SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Složitost poznání příčiny nemoci

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

Opravdu není snadné přijít na podstatu nemoci, jsou proti tomu mnohé překážky jak ze strany pacienta, tak ze strany nastaveného systému, který se nedívá na nemocného člověka jako na celek. Mohu na toto téma vydat mnohá svědectví.

Kazuistika: pacientka nedávno oslavila padesátiny, oslovila poradnu kvůli dlouholetým bolestem hlavy. Bolest má poslední  dobu již denně a vlastně nepřetržitě užívá na zmírnění bolesti  různé léky. Lékař ji odeslal k neurologovi a ten vyloučil migrénu, doporučil interní vyšetření a tam byl zjištěn vyšší tlak krve a ordinovány léky na snížení tlaku. V laboratoři byl zjištěn vyšší  cholesterol, a tak dostala další lék - na snížení hladiny cholesterolu. Užívá celkem čtyři různé léky a její bolesti hlavy přetrvávají.

Výsledky z laboratoře suše konstatují určitou hladinu, ale  nevysvětlují nám toho příčinu. Pacientka měla zvýšený LDL cholesterol ("špatný cholesterol"), který považujeme za škodlivý, protože jeho vysoká koncentrace zvyšuje riziko vzniku srdečně cévních onemocnění. (ukládání do stěny cév).

Naopak HDL cholesterol ("hodný cholesterol") je pro nás příznivý: Pokud je ho totiž v organizmu dostatek, vyrovnává škodlivý efekt ostatních tuků a výše zmíněné riziko tak snižuje. HDL cholesterol je transportován z krevního řečiště do jater a  působí tam proti usazování cholesterolových plátů na stěnách cév (nejčastější příčině aterosklerózy).

 

Pacientka měla tedy vysoký škodlivý cholesterol a ten příznivý byl na dolní hranici, celkový cholesterol vyšší.

Cholesterol je v těle přenášen pomocí částeček, kterým říkáme lipoproteiny. Jsou složeny z tuků a bílkovin. A právě vzájemný poměr těchto dvou základních součástí určuje některé jejich charakteristické fyzikální vlastnosti, podle nichž je můžeme rozlišovat.  Její lipoprotein tedy obsahuje více tuků než bílkovin.

 

Je potřebné provádět rozbor do hloubky a hledat odpověď na to kde se stala chyba. Vyslovil jsem úvahu,  zda je to způsobeno příjmem jídla bohatého na tuky,  nedostatkem pohybu, střevní dysbiózou, nebo je to problém  endokrinní. Nebo kombinace všech jmenovaných složek.  Pomýšlel bych spíše na hormony a na sníženou funkci štítné žlázy. V laboratorních testech však chybělo právě vyšetření na funkci štítné žlázy a hormonogram. Pacientce je padesát let, lze tedy jistou hormonální nevyrovnanost spjatou s blížícím se přechodem očekávat... Jenže tato žena má své potíže již celou řadu let...!

 

Řekla: „Štítnou žlázu mi vyšetřili také: Nějaké protilátky se mi tvoří, zatím to prý ale není ve stavu, kdy by se to muselo chemicky léčit. Mám přijít za půl roku na kontrolu a eventuálně léčbu nasadí. Cholesterol mám zvýšený, co si pamatuji, posledních deset let. Nevím, zda mám nějaké dispozice od rodičů, matka užívá dlouhodobě nějaké léky na snížení cholesterolu. Lékařka na interně vyslovila názor, že je za tím vším stres.“

S tím lze jistě souhlasit, jenže tento závěr nelze stavět do pozice jediného objasnění příčin.

 

Nicméně již v tomto okamžiku se objevuje příčinný řetězec.

Ten je třeba popsat.

Bolest hlavy je důsledkem vysokého TK, vyššího v důsledku ukládání zvýšeného množství špatného cholesterolu do stěny cévní, jež tím ztrácí elasticitu a sklerotizuje. V úvaze je, že tento proces může podporovat snížená funkce štítné žlázy, mající možný původ v autoimunitní nemoci, aktivované stresem.

 

Pokud existují zvýšené protilátky, pak to znamená, že štítná žláza (její napadené buňky) jsou v zánětu, a to pak znamená,  že taková buňka nedokáže dostatečně tvořit hormon; jedním z projevů nedostatečné činnosti je vysoký cholesterol.

Říká se tomu plíživá nemoc.

Je-li to tak a tento stav trvá minimálně deset let a pokud mluvíte  o stresu, pak je to pro mne jasné a vysvětlitelné. A nesouhlasím     v takovém případě se stanoviskem endokrinologa, že to není  třeba léčit a že bude vyčkávat. Na co?

 

Vždyť biochemický nález je následkem endokrinní poruchy - a  ta je v případě autoimunity následkem chybně reagující imunity - a ta zase reaguje na stres.

 

Popsaný příčinný řetězec to vysvětluje.

Chemická léčba reaguje až na poslední článek řetězce - na bolest, na vysoký TK, na vysoký cholesterol - a endokrinolog  plánuje chemicky podporovat asi sníženou funkci štítné žlázy.

 

Příčinný řetězec je třeba rozbalovat podobně jako klubko řetězu. To je smyslem naší nadstandardní poradny a takové rozbalování můžeme učinit i přes internet.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/privatni

 

Vezmeme konec smotaného klubka, upevníme ho k pevnému  bodu a pomalu a systematicky klubko rozmotáváme.

Bolest hlavy, vysoký TK, zvýšený cholesterol, snížená funkce štítné žlázy, tvoření protilátek - porucha imunity, stres...

 

Význam  spočívá  v rozuzlování  příčinných řetězců.

 

Ten byl zakončen slovem stres. To je stroze obecný pojem a další rozbor má ukázat, co se pod pojmem skrývá. Jsem si jistý, že se bude klubko ještě hodně odmotávat a že dojdeme  k daleko hlubšímu závěru...! Stres je také ještě jen následek „čehosi“.

A čím více klubko rozmotáme, tím naléhavěji se objeví i nutnost přistoupit k léčbě komplexněji. Rozhodně nebudeme slovem léčba myslet jen podávání léků na bolest, na TK, na cholesterol, na štítnou žlázu... Pacient si totiž musí vzít k srdci každý díl  rozmotaného klubka a opravit díl po dílu, začít své očištěné  klubko znovu smotávat, až se dopracuje k dnešnímu koncovému bodu = bolesti hlavy. A pokud pacient smotá čisté klubko, přestane bolest existovat.

 

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

 

MUDr. P. Šácha

 

 

Doporučujeme

    EMPEROR STAR

    Doporučené dávkování 2–3 tablety denně nalačno s 2–3 dl vody, večer nejpozději 3 hodiny před spánkem. Složení Vápník (

    Zjistit více

    ARTICHOKE STAR

    Sirup pro dobré trávení s hlavní složkou – bylinou artyčok. Ve starém Římě byly artyčoky důležitým pokrmem při hostinách pro do

    Zjistit více

    PROTECT STAR

    PROTECT STAR je formule speciálně sestavená z bylin a nutrietů, vhodný pro naše zdraví. Ostropestřec mariánský obsahuje taraxacin, tř

    Zjistit více

    KOREAN GINSENG STAR

    Doplněk stravy Ženšen pravidelně užívali čínští císaři a jejich dvůr, byl symbolem mládí, zdraví, výkonnosti a vitality. Ž

    Zjistit více

    METABOLITE STAR

    Lecitin podporuje kognitivní a duševní výkon a správnou funkci celého nervového systému. Přispívá k udržení optimální hladiny chole

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024