SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Přeladit vnitřní prostředí těla






Produkt Nu-sůl přišel na náš trh z Ameriky; průměrný dospělý Američan tam konzumuje asi 9 až 10 gramů soli nebo asi 3500 až 4000 mg sodíku denně, což přímo přispívá k nárůstu hypertenze a život ohrožujících stavů, jako jsou infarkty a mrtvice. Není tedy divu, že hledají alternativní způsoby pro snížení spotřeby kuchyňské soli (NaCl) v jídelníčku.
Problém se však netýká jen obyvatel Ameriky, stejný je v Evropě i u nás, v České republice.

Dostávám do poradny dotazy typu: „Lékař mi zakázal solit. Co si mohu přidávat do jídla, když ne kuchyňskou sůl?“
Základní otázka, kterou tazateli položím zase já, je: „Lékař Vám nedoporučil sůl, protože přispívá ke zvýšení Vašeho krevního tlaku. Proč se tedy snažíte solit, byť jiným způsobem?“

Náhrady soli
Většina náhrad soli obsahuje chlorid draselný. Ten chutná poněkud mdle na rozdíl od klasické kuchyňské soli, někteří lidé popisují kovovou chuť.
O vlastnostech produktu Nu-sůl lze číst zde.

Ovšem draselná sůl nemusí být bezpečná pro každého; je třeba zvážit, zda nemáte sníženou funkci ledvin, což je poměrně časté u starších lidí, nebo pokud užíváte určité léky na hypertenzi, včetně inhibitorů ACE a draslík šetřících diuretik.

Draslík a krevní tlak
Je pravda, že draslík může pomoci snížit krevní tlak. Z historie a různých studií víme, že u jídel, která jsou přirozeně bohatá na draslík (brambory, fazole, jogurt, mnoho druhů ovoce a zeleniny) bylo dokumentováno, že výrazně snižují krevní tlak a snižují potřebu léků na hypertenzi.

Navíc s těmito jídly získáváme nejen draslík, ale i všechny ostatní minerály a fytonutrienty, jež také mohou pomoci předejít vysokému krevnímu tlaku nebo jej snížit. Kdo se takto stravuje, další draslík v doplňkové formě nepotřebuje.

Glutaman
Někteří lidé začali užívat chlorid draselný, a přitom vědomě či nevědomě konzumují i glutamát sodný (glutaman). V něm je výrazně méně sodíku, než má sůl. Není to koření, je to aminokyselina, vyráběná synteticky. Má zvláštní vlastnost -zvýrazní chuť připraveného pokrmu. Dříve byl glutaman v Číně a Japonsku získáván z mořských řas laminaria japonica a nazýván pátou chutí, tzv. umami. Vědci již dlouho vědí, že sodík bez chloridu, který je v takových sloučeninách (např. hydrogenuhličitan sodný, citrát sodný, glutamát sodný), zvyšuje mnohem pravděpodobněji krevní tlak než sodík s chloridem v kuchyňské soli! A proč je tak oblíbený? Protože dodává jídlu výraznější chuť…

Je součástí mnoha směsí koření, používá se do polévek, omáček, omelet, hojně v japonské a čínské kuchyni, zkrátka všude tam, kde pokrmu „něco chybí".

Dle nařízení EU je na obalech potravin uváděn pod označením E621. Vyskytuje se ve všech živých organizmech, většinou jako součást proteinů. Lidské tělo si denně vyrábí samo cca 50 g glutamanu. Z běžné stravy jej člověk ve vázané formě denně konzumuje v množství asi 10 g a ve volné formě asi 1 g.

Pozor: Kombinace chloridu draselného a glutamátu sodného může mít stejný účinek srovnatelný s klasickým přílišným solením.

Včasné varování
Pokud žijete hektickým způsobem, stravujete se po restauracích, je vám zjištěna hypertenze či jiná nemoc týkající se kardiovaskulárního systému, můžete počítat s tím, že vám lékař „zakáže“ solit. Nicméně tento zákaz byste měli vlastně přijmout jako dobře míněné varování.

Řešení
V řešení takové situace nestačí jen změnit sůl a hledat pikantní byliny a koření, jako je citrónová šťáva, čerstvý česnek, oregano, ochucené octy, bezolejové přísady a zde uváděnou Nu-sůl, nýbrž je žádoucí celkové přeladění vnitřního prostředí těla, což bez totální zněny životního stylu nelze dost dobře uskutečnit.

Osobní zkušenost
Jako malý chlapec jsem chodíval na oběd ke své babičce a dodnes si pamatuji, jak chutná polévka bez soli. Nevadilo mně to, více jsem vnímal chuť brambor, zeleniny a jiných přísad. Bylo to takové zvláštní, typické. Babička přeladila své vnitřní prostředí těla a její chuťové pohárky vnímaly jiné chuti.

Dodnes mi nesolení nevadí.




MUDr. P. Šácha



Podobné články

Doporučujeme

Doporučujeme

    NU-sůl

    Nu-sůl je náhrada kuchyňské soli bez sodíku a glutamátu s draslíkem a nahrazuje kuchyňskou stolní sůl//NACL/ v naší domácnosti. Je

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024