SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Růstové aseptické nekrózy

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

Kosti a kostní dřeň lidského těla jsou tvořeny živými buňkami, jež potřebují stálý přísun krve, aby zůstaly zdravé. Pokud se průtok krve do těchto kostních buněk výrazně sníží, dojde k poruše cévního zásobení určité části kosti (apofýzy, epifýzy nebo celé kosti) a výsledkem je zborcení a fragmentace kosti. Není to způsobeno infekcí, ale zhoršením výživy příslušné oblasti. Často se to děje u rostoucího organismu, hovoříme o aseptické nekróze.

 

Köhlerova choroba I

Ta bývá kolem 5. roku života (většinou u chlapců).

Začíná častěji u chlapců než u děvčat, mezi 2.-10. rokem věku (vrcholná bývá frekvence mezi 5.-6. rokem). Klinicky vzniká často po úrazu nebo přetěžováním, objevuje se bolestivé zduření v oblasti člunkové kosti nártu nohy a je lokálně bolestivé na tlak. Dítě začne kulhat a v noci nemůže spát pro bolest.

Léčba spočívá v osvobození od skoků, doskoků, dlouhých běhů.  

U nedisciplinovaných dětí je nutno přistoupit k vymodelovanému sádrovému obvazu, někdy přidáme jen ortopedické vložky do bot.

 

Köhlerova choroba II

Tato aseptická nekróza postihuje nejčastěji hlavičku II., méně často III. metatarzální kůstky. Vzniká u mládeže mezi 16.–18. rokem života (většinou u dívek).

Při chůzi se objevuje v postižené oblasti bolest bez známého traumatu v anamnéze. Na rentgenu najdeme typické známky onemocnění. Nemoc se projeví kulháním, bolestivostí. Pohyblivost kloubu je omezena, může být přítomno zduření kosti nártní. Tento druh nekrózy nelze podceňovat, někdy je hlavička kůstky rozšířená, oploštěná, někdy rozdrobená, někdy bývá nutná operace. Po zklidnění akutního stavu mohou zůstat následky (příčná klenba) a bolestivost.

 

Osteochondropatie apofýzy tuber calcanei (morbus Haglund-Sever)

Tímto onemocněním bývají obvykle postiženi mladiství ve věku kolem 10-11 let (častěji dívky). Klinicky se dostaví bolesti paty obyčejně po sportovní námaze provázené přetížením. Dojde k malému zduření na dorzu nohy v oblasti paty. Úpon Achillovy šlachy je citlivý na tlak, bolestivá je dorzální flexe přednoží. Někdy dojde i ke kulhání.

Léčba spočívá především v omezení sportovní aktivity, hlavně běhů, skoků, lokálně je možno aplikovat nesteroidní antiflogistika. Nemoc provází (obvykle) celou pubertu či adolescenci, její vyléčení trvá několik měsíců i let a odezní s ukončením růstu. Léčba je v naprosté většině konzervativní, operace se provádějí ve výjimečných případech u dlouho trvajících a bolestivých stavů.

Jako pomocnou metodou mohou být v indikovaných případech tzv. pulzní magnetická pole, která indukují slabé elektrické proudy v exponované tkáni. To znamená, že jde o určitý druh elektroléčebné procedury, jež má hlavní výhody v tom, že není možné lokální poškození elektrickým proudem jako u přímých kontaktních elektroléčebných metod. Magnetické pole prostupuje exponovanou tkání rovnoměrně, tzn. každou buňkou. Ionty, které jsou obsaženy v buňkách a v koloidních systémech, jsou magneticky ovlivnitelné, což způsobuje aktivizaci každé buňky. Je známo, že při různých onemocněních se mění povrchové potenciály buněk v organizmu oproti normálním hodnotám. Dochází tak ke zvyšování propustnosti mezibuněčných membrán, a tím ke zvýšenému prokrvování, okysličování, zásobování živinami a lepšímu odvádění zplodin v exponované tkáni.

 

Osgood-Schlatterova choroba

Je to jedna z mnoha aseptických nekróz postihujících kosti a vede k jejich změknutí v určitém ložisku. Někdy je bolestivá. Jsou-li postižené části mechanicky zatěžovány, dojde k deformaci skeletu. Jako nejznámější z nich postihuje Osgood-Schlatterova choroba drsnatinu kosti holenní pod kolenem. Je to aseptická osteonekróza tuberositas tibiae.

 Na přetížení navazuje zánět místa, kde se šlacha pately upíná na holenní kost (oblast růstu). Postiženi jsou především chlapci ve věku mezi 10.-16. rokem, ale vyskytnout se může i u dívek, které hodně sportují. Tento problém se léčí samovolně a prognóza je dobrá, ale může trvat i několik let, než se vyléčí úplně.

Příznaky
Bolest v bodě úponu patelární šlachy na holenní kost.
Otok a zvýšená citlivost v bodě úponu patelární šlachy na holenní kost.
Může se objevit zduření v místě úponu šlachy.

Nápravné postupy již byly výše uvedeny.

Konzultace je možná přes naši poradnu.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

MUDr. Pavel Šácha

 

Doporučujeme

    MAI-REI SHIITAKE STAR (Vita Star)

    Formule VITA STAR je směsí hub Maitake, Shiitale a Reishi, které se pro své účinky používají již stovky let. Grifola frondosa (Maitake)

    Zjistit více

    BCAA 500

    BCAA 500 (Branched Chain Amino Acids) obsahuje aminokyseliny valin, leucin a isoleucin, které patří mezi esenciální aminokyseliny. Lidský or

    Zjistit více

    RELEASE STAR

    Doplněk stravy Složení sirupu je voleno tak, aby přinášelo dobrou pohodu, relaxaci i spánek a dobré trávení. Obsah: 120 ml Obsa

    Zjistit více

    SUPEROXIDE DISMUTASE

    Volné radikály jsou atomy nebo sloučeniny charakteristické tím, že obsahují jeden nebo více volných elektronů. To z nich činí látky a

    Zjistit více

    GRAVIOLA STAR

    Doplněk stravy Juice obsahuje složky s významem pro naše zdraví, zejména Aloe vera je zdroj přirozeně se vyskytujících antioxidantů,

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024