SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Gilbertův syndrom



O játrech již od pradávna víme, jaký mají důležitý význam v metabolizmu látek vnitřních i vnějších. Dvacáté století přineslo nové diagnostické poznatky, které se posunuly až na molekulární úroveň. V posledních letech bylo mnoho pozornosti věnováno především virovým zánětům jater. Další skupinu v praxi představují poruchy metabolizmu bilirubinu - hyperbilirubinémie.

Hyperbilirubinémie v obecném slova smyslu znamená vlastně každé zvýšení hladiny sérového bilirubinu, což se projevuje různým stupněm nažloutlé barvy kůže až zcela evidentní žloutenkou. Gilbertův syndrom ( žloutenka mladých, kolísavá hyperbilirubinémie) byl popsán začátkem 20.století Gilbertem a spol. Je charakterizován chronickým nevelkým zvýšením nekonjugovaného bilirubinu v séru bez přítomnosti bilirubinu v moči a bez dalších známek jaterního onemocnění.

Frekvence se udává v širokých mezích až do 7 -8 %, je asi 4 x častější u mužů než u žen. Obvykle se diagnostikuje u adolescentů ("juvenilní žloutenka "),ale může se projevovat v kterémkoliv věku. Hladiny bilirubinu kolísají typicky v závislosti na hladovění, psychické zátěži ( u studentů v období zkoušek), fyzickém přetížení, opakované infekci, operacích, úrazech, požití nepřiměřeného množství alkoholu, u žen v období před menstruací.

Často jde asi o geneticky podmíněný defekt, ale může jít také o sporadické případy.

Základem poruchy je asi snížená schopnost jaterní " čistit " bilirubin nebo porucha (konjugace) schopnosti vázat bilirubin při snížené aktivitě enzymu glukuronyltransferázy. Snad může jít i o získaný defekt po proběhlém virovém onemocnění jater (virových hepatitidách), ale spíše se přijímá názor, že hyperbilirubinémie byla přítomna již před onemocněním, jen nebyla diagnostikována.

Většina postižených je zcela bez obtíží. Nemocní ani nikdo z okolí si žlutavého zabarvení bělma nebo kůže nemusí ani všimnout. Jiní vyhledávají lékaře pro pocit únavnosti, nevýkonnosti, slabosti, špatnou schopnost soustředit se. Někdy je přítomná porucha trávení či bolestivý tlak pod pravým obloukem žeberním.

Objektivní nález je chudý - při pečlivém vyšetření nacházíme jen lehce nažloutlé bělmo či sliznici měkkého patra. Lehké zvětšení jater je spíše výjimkou.

Laboratorně je jediným patologickým nálezem zvýšení nekonjugovaného bilirubinu. Zvýšená hladina má být zjištěna opakovaně, nejméně 3 ×, protože kolísá (odtud kolísavá žloutenka). Ostatní laboratorní nález je zcela normální. Ultrasonografic-ké (USG) vyšetření též, jen někdy je popisována větší echogenita sleziny.

K doplnění vyšetření můžeme provést testy:
1.Test hladověním: Již v r.1906 upozornil Gilbert, že hladovění hyperbilirubinémii prohlubuje. Můžeme tedy použít postup, při kterém snížíme energetický přísun, nejméně na 2 dny. Dojde ke zvýšení hladiny bilirubinu obvykle na dvoj-až trojnásobek, a to pouze nekonjugované frakce. Zvýšení se vysvětluje různě, dnes hlavně změnou metabolizmu bilirubinu ve střevě.

2.Test s fenobarbitalem: Podání 200 mg fenobarbitalu vede ke snížení hladiny bilirubinu v séru.

Diagnóza je jednoduchá. Stačí opakovaný nález zvýšené hladiny nekonjugovaného bilirubinu v séru při zcela normálním ostatním laboratorním nálezu. Jaterní biopsie není přínosem, nález pokud vůbec nějaký, je necharakteristický. Proto jaterní biopsii provádíme jen tam, kde máme pochybnosti o diagnóze.

Diferenciální diagnóza: Rozlišení vrozené a získané formy nemá význam. Někdy doplníme vyšetření rodinných příslušníků, kde asi u poloviny můžeme najít také hyperbilirubinémii.

Zvýšené hladiny nekonjugovaného bilirubinu můžeme najít i u závažnějších onemocnění jater. Ale obvykle u těchto chorob nacházíme i další patologické nálezy.

Terapie není nutná. Není důvod k omezování tělesné aktivity ( hyperbilirubinémii má řada vrcholových sportovců ), nemocný si určuje zátěž podle svých pocitů, tolerance. Onemocnění nelze léčit žádnou dietou. Hlavním úkolem lékaře je, aby nemocnému vysvětlil nezhoubnost metabolické změny, že je "více žlutý než nemocný ", že je nejlepší žloutenku nesledovat a tím se netraumatizovat. Důležité ale je, aby nemocný o svém onemocnění věděl, a to proto, že v době jakékoliv zátěže (choroba, operace, úraz) dojde k prohloubení žloutenky a nemocný může být omylem odeslán na infekční oddělení s podezřením na infekční hepatitidu.

Antikoncepce se povoluje. Očkování proti hepatitidám také.

Upraveno podle materiálů
prof.MUDr.Marie Brodanové,DrSc. I.interní klinika 1.LF UK a VFN Praha


Doporučujeme

    LECITHIN STAR

    Doplněk stravy se sladidlem Lecitin je stavebním prvkem buněčných stěn a membrán všech buněk v těle, bývá nazýván „potravou pro

    Zjistit více

    CAYENNE STAR

    Hlavní účinnou složkou v produktu CAYENNE STAR je kapsaicin. Tato látka se řadí mezi látky stimulující výdej tělesného tepla – ovli

    Zjistit více

    Resveratrol 125

    Doplněk stravy. Resveratrol podle receptury Dr. med. Michalzika obsahuje vysoce hodnotný přírodní trans-resveratrol, známý z tisícilet

    Zjistit více

    VITAMIN B12 STAR

    Vitamin B12 má vliv na tvorbu červených krvinek a dělení buněk. Podporuje energetický metabolismus a imunitní systém. Působí na udržen

    Zjistit více

    CHITOSAN STAR

    Doplněk stravy Magnet na tuky - produkt vhodný jako doplněk při redukčních dietách. Schválená zdravotní tvrzení dle platných nař

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024