SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Jak předcházet artróze

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

 

Pro artrózu, jedno ze skupiny revmatických onemocnění, je typický zánět a omezená funkčnost jistých částí těla. Existuje mnoho příčit vzniku artrózy, ale při velkém zjednodušení můžeme říci: „Upravte životní styl vedoucí ke vzniku zánětů, doplňujte Omega 3 mastné kyseliny a povede se Vašim kloubům lépe.“

Revmatická artróza

Mezi nejčastější artritická onemocnění patří osteoartróza (OA). Artróza (lidově revma) je bolestivé onemocnění kloubů, při kterém dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a v návaznosti na ní, také ke změnám kostí a přilehlých měkkých tkání. Osteoartróza postihuje prakticky všechny klouby našeho těla.

Revmatická artróza poškozuje:

  • Chrupavky
  • Pohyblivost kloubů
  • Kosti

Postihuje asi 12 % populace a u osob starších 65 let postihuje dokonce 70 % populace! Není jen průvodním znakem stárnutí, ale postihuje stále častěji i mladé lidi, především sportovce, těžce fyzicky pracující nebo lidi se sedavým zaměstnáním.

Strava může být lékem

1. Omega-3 tuky (mastné kyseliny)

Omega-3 mastné kyseliny působí preventivně proti rozvoji zánětu v organismu a redukují projevy spojené s artritidou a artrózou.
Enzymy které jsou zodpovědné za zánět kloubů (např. COX-2) jsou totiž výrazně aktivnější, je-li ve stravě více omega-6, než omega-3 mastných kyselin.

Omega-6 mastné kyseliny však bohužel v naší stravě převládají, protože se nachází např. v mase, pamlscích a slunečnicovém oleji, které často konzumujeme ve větší míře. Je prokázáno, že poměr příjmu omega-6 a Omega-3 vyšší než 4:1 vede k tzv. chronickým zánětům a výrazně souvisí se vznikem preartrózy, což jsou prvotní stádia závažnějšího poškození kloubů.

Nejen Statní zdravotní ústav odkazuje na potřebu diagnostiky stavu poměru omega-3 a omega-6 http://szu.cz/uploads/CZVP/Omega3index_uvod.pdf

Více o diagnostice poměrů mastných kyselin ve Vašem těle se může dočíst ZDE.

2. Brokolice, květák

Např. podle studie provedené na prestižní americké klinice Mayo Clinic chrání konzumace brokolice, květáku a další brukvovité zeleniny organismus před rozvojem artrózy.

3. Vitamín D

Další rozsáhlá studie provedená na 29 000 ženách, u nichž se artróza nikdy nerozvinula, naznačuje, že artróza ohrožuje výrazně méně ženy, které mají dostatečné hladiny vitamínu D. Vedle toho jsou vyšší hladiny vitamínu D spojeny také s nižším stupněm rozvoje artrózy u již postižených jedinců.

4. Olivové „zlato“ a zázvor

Strava bohatá na olivový olej ulevuje od bolesti a ztuhlosti pacientům postiženým revmatickou artrózou. V organismu totiž působí protizánětlivě stejně jako zázvor. Tato další oblíbená potravina, která se konzumuje jak pro svoji pronikavou chuť, tak kvůli zdraví. Stovky let se zázvor využíval pro léčbu nachlazení, závratí, migrén a vysokého krevního tlaku, v současnosti je stále oblíbenější i pro své schopnosti ulevovat od artritických bolestí.

5. Antokyany a polyfenoly

Tyto silné antioxidanty jsou zodpovědné za červeně zbarvené pigmenty u ovoce a zeleniny, jako jsou třešně, ostružiny, maliny, jahody, hroznové víno a lilek. Napomáhají snižovat zánět, protože snižují hladiny C-reaktivních bílkovin. Jejich obsah v organismu je jedním ze znaků zánětlivých procesů.

Závěrem můžeme říct, že i v této oblasti se prevence vyplatí. Můžeme omezit potraviny a životní styl, který kloubům škodí. Doplnění vhodné stravy, například účinné zdroje Omega-3, kloubům naopak pomáhá.

 

Zdroj: https://www.medaprex.cz/cs/magazin-krasy/zdravy-zivot/bojite-se-artrozy-jezte-brokolici-565.html    

 

Konzultace je možná přes naši poradnu.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

MUDr.P.Šácha

 

Doporučujeme

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT 300 ML

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funk

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funkci

    Zjistit více

    ZinoBiotic+

    Potravinová vláknina Produkty s vlákninou obvykle obsahují pouze jednu či dvě potravinové vlákniny, a to pro každodenní potř

    Zjistit více

    BalanceTest

    BalanceTest společnosti Zinzino je jednoduchým sebetestem, který po odebrání kapilární krve z prstu umožňuje analýzu obsažených mastn

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024