Střevní dysbióza
        
        
Co je to dysbióza?
"Dys" znamená špatný  a " bios" znamená život a růst. To naznačuje špatný život. V biologické  terminologii je pak pojem - střevní dysbióza  používán pro vyjádření stavu nerovnovážné střevní bakteriální flóry. Můžeme také použít  obratu - mikroflóra je dysbiotická. Normálně je to chápáno jako stav škodlivé metabolické aktivity flóry.
Jak vzniká dysbióza?
Je mnoho faktorů, které ovlivňují, který typ bakterie nebo mikroorganizmů naroste nebo se bude kolonizovat v gastrointestinálním traktu. Již v ústech je vždy velké množství bakterií. Mnoho z nich se tam dostane ze snědeného jídla. V žaludku se jejich počet snižuje a  v tenkém střevu zase počet narůstá  a zvyšuje se dále směrem ke konečníku. Asi 10 na pátou  ž 10 na devátou. Největší množství bakterií nalezneme v tlustém střevu, kde je jich 10 na jedenáctou. Stres, jídlo, chemické léky, toxické prostředí, klima- to jsou všechno faktory, které stimulují  nebo inhibují  různé  typy mikroorganizmů.
Špatně vyrovnaná dieta vytváří dysbiózu.
Různé životní situace plné stresů nebo dysharmonie jsou velice vlivné na vytváření dysbiózy. Velký počet chemických léků  otlačuje  prospěšnou flóru a vyřazuje ji z normální činnosti.
Toxiny z prostředí také mohou provokovat střevní dysbiózu. Potravní doplňky, které se přijímají, neadekvátně poruší důležitou rovnováhu. Také  by se mělo poznamenat, že klimatické vlivy podporují různé bakteriální kultury. O tom se můžeme přesvědčit při cestování; například turisté jsou často sužování průjmem.
Které stavy nebo nemoci souvisejí s dysbiózou?
Dysbióza bude často spojována s poruchami žaludku a střeva. Příznaky jako dyspepsie, zácpa nebo nedokončená stolice - to jsou stavy, které  se budou později manifestovat jako zánět žaludku nebo chronický zánět  střev. Vředy na žaludku nebo na střevu se mohou stát následkem  dysbiózy, pokud není řádně léčena a rozpoznána. Žlučníkové problémy a zácpa či průjem jsou často dávány do souvislosti s dysbiózou. Dysbióza je velmi často popisována u poruch imunitního systému, např. u potravinové nesnášenlivosti. Atopie nebo alergie, jako jsou ekzém a  vyrážka, mají podobný původ. Chronické zánětlivé nemoci, např. záněty kloubů, se také dostávají do kontextu s dysbiózou. Jisté typy migrény, kde jídlo a dieta jsou velmi podezřelé jako spouštěče  potíží, by  také mohly  být příznaky střevní dysbiózy.
Jak zabránit dysbióze?
Když budeme podporovat prospěšné bakterie  e střevu, budeme snižovat  dysbiózu tím, že budeme optimalizovat příjem jídla a budeme se  vyhýbat škodlivému stresu. Psychická a fyzická pohoda může být  narušena chemickými léky,  toxiny z vnějšího prostředí a mikroorganizmy.
Není nás mnoho, kdo žijeme v úplné harmonii. To by asi byla utopie. Stát se v tomto smyslu úspěšným vyžaduje naučit se  určovat, co je prospěšné a co je škodlivé pro  střevní flóru v běžných a ve specifických případech.
Eubióza a probióza
Co jsou to probiotika?
Kyselina mléčná bakteriálních kultur - mléčné bakterie, které se nazývají  probiotika, stimulují kolonizaci přirozené lidské  flóry, která je pro tělo prospěšná. Probios znamená " pro život". Stav, kde není dysbióza se  nazývá eubióza. Což je  píše utopie. Stav, kdy  je snížen stupeň dysbiózy, se  nazývá probióza. A proto se  tyto prospěšné kultury nazývají probiotika.
Správně vyvážená strava a  způsob života - to je nejlepší   jistota  zdraví. Probiotika nebudou ani tak důležitá, pokud vše netvoří celek.
Které  bakterie  jsou v žaludku a ve střevu?
Pokud držíme půst, pak najdeme v žaludku jen malé množství bakterií. Společně s příjmem potravy se  zvýší i množství bakterií na 10 na pátou (cfu = colony-forming units) v jednom ml tekutiny. Jsou zde  často  bakterie z rodu streptokok, bifidobakter a bakteriodů, některé z nich  přicházejí z úst a jídla samého.Množství bakterií se sníží v okamžiku jakmile  žaludek začne produkovat  kyseliny a  pH se  sníží. Čím níže  dolů  do střeva, tím počet bakterií opět stoupá  až na 10 na pátou až  šestou cfu.
Počet bakterií  dramaticky narůstá v tlustém střevu. Jsou zde  dva  dominantní  typy bakterií: bakteroidy a bifidobakterie. Ve výkalech jich najdeme okolo 10  na  jedenáctou cfu a váží 0,5  až l kg. Celkové množství je 10 na čtrnáctou. Když si to dáme do relace s celkovým množstvím buněk lidského těla, které má 10 na třináctou, pak to znamená, že mikroorganizmů  je v těle  více než vlastních lidských buněk. To je nesmírně  důležité  zvláště ve vztahu k imunitnímu systému. V tenkém střevu  jsou Peyerovy plaky, které  zde  sehrávají velmi důležitou roli  v udržování  rovnováhy mezi imunitním systémem  a  mikroflórou.
Budeme hovořit  o vazbě: mikro-eko-střevo- imunita-endokrinní systém- neurogenní systém a psychika. Tím se  vysvětlují mnohé  příznaky, které nacházím  na  úrovni  těla  i psychiky, a jsou tedy  v přímé  souvislosti.
Kvašení a hniloba
Zjednodušeně bychom mohli klasifikovat bifidobakterie jako dobré  bakterie a bakteroidy jako špatné. Bifidobakterie štěpí potravu   kvašením a přitom se tvoří kyseliny mléčná, octová a máselná. Ty se  podílejí na vytváření kyselého prostředí ve střevu. Bakteroidy tráví potravu hnilobným procesem a budou tvořit nitrogenové odpadní produkty. Pro lidské tělo jsou škodlivé a vstřebávají se ve střevu  a dostanou se  do všech  různých tělních  tkání. V malém množství  nalezneme streptokoky, enterokoky, enterobakterie, např. kolibakterie.  U dospívajících je množství bifidobakterií nižší.
Jaký  druh potravy podporuje zdravou flóru?
Potrava  bohatá v komplexu karbohydrátů s nízkým glykemickým indexem. Relativně pomalu se  rozkládají, poskytují stálou  hladinu  krevního cukru. Zelenina  různých druhů, rýže a těstoviny poskytují adekvátní  vlákniny. Vysoký příjem proteinů a živočišných nasycených mastných kyselin stimulují aktivitu bakteroidů ve smyslu kvašení. V západní společnosti přetěžujeme naše těla příjmem potravin s vysokým množstvím proteinů a nasycených mastných kyselin. Podle WHO je  standardní proteinová potřeba přibližně 0.8 gr za den na kilogram tělesné váhy. Vysoký příjem vláknin zlepšuje peristaltiku střeva. Toto podporuje bifidobakter. Vegetariánská dieta obsahuje mnohé rozdílné vlákniny, jako je celulóza, hemicelulóza a pektin. Příjem vláknin by měl být vždy spojen s pitím vody. Pojem " plavat ve vodě" je adekvátní. Je to nutné pro správnou hydrataci.
Imunitní systém a lymfoidní tkáň
Střevní flóra komunikuje s imunitním systémem prostřednictvím  lymfoidní tkáně. Tato tkáň se nachází v kryptách sliznice  tenkého střeva, jde o tzv. Peyerovy plaky. Hlouběji ve střevní tkáni  je lamina propria  s lymfoidní tkání. Celá tkáň je propletena lymfatickými cévami , které se sbíhají do lymfatických uzlin. Ty jsou lokalizovány v mezenterické fibrózní tkáni, která obepíná tenké střevo a mají propojení s jinými částmi imunitního systému.
Ten vztah střeva s imunitním systémem spočívá v tom, že je schopen číst a překládat nebo reagovat na biochemické aktivity  ve střevu.
Imunitní systém je stimulován nebo inhibován různými bakteriálními kulturami nebo potravními složkami.  Dysbióza vytvoří nepořádek v těchto komplikovaných vztazích. Člověk se narodí s genetickou pamětí , která rozhoduje o tom, který druh jídla bude akceptován a který ne. Když se dostane nový, neznámý druh jídla do těla, je riziko, že imunitní systém bude reagovat. Jistá probiotika mohou indukovat imunogenní efekt. To znamená B a T lymfocyty jsou stimulovány a koncentrace imunoglobulínů narůstá. Probiotika jsou přechodná. Normálně se  nekolonizují na střevní sliznici.
Nitrogen  dpadní produkty
Co se stane ve střevu biochemicky a imunologicky během probiotické  terapie?
Enzymy, které používá tělo pro strávení potravy, jsou závislé přímo  nebo nepřímo na mikroorganizmech v žaludku a  ve střevu. Tento proces se nazývá enzymová indukce nebo inhibice. Jisté komponenty, které jsou produkovány při trávení potravy, jsou toxické a způsobují poškození různých tkání. Když je ve střevu dysbióza, pak se tam také nachází  velké množství  těchto komponent. Probiotika snižují dysbiózu a tím také zmenšují hromadění toxických odpadních produktů. Když se protein tráví prostřednictvím tohoto procesu škodlivých střevních mikroorganizmů, buď přímo nebo nepřímo se budou produkovat mnohé nitrogenové odpadní produkty, jako je čpavek, močovina, indoly, fenoly, nitridy a nitrosaminy. Ty složky toxinů později ovlivňují výsledky  různých nezdravých stavů, jako jsou chronické nemoci,  kde je  imunitní systém  vážně oslaben. Podporují vývoj polyartritidy a kožních nemocí. Játra jsou normálně schopna všechny toxiny  detoxikovat. Ale když je zátěž  velká a trvá příliš dlouho, pak játra nejsou schopna kompletně  tělo čistit.
Detoxikace a retoxikace
Jisté užitečné bakterie jsou schopny neutralizovat toxické metabolity. Toto je nazýváno detoxikací. Opakem je retoxikace. Je to přeměna neškodlivých produktů na škodlivé. Probiotika ovlivňují pH ve střevu a  tím inhibují aktivitu  koliformních  hnilobných bakterií, jako jsou bekteroidy, klostridia . Produkce jejich metabolitů se také sníží. Navíc jejich absorbce je oslabena, což vede k jejich vylučování pomocí fekálií ven.
Konjugace a dekonjugace
Jeden ze způsobů, jak játra neutralizují toxiny, je způsob konjugace  glukuronovou kyselinou  a následnou tvorbou glukuronidů. Tento proces se nazývá konjugace. Ty jsou vylučovány ze žlučníku do střeva. Je to dáno kapacitou zbavovat se toxinů. Když je ve střevu dysbióza, jistým  bakteriím se zdokonalí schopnost  trávit  tyto konjugáty. To se  nazývá dekonjugace. A toxiny jsou znovu vstřebány do krve. Výsledkem je retoxikace. Některé enzymy, které se účastní dekonjugace a retoxikace jedovatými odpadními produkty jsou: betaglukuronidáza, azoreduktáza a nitroreduktáza. Výsledkem jejich činnosti je zvětšená akumulace  jedovatých metabolitů. A ty zase pomáhají snižovat probiotika. Glykosidy z různých zelených rostlin, jako je rutin se dokáží  přeměnit pomocí  bakterie  streptokoku fecalis na quercin. Tato molekula je mutagenní. To způsobí poškození genetického kódu  tělových buněk. A situace může  dospět až do takového stavu, jako je rakovina. Streptokokus fecalis je zodpovědný za další druh retoxikace.  Mění aminokyselinu tyrozin na tyrozamin  a jeho  zvýšení  se ukazuje jako spouštěcí bod  migrény. V pozdější fázi je tento amin přeměněn na fenol, který je mutagenní.
Estrogen
Žlučové kyseliny, cholesterol a různé pohlavní hormony jsou  odhalovány stejným způsobem: konjugací a dekonjugací. Jsou vylučovány žlučí do střeva, směrem dolů ve střevním traktu jsou absorbovány. Jisté množství odejde stolicí. Nestálé žlučové kyseliny a  jisté množství cholesterolu se ztratí   stejným způsobem tak, aby  to bylo výhodné. To je nežádoucí pro pohlavní hormony, aby odešly  stolicí. Jak mužské, tak i ženské hormony mohou zmizet stejným způsobem. Stane se to hlavně, když je ve střevu dysbióza. Snížená koncentrace  estrogenu může způsobit krvácivé poruchy,  narůstání citlivosti pro genitální infekce, jako je zánět pochvy a  zánět močového měchýře,  neschopnost   otěhotnět a vznik osteoporózy s bolestivými příznaky.  Stejné mechanizmy se uplatní, když žena užívá  hormonální antikoncepci nebo antibiotika.
Karcinogeny a inzulin
Dekonjugované  žlučové kyseliny a cholesterol jsou dále  přeměňovány v pozdější fázi. Škodlivé bakterie stimulují  tvorbu narůstajícího množství druhotných  žlučových kyselin a koprostanolu, který  je trávicím produktem cholesterolu. Jsou to karcinogeny obsahující výše zmíněné enzymy a nitrosaminy. Podporují inicializaci různých typů  rakovin, jako je  rakovina prsu.
Nevyvážený krátkodobý příjem rychlých karbohydrátů, například glukózy, zesiluje vývoj dysbiózy. Všímejte si glykemického indexu různých  složek potravy a jejich biologické dostupnosti. Je to inzulin jako substance produkovaná bakterií E.Coli. Tato substance se má dostat do krve a sama se umístit na receptory - do pozice, kde se  normálně  inzulin  nachází. Když je střevní dysbióza, tato aktivita inzulinu se  snižuje. U diabetických pacientů často nacházíme dysbiózu.
Endotoxiny
Když je ve střevu dysbióza jisté bakterie, např. klostridie produkují, endotoxiny, které začnou ovlivňovat imunitní systém. Velký počet chronicky  ánětlivých nemocí je dáván  do souvislosti s dybiózou. Týká se to většiny nemocí měkkých tkání, jako je kůže, kloubu, sliznic močového měchýře, střeva, očí,  žláz atd.
Vitamíny a analogy
Bakteriální flóra v tlustém střevu produkuje různé vitamíny. Jejich absorbce je relativně chudá. Je nemožné odhadnout, jak je důležitá produkce tohoto vitaminu.Tvoří se zde  všechny vitamíny  skupiny B a K. Je to důležité pro pozdější konjugační schopnost. Většina potřebných je  absorbována v tenkém střevu. Je třeba si uvědomit  zajímavý fakt, že  bakterie  konzumují vitamíny pro své vlastní přežití.
Když je dysbióza, v tenkém střevu se zvyšuje potřeba těchto vitamínů. Tímto způsobem se spotřebuje také vitamin B 12. Pokles hladiny vit.B12 vidíme u starých lidí;  porovnejme to s činností  bifidobaktera. Je známo, že bakterie jsou schopny produkovat tzv. vitaminové analogy. A ony soupeří se skutečnými vitamíny. Chovají se jako hosté a způsobují  funkční stavy nedostatečnosti. Tradiční testy na vit.  B12   jsou neadekvátní a nedostatečné. O stavu tohoto vitamínu se   více dozvíme sledováním  hladiny homocysteinu. Tím by se  také dala v některých případech odhadnout  dysbióza. Jak bylo uvedeno výše, střevní flóra tvoří bariéru a chrání tělo proti agresivním a  nezvaným  vetřelcům. Většina patogenních nebo nemoc provokujících bakterií konkuruje  přirozené flóře.  Když je ve střevu dysbióza, mají ulehčenou úlohu. Probiotika upravují pH  ve střevu o 1- 2 jednotky- tím se  zhorší podmínky pro salmonellu, choleru atd.
Bifidobakterie chrání své teritorium tím, že produkuje různé organické kyseliny jako je  kyselina octová, mléčná a speciální přírodní antibiotika.
Stavy, kdy jsou probiotika důležitá
Následují různé stavy, které mají více nebo méně  vztah ke střevní dysbióze.
Dysbióza přímo nebo nepřímo souvisí s těmito příznaky:
Zánět žaludku a vředy, porucha funkce žlučníku a nemoci jater.
Zácpa a dráždivé tlusté střevo, zácpa  nebo průjem, dyspepsie.
Migréna;  přeměna tyrozinu v tyrosamin.
Atopie- ekzém, senná rýma, kopřivka, astma, potravinová nesnášenlivost -  gluten.
Chronické zánětlivé nemoci  nebo autoimunitní nemoci, jako je revmatoidní artritida, systémový lupus, fibromyalgie, lupénka, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba  atd.
infekce močového systému. Mykózy - candida albicans.
Působení radiace, kortikoidům, antibiotik a hormonální antikoncepce.
Stavy s oslabenou imunitní obranou např. maligní nemoci- leukémie …
Nedostatek vitaminů a  minerálů.
Stres.
Kožní nemoci, např. akné, opary.
Hormonální poruchy, např. krvácení, menstruační poruchy, neplodnost a osteoporóza.
Metabolický syndrom a diabetes mellitus.
Chronický únavový syndrom.
(Článek je přejat z jiných zdrojů)
MUDr. P. Šácha
        
                
        
        
            Podobné články
            
            
            Doporučujeme
             
            
         
        
            Doporučujeme
            
                
                    
                            
                                
                                LIFE STAR
                                
Potravní  doplněk
Kořen rdesna mnohokvětého přináší duševní klid a současně ani v nejmenším netlumí myšlenkové procesy.
Jedi
                                Zjistit více
                             
                            
                            
                                
                                RESPIRAL
                                
Doplněk stravy
Zlepšuje funkci dýchacího ústrojí
RESPIRAL obsahuje bylinky, které lze vyhledat i v prastarých bylinářích jako léč
                                Zjistit více
                             
                            
                            
                                
                                OMEGA-3 STAR
                                
OMEGA-3 STAR obsahuje mastné kyseliny EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová). Svým způsobem pomáhají ovlivňovat hladiny krevních 
                                Zjistit více