V pátek 26. května 2023 opustil tento svět Josef Babáček

Josef Babáček se narodil 4. února 1927 v Morkůvkách. Zde absolvoval obecnou školu, a poté pokračoval na měšťanské škole v Kloboukách u Brna. V roce 1941 nastoupil do učení na hospodského v letní restauraci v Brně na Špilberku, kde od roku 1943 nastoupilo německé vedení. Zde se konfrontoval s válečnými událostmi a ocitl se v ohrožení života. Na konci války byl svědkem dramatického průběhu osvobozovacích bojů a podílel se na odstraňování válečných škod.

Většinu svého aktivního života vykonával funkci vedoucího pohostinství Jednota v Kloboukách u Brna.

V roce 1987 odešel Josef Babáček do důchodu.

Josef Babáček se celoživotně zajímal o historii, což shrnul do citace: „Historie je sůl, kdo nezná svoji a národní minulost a ani se o ni nezajímá, je člověk hluchý a slepý.“

Jako pamětník druhé světové války, a především osvobozovacích bojů v roce 1945, se na základě svých zážitků a znalostí snažil zachránit připomínky a militaria, které zůstaly na katastru jeho rodné obce.

V roce 1993 zakoupil zchátralý statek Častkovec a snažil se o záchranu tohoto cenného areálu.

V roce 1999 se přihlásil do jednoho z prvních ročníků Akademie třetího věku při Městské lidové knihovně v Hustopečích. V jejím rámci začal organizovat akci „Setkání na Častkovci“, na níž se scházeli přátelé historie Hustopečska.

Zájem o historii se projevil i v literární tvorbě. S Janem Horákem spolupracoval na publikaci Morkůvky slovem a obrazem, která vyšla v roce 1999.

Od roku 2014 začal na svém internetovém blogu uveřejňovat vzpomínky a pojednání z regionální historie pod názvem Ozvěny pohnutých dob.

V roce 2017 vyšla jeho monografie s názvem Válka a odboj 1939–1945 v Kloboukách u Brna a okolí (s podtitulem Vzpomínka na hrdiny po 75 letech).

V roce 2007 se Josef Babáček podílel na založení Muzejního spolku Hustopeče, v nichž pak od roku 2009 žil natrvalo.

V roce 2010 nechal v Morkůvkách z vlastních prostředků zhotovit Památník obětem druhé světové války, který byl odhalen 23. 4. toho roku.

V březnu 2016 daroval Josef Babáček Městskému muzeu Hustopeče svou sbírku militarií z druhé světové války v celkovém rozsahu 111 kusů. Sbírka je cenná tím, že předměty, které ji tvoří, pocházejí z katastru jedné obce (Morkůvky), a podávají tak plastický obraz o těžkém průběhu osvobozovacích bojů na Hustopečsku. Podmínkou daru bylo vybudování expozice. K jejímu naplnění došlo 16. dubna 2018, kdy byla v sídle muzea – v domě U Synků – slavnostně otevřena nová stálá expozice s názvem „Osvobození 1945“.

Za svou osvětovou činnost na poli válečné historie byl několikrát oceněn. Český svaz bojovníků za svobodu mu udělil dvě medaile: Za zásluhy a Za věrnost. Čestné ocenění obdržel v roce 2016 i od Muzejní a vlastivědné společnosti v Brně.

Za přínos regionální historii a osvětě a za dar militarií Městskému muzeu a galerii Hustopeče obdržel Josef Babáček v roce 2018 Cenu města Hustopeče.

Josef Babáček se dožil požehnaných 96 let. I když ho sužovaly různé nemoci, do konce života si uchoval smysl pro břitký humor a intelektuální i duševní svěžest. Jeho nadhled a velkorysost nám bude moc chybět, ale jeho světlá památka zůstává.

Foto: Josef Stroh, 16. 4. 2022

Sběratel, mecenáš, spoluzakladatel Muzejního spolku Hustopeče a jeho čestný člen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*