých je zakomponováno mléko. A to po dobu minimálně 2- 3 týdnů !! Tento interval je z výše jmenovaných důvodů nutno dodržet. A při vysazení sledujeme, jak se našemu tělu daří. Například během vysazení testované potraviny se zlepší příznak- ekzém, slzení, bolest hlavy, nesoustředěnost apod. Po uplynutí testované doby tuto potravinu opět normálně zařadíme do jídelníčku. Jestliže je to potravina, která nějakým způsobem tělu vadí, pak během několika prvních hodin či dnů dojde opět ke zhoršení sledovaných příznaků. Jestliže se můžeme spolehnout na to, že bylo vysazení sledované potraviny provedeno na 100 % a neprojevil se rozdíl mezi obdobím, kdy jsme potravinu nedávali a dávali, pak je pravděpodobné, že to není potravina, která nám vadí a můžeme stejným způsobem testovat jiný potravinový druh, třeba lepek. I kdyby toto hledání potravinového alergénu mělo trvat dva roky. Z pohledu perspektivy pro budoucnost je to nesmírně důležité !




Setkával jsem se se dvěma skupinami pacientů. Při kontrole jsem se jich ptal na výsledek jejich testování.

1. skupina mi odpoví - test jsem neprováděl - to nejde - jak mám provádět test, když se stravuji v závodní jídelně, nebo když dítě chodí do školky.

Nezbývá mi než pokrčit rameny. "Říkáte, že to nejde? Tak to nejde, s tím já nic neudělám". Moje manželka, která se na tento problém dívá filozoficky, vždy dodává: "On se ještě potřebuje trápit".

2. skupina, a musím konstatovat, že ta menší skupina, test provede. Buď alergén odhalí - vysazení této potraviny se dá přirovnat malému zázraku. Nebo alergén neodhalí, ale pacient konstatuje- bylo mi lépe, měl jsem více energie, klidněji jsem spal, mám pravidelnou stolici nebo něco podobného- tímto testem si nastartoval novou cestu ve stravování a naučil se více pracovat s dietou…

Na závěr uvedu sdělení předních alergologů.

Dva a půl milionů alergiků, osm set tisíc ekzematiků, sedm set tisíc astmatiků, jeden milion tři sta tisíc pacientů s alergickou rýmou v České republice. Tato statistika již není nejnovější a snadno se můžeme domýšlet, že čísla rostou.. Snad se mi podaří tímto článkem alespoň trochu pomoci.


MUDr. P. Šácha



Doporučujeme

    ENZYME STAR

    Směs trávících enzymů - pokud je Vám těžko a potřebujete rychleji ztrávit to, co Vás tíží .. ENZYME STAR obsahuje zažívací enzym

    Zjistit více

    Anti-Celulitic

    jemná a hebká Nutraceutikum (funkční doplněk stravy), 60 vegetariánských kapslí Půvab vychází z nitra. L-karnitin L-karnitin

    Zjistit více

    TREND RELAX

    TREND RELAX je produkt s obsahem z extraktů známých léčivých rostlin, které odedávna používala tradiční lidová medicína k celkovému

    Zjistit více

    FIBER STAR

    Doporučené dávkování 2 tablety ráno a 4 tablety večer. Nutno zapít alespoň půl litrem vody. Složení

    Zjistit více

    MULTIVITAMIN GUMMY STAR

    Doplněk stravy Výborné gumové bonbóny s obsahem vitaminů pro obranyschopnost organismu. Produkt pro odolnost organismu s obsahem: V

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024