SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Vztahy mezi sourozenci






Je to další téma, které velmi často souvisí s rozvojem chronických nemocí jedince. Myslím si, že je třeba věnovat v rozborech této otázce pozornost.

Před časem byl v rakouském denním tisku zveřejněn článek o vztazích mezi sourozenci v rodině. Vycházel ze studií, které byly na toto téma prováděny. Zachytil a přeložil jsem tedy pro SYMBIVITU některé úryvky z této práce.

Vědci pozorovali
- Děti, které se v rodině narodí nejdříve, se postu ´být prvorozený´ snadno přizpůsobí, ale ty děti později do rodiny narozené jsou zase lépe připraveny nést rizika.
- Proč se nejstarší sestry a nejmladší bratři, i když jsou třeba i od rozdílných rodičů, k sobě chovají jako sourozenci ze stejné rodiny? To jsou základní prvky, které vědci v poslední době sledovali při studiu vztahů.

Rozmazlení „princové a princezny" byli dosud považování za egocentrické osobnosti, avšak tato studie je ospravedlňuje.

Etolog (vědec, který zkoumá chování) Klaus Atzwanger z vídeňské univerzity právě říká, že ten názor není zcela v pořádku. Jeho studie v prázdninovém táboře pro mládež totiž ukázaly, že jedináčci nejsou asociálnější. Naopak, intenzivněji navazují kontakty s jinými chlapci a děvčaty.

Oni ve svém vývoji postrádají sourozence, a přitom vztah či vztahy k sourozencům jsou podle sociologů u lidí tím „nejdéle trvajícím sociálním vztahem".

Proto byla otevřena studie, jež má ukázat, do jaké míry bude osobnost dítěte ovlivněna faktem, když se v rodině narodilo první nebo poslední. Do studie se zapojili i vědci z Německa, Izraele, Ruska, Japonska a Norska.

Bostonský historik Frank Sulloway vydal asi před 5 lety na toto téma publikaci, která způsobila značný rozruch.

Charles Darwin postavil na historických osobnostech své pevné teze, že totiž nejmladší děti jsou zvláště vyvinuty k radikálním novotám. A naproti tomu prvorození jsou sice ctižádostiví a dominantní, ale konformisté, což vysvětluje jejich vývoj.

Vztahy mezi sourozenci propojují dětský svět se světem dospělých

Nejstarší děti v rodině se starají o své mladší sourozence, vlastně jim vytvářejí „náhradní rodiče", za což si vysluhují u svých rodičů i přízeň.

V rodině se symbolicky obsadí vlastnost „svědomitost" a ti mladší raději upadají ke sklonu odporovat, stavět se do opozice, a tím jsou zároveň více připraveni nést rizika než jejich starší sourozenci. Až budou starší a budou postaveni před řešení nové situace, potom to s nimi nikterak neotřese.

Prostřední děti jsou charakterizovány jako děti šarmantní, „sendvičové děti". V jisté kanadské studii bylo zjištěno, že mají velký odstup od rodičů. Mají nejtěžší pozici v rodině.

Často se dostávají mezi hlasité, dominantní starší sourozence a ty mladší, kteří víc vyžadují náklonnost rodičů. Na ně se pak nedostává a je na ně dokonce zapomínáno.

Brigitte Rollett, profesorka institutu psychologie vídeňské univerzity, míní, že pro osobní vývoj sourozenců v jejich pořadí je zásadně důležitý výchovný styl rodičů. Vyvrací předsudek o chudáčcích jedináčcích, podle ní jsou dětmi dobře podporovanými.

Jedna z vydaných knih institutu pro psychologii uvádí pochyby nad výsledky mnohých studií a požaduje doplnit zanedbávanou kategorii výzkumu sociálně politickou relevancí:
- Velikost rodiny se zmenšuje, čím víc je jedináčků. A staví otázku:
- Kdo v budoucnu převezme úlohu rebelující mládeže?

Tolik charakteristické myšlenky daného staršího článku.


Naším zorným úhlem
Jak se na to díváme dle „symbivity“ = rovnováhy života?
- Od předků dědíme nejen určité geny, které formují naše tělo, naše zdraví, ev. nám dávají dispozici k nemocem, ale od rodiny přebíráme do svého života také
- způsoby chování, stravování, nahlížení na život apod. A lze si jasně představit, že
- sourozenci mají přímý vliv na rozvoj dětského myšlení a psychiky. Sourozenec plní jistou formu vzoru, jenž může být pozitivní, ale také negativní.

Představte si jedináčka, který prožívá výsadní postavení prvorozence u rodičů i ostatních příbuzných. Ale
- s narozením mladšího sourozence se toto výsadní postavení změní, maminka se musí více věnovat novorozenci a bývalý jedináček slýchává slova: Počkej, teď musím nakrmit miminko, počkej, teď ti nemohu číst pohádku, nejprve musím jít koupat apod. Prvorozenec se musí dělit o pozornost, prostředky, hračky a náruč rodičů.


Zde jsou základy dětské rivality.

Jak děti rostou,
- boj o pozornost u nich přetrvává.

A když je navíc
- jeden sourozenec vážně nemocný a vyžaduje zvýšenou péči rodičů, pak se pro toho druhého sourozence tvoří určitě těžký úkol, jak se s ním má vypořádat.

Ano, vztahy mezi sourozenci patří do anamnézy téměř každé chronické nemoci.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    ACAI EXTRA STAR

    Euterpe jsou vysoké, většinou silně odnožující palmy se štíhlými kmeny, domácí v Jižní Americe a na Antilách. Z dužniny plodů se

    Zjistit více

    H2 Probio

    OPTIMALIZOVANÁ KOMBINACE PROBIOTIK A PREBIOTIK V KONSORCIU PRODUKUJÍCÍM VODÍK Zacíleno na centrum imunitního systému Imunitní systé

    Zjistit více

    PAU D`ARCO

    Kdo by neslyšel o tajemných silách, které se skrývají v šeru deštných pralesů Jižní Ameriky. Díky po generacích předávanému uměn

    Zjistit více

    IMMUNITY STAR

    Zvyšování imunity má v dnešní době mimořádný význam, protože lidský organismus je velmi často oslabován chemickými přísadami (hl

    Zjistit více

    COENZYSTAR Q10 EXTRA+

    Koenzym Q10 je důležitý pro tvorbu energie v buňce, je nezbytný pro energetický metabolizmus a přeměnu potravin do fyziologické energie.

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024