SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Rizikové skupiny jsou všechny, některé rizikovější

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

 

Předčasně narozené děti, jedinci s hypertenzí a někteří diabetici mají omezenou schopnost vyrobit Omega 3 (EPA a DHA) z kyseliny alfa linolenové (ALA). Organismus při tvorbě kyseliny arachidonové (AA) používá kyselinu linolovou (LA) jako prekurzoru a u kyseliny eikosapentaenové (EPA) je prekurzorem kyselina alfa – linolenová (ALA). Omega 6 kyselina linolová (LA) tak ZÁPASÍ o stejné enzymy s Omega 3 kyselinou alfa-linolenovou (ALA) v procesu nazývaném “desaturace”.

Těmto jedincům naopak velmi často dobře funguje “efektivita tvorby” kyseliny arachidonové AA (Omega 6) z kyseliny linolové (Omega 6), která je jejím prekurzorem a to vede ke zvýšenému množství kyseliny arachidonové (AA) v buněčných membránách ze kterých jsou potom oxidací a dalšími procesy uvolňovány její metabolity – místní hormony a signální molekuly (eikosanoidy, prostaglandiny PGE2, trobmocity) působící silně prozánětlivě.

Výsledkem bývá u takových jedinců velmi špatný poměr Omega 6 : Omega 3. Při tak špatném poměru Omega 6 : Omega 3 jednoznačně chybí v buňkách EPA a DHA, které jsou nezbytné pro buněčnou signalizaci a tvorbu synapsí. Projevy těchto deficitů mohou být nejrůznější poruchy koncentrace, koordinace pohybů, komunikace, neurodegenerativní nemoci a další.

Důležitým faktem je skutečnost, že i v případě dostatečné schopnosti tvorby EPA z ALA, je účinnost omezena řádově u mužů na 6 – 8 %, u žen je vyšší především v období těhotenství. Tato fakta jsou důležitou informací i pro vegetariány, kteří se snaží snížit poměr Omega 6 : Omega 3 zvýšenou konzumací např. lněných semínek, které obsahují velké množství ALA. Výsledky testů dokazují, že tato praxe nestačí a je nutné doplnit EPA a DHA přímo. Jelikož vegetariáni nejedí ryby a nekonzumují rybí tuk ve formě doplňků stravy, je na místě upozornit, že je možné účinně doplnit EPA a DHA vhodným doplňkem stravy z mořských řas, které obsahují vysoké množství EPA a DHA (vegansky Balance Oil). V potravinovém řetězci ryby získávají EPA i DHA právě konzumací těchto mořských řas a planktonu.

Z toho důvodu, že v dnešní době nemáme jistotu o koncentraci esenciálních živin ve formě Omega 6 a Omega 3 v potravinách, je nejjistější si změřit poměr Omega 6 : Omega 3 a hladinu EPA + DHA (Omega 3 index) vhodným testem, a podle výsledků směřovat dietní doporučení.

Zdroj:

Simopoulos, 2010. OCL; 17 (5): 267-275. https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/abs/2010/05/ocl2010175p267/ocl2010175p267.html

 

Pro konkrétní  dotazy na dané téma je připravena poradna.

http://www.symbivita.cz/lekarske_poradny.php

MUDr. P. Šácha

 

Doporučujeme

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funkci

    Zjistit více

    ZinoBiotic+

    Potravinová vláknina Produkty s vlákninou obvykle obsahují pouze jednu či dvě potravinové vlákniny, a to pro každodenní potř

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT 300 ML

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funk

    Zjistit více

    BalanceTest

    BalanceTest společnosti Zinzino je jednoduchým sebetestem, který po odebrání kapilární krve z prstu umožňuje analýzu obsažených mastn

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024