SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Zázvor jako nutrigenetikum






Člověk má své biologické potřeby. Dýchá, spí, jí a pije. A každá jeho reakce má svou odezvu, která funguje jakožto zpětná vazba. Pochopitelně je pak logické, že aktivita, energie, odolnost vůči nemocem a chování člověka mohou být závislé na jídle. Je rozdíl, když sníte např. smažený vepřový řízek, anebo zeleninový salát? To, co vám činí radost, vám také činí problémy.

Epigenetické poznatky
V roce 2000 byl popsán lidský genom, jenž nás seznamuje s kompletní sekvencí v genech člověka.

Nejsou dva lidé stejní, všichni jsme odlišní. Poměrně mladý obor - epigenetika, také nazývaný genetika na povrchu, zasahuje do starých teorii a mění je v pochopení procesů dispozic k určitým nemocem. Se znalostí epigenetiky je nutno přehodnotit názor typu: Já mám nemoc, moje matka ji měla a její matka také - to je dědičné, s tím se nedá nic dělat. Nebo větu: My to v rodině dědíme, tuto nemoc máme všichni…

Pravda je někde v polovině. S genem neuděláte nic, to je dáno, ale je ještě podstatné, a to je právě tím výsledkem epigenetického zkoumání, zda je příslušný gen pro konkrétní nemoc obrazně řečeno "zapnutý", nebo "vypnutý".

Dědíte geny, ale kromě toho dědíte také rodinné návyky, způsoby stravování (recepty tradičních jídel), způsoby nahlížení na zdraví a nemoc (např. předsudek: "Kouřím, protože stejně na něco musím umřít.").

Díky epigenetice se dnes dozvídáme, že je stravování důležité i v tom, zda jídlo obsahuje složky, jež dokážou měnit ono zapínání a vypínání genu pro nemoc. A pak jde o to, jakým dílem se účastní vepřový řízek / zeleninový salát na popsaném procesu.

V tomto článku bude řeč o zázvoru
Zázvor je znám a používán snad více než 1000 let, patřil do léčivých receptů, ale byl a dodnes je také součástí přísad do různých jídel a nápojů. Má charakteristickou chuť a vůni, je silně aromatický pro obsah
- silic (terpenů), éterických olejů a látku gingerol, poskytující štiplavý ráz. Je totiž příbuzná piperinu v pepři a kapsaicinu, sloučenině dávající palčivost chilli papričkám. Dále jsou v gingerolu mastné kyseliny, např. kyselina olejová, palmitová, kaprylová, linolová a linoleová, škrob, aminokyseliny, pryskyřice, vitaminy a minerály. Byla provedena řada studií o jeho vlivu na zdraví, literatura píše o jeho zázračných účincích.

Výzkumy ukázaly, že zázvor
- pomáhá snížit hladinu LDL /špatného/ cholesterolu
- a triglyceridů v krvi a podobný pozitivní efekt má i na
- snížení krevního tlaku. A pokud se sníží tyto rizikové faktory,
- sníží se i výskyt infarktů a mozkové mrtvice.
- Pomáhá při nevolnostech, plynatosti a nadýmání. Může
- zmenšovat nauseu při kinetóze, nebo v těhotenství a může
- přinášet úlevu při migréně, protože má spasmolytický účinek. Lze jej použít i
- u průjmových stavů, neboť působí antibakteriálně, a
- má i schopnost ovlivnit střevní peristaltiku a zadržet tekutinu ve střevech. Lze jej použít také
- v boji s kvasinkou. Zázvor je
- vyhlášeným afrodiziakem. Pomáhá
- rozproudit lymfatický systém a zahřeje tělo. Tradičně je
- užíván při nachlazení v chřipkovém období, při kašli.
- Ovlivňuje aktivitu T- buněk a makrofágů. U diabetiků je pozorován
- pokles krevní glykemie v době mezi jídly a snížení diabetických komplikací.

Z pohledu epigenetiky patří zázvor mezi účinné látky, jež ovlivňují expresi lidských genů (vyjádření).
- Existuje několik epigenetických mechanizmů, na něž působí v zázvoru přítomný gingerol, a tím podporuje prevenci rakoviny.
- Existují specifické faktory, např. nukleární faktor kappa B, které podporují záněty, a bylo zjištěno, že gingeroly obecně potlačují uvedenou expresi, což má pozitivní vliv na zmírnění zánětů.
- Existuje dále prostaglandin E2, který hraje klíčovou roli při vzniku zánětlivých procesů. Potlačuje signalizaci receptoru imunitních T-buněk a může hrát roli v rozlišení zánětu. A právě substance obsažené v zázvoru pomáhají snížit hladinu prostaglandinu E2. Zánětlivé procesy se přidávají k mnoha celkovým nemocem, jsou součástí nádorových onemocnění, kardiovaskulárních, kloubních a jiných podobných civilizačních chorob. Tradiční medicína tedy v takovém případě přidává k základní sestavě léků ještě různé chemické sloučeniny s účinkem protizánětlivým, nesteroidní antirevmatika, kortikoidy apod. Ovšem s tím rizikem, že tyto léky současně přinášejí vedlejší reakce a nejsou vhodné k dlouhodobému užívání. Proč tedy nepřidávat do stravy zázvor, nebo potravní doplněk obsahující zázvor?
- Gingeroly kromě výše popsaného účinku ovlivňují zánět např. potlačením enzymu COX-1 a COX-2. Koncentrace tohoto enzymu stoupá při zánětu, zvyšuje se hladina prostaglandinu E2, a tím se zhoršuje rozvoj zánětu, bolestivost a teplota.
- Podobně gingeroly potlačují enzym LOX (lysyl oxidázu). Výzkumy ukázaly, že nádorová buňka, která se již v těle usadila, vysílá pomocí tohoto enzymu signály a připravuje si půdu v těle, kde by se mohla rozšířit. Jinými slovy, LOX je klíčový enzym zodpovědný za šíření nádorů. Pokud se podaří snížit aktivitu tohoto enzymu tam, kam by se nádor mohl rozšířit a kde by se mohl usadit, podaří se bránit metastázám. Epigenetika tedy zkoumá cestu, a to je předmětem dalších výzkumů, zda může být LOX odpojen (vypnut), aby se šíření nádoru zastavilo.

Epigenetický vliv na obezitu
Lidé s dispozicí k obezitě mají odlišný vzorec v oblasti DNA a histonů, jež souvisejí se vznikem obezity, s inzulinovou aktivitou a s množením buněk tukové tkáně. Zázvor ovlivňuje ve slinivce tvorbu enzymu lipázy. Lipázu potřebujete v procesu trávení a vstřebávání tuků z potravy. A protože součástí obezity jsou také zánětlivé procesy (výše uvádím vliv zázvorových substancí na zánět), je přítomnost zázvoru ve stravě podstatně prospěšná člověku ve stavu obezity.

Přínos
Přestože je zázvor veřejnosti celkem dobře znám, není v praxi patřičně využíván. Přednost dostávají chemické léky proti bolestem, zánětům, revmatu apod., navzdory tomu, že všechny mají vedlejší účinky.

Některé studie ukázaly, že již 4-8týdenní užívání zázvoru přibližně v dávkování zhruba 1 gramu denně přináší účinky rovnocenné uvedeným protizánětlivým lékům. A zjištění, že jej můžeme řadit mezi nutrigenetika společně třeba s kurkumou nebo čekankou, je přínosem do pohledu moderního člověka, jenž se snaží své geny pro nemoci vypínat.

Symbinatur disponuje četnými potravními doplňky, které mohou být pomocné při řešení tohoto problému. Ale dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006, nesmíme uvádět informace o účincích potravních doplňků na veřejné platformě. K tomu je určena poradna s lékařem.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    Resveratrol 125 PRO Bioperine

    Doplněk stravy Resveratrol PRO podle receptury Dr. med. Michalzika obsahuje vysoce hodnotný přírodní trans-resveratrol, známý z tisícil

    Zjistit více

    ROVNOVÁHA ŽIVOTA

    Po třicetileté praxi sepsal MUDr. P. Šácha své poznatky z oblasti medicíny. Dívá se na člověka jako na celek a v závěru upřednostňuj

    Zjistit více

    PSYLLIUM STAR

    Plantago ovata (Psylium Husk, jitrocel blešník) podporuje zdravé trávení a střevní funkce. Usnadňuje střevní tranzit a pomáhá udržova

    Zjistit více

    Anti-Stress

    I´m free and happy nutraceutikum (funkční doplněk stravy): 60 vegetariánských kapslí Popis: Rostlinné extrakty (DLPA z ovesných

    Zjistit více

    ACAI BERRY

    Rostlina açaí je amazonskými indiány nazývána stromem života a plody ovocem bohů. Západní svět ji zná jako superpotravinu s obsahem an

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024