Vitamin C je obsažen v různých druzích zeleniny a v citrusových plodech. Výborným zdrojem jsou šípky a často výrobci vitaminu C používají jako zdroj třešni Acerolu. V ní se vyskytuje vitamin C spolu s flavonoidy, které jeho účinky ještě umocňují.
Proč užívat vysokou dávku vitaminu C?
Vedou se o tom stále diskuse. Protože pokud přichází vitamin C do těla přes trávicí systém, je tělo jej schopno vstřebat pouze v určitém množství a potom začne fungovat regulační mechanizmus, jímž je další vitamin vylučován močí z těla ven. Přesto klinické studie ukázaly, že vyšší dávky vitaminu C jsou prospěšné v řešení celé řady nemocí. Snahou výrobců je sestavit takový recept, aby se v těle držela vysoká přípustná dávka vitaminu C a ztráty byly co nejmenší. Aby neokyseloval prostředí, přidávají se další minerální látky, které neutralizují pH atd.
Příkladem je recept vitaminu, který má řízený účinek, zajišťuje postupné uvolňování, aby se celá dávka vitaminu v těle racionálně využila.
Zvýšený příjem vitaminu C napomáhá posilovat imunitní systém a umocňovat odolnost organizmu zejména v období nachlazení. Vitamin C je antioxidant, který pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem. Dále podporuje tvorbu kolagenu, důležitého pro správnou funkci cév, kostí, chrupavek, pokožky, dásní a zubů, přispívá k normální činnosti nervové soustavy, psychické činnosti a obranyschopnosti organizmu. Jeho nezastupitelná funkce je ve zvyšování absorpce železa a podpoře normálního energetického metabolizmu v těle. Vitamin C pomáhá snižovat únavu a vyčerpání.
Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.
MUDr. P. Šácha