SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Piperin jako nutrigenetikum



Toto téma mne velmi zajímá. Cokoliv může pomoci v boji proti civilizačním chorobám, cokoliv, co může ovlivnit těžkosti spojené s působením stresových faktorů, dostává u mne prioritu.

Není tedy divu, že dnes budu psát o černém pepři, zdroji látky zvané piperin. Je obsažen v pepři asi sedmi procenty. Bylo zjištěno:

Pokud je piperin obsažen v potravě,
- zvyšuje vstřebatelnost mnohých složek potravy,
- stimuluje v žaludku histaminové receptory, a tím
- zvyšuje produkci žaludeční šťávy a
- urychluje metabolizmus.
- Povzbuzuje také činnost trávicích enzymů slinivky,
- posiluje tím trávicí kapacitu a
- významně zkracuje dobu průchodu potravy trávicím traktem.

Naši předkové to sice neměli vědecky prokázáno, ale pepř přidávali do jídel již v dávných dobách. A toto koření je i dnes součástí mnohých receptur a jídelníčků. V dnešní době této vlastnosti využívají výrobci potravních doplňků a přidávají jej do receptu k základním ingrediencím, aby tak zvýšili jejich aktivitu.

Uvedu příklady.

Piperin se přidává
- ke kurkuminu, o kterém je v naší rubrice s názvem nutrigenetika již pojednáváno,
- beta-karotenu,
- skořici - cinnamaldehydu,
- koenzymu Q10,
- resveratrolu,
- vitaminu B6,
- k organicky vázanému selenu (BakteHerb) a
- výrobkům, kde se mají využívat aminokyseliny.

Piperin totiž zlepšuje jejich přenos přes sliznici střevní.

Piperin najdete v senzačních výrobcích, které velebí proces hubnutí.

Zvyšuje totiž tělesnou teplotu a urychluje okysličování tukové tkáně. Redukuje tukovou tkáň a brání vytváření nových tukových buněk.

Na internetu v různých diskusních serverech najdete proklamace výrobců produktů na hubnutí, že piperin zlepšuje výkonnost každého organizmu. To znamená, že hubnou jak osoby fyzicky aktivní, tak i ti, kdo mají sedavý způsob života.

A s tímto argumentem nejsem zcela ztotožněn. Totiž člověk potřebuje pro svou existenci odpovídající hladinu tuku. Záleží na jeho fyzické a duševní aktivitě. Jestliže žije delší dobu ve vysokém tempu, udržuje si také vyšší hladinu tuku, tělo si vytváří své tukové buňky - zásobárny a snaží se je také chránit, nechce o ně přijít. Průběžně kontroluje tuto hladinu svými hormonálními a biochemickými mechanizmy, které jsou navzájem propojeny a doplňují se. Speciální látka glycerol, vznikající rozkladem tuků, upozorní řídicí centrum v mozku o klesající hladině tuku a mozek spustí obranný mechanizmus. Zpomalí jej, zvýší ukládání (dělá si rezervu), to vede ke zvýšení chuti k jídlu. Jakákoliv rychlá dieta zkrachuje právě kvůli tomuto jevu, dostaví se známý jojo efekt. Čím více tuková buňka narůstá (a každý si udělá představu, proč narůstá), tím více se stává součástí těla s veškerým výše popsaným ochranným mechanizmem. Když vznikne obezita, pak je obtížné ji ovlivnit nějakým lékem. Můžeme ovlivnit jednu nebo dvě cesty vedoucí k nadbytečnému ukládání tuku, ale tělo začne okamžitě ztrátu kompenzovat jinou cestou. Jak postupně vznikala potřeba těla tvořit si tukové buňky a chránit je, stejně trpělivým postupem se musí člověk snažit přesvědčit tělo, že tolik tuku nepotřebuje a že si jej již nepotřebuje chránit. O komplexním a systematickém redukčním programu ve spojitosti s pohybovou aktivitou již asi každý slyšel. Ano, o tom to hlavně je.

Vědci objevili celý systém regulačních látek jako leptin, adiponektin, adipsin, vazebný protein pro retinol, interleukin-6.

V tukové tkáni probíhá složitý proces, který zajišťuje životním pochodům dostatečnou nabídku potřebného množství tuku. To je velmi důmyslné.

Vzniklé tukové buňky komunikují - jako samostatná jednotka - s ostatními systémy.
- Přímo na ně působí známé hormony: inzulin, kortikoidy, růstový hormon, hormony štítné žlázy.
- Dnes již známe jiné hormony, které komunikují s tukovou tkání nepřímo - zásahem do metabolizmu: ghrenin, jehož koncentrace stoupají při hladovění.
- Do metabolizmu zasahuje celá řada dalších hormonálních vlivů, svůj podíl má i hormonální antikoncepce. Vědci přiznávají, že jim stále není zcela jasný tento mechanizmus.

Z uvedeného pohledu vidíme, že se nelze spoléhat na piperin, že by způsobil hubnutí sám od sebe, tj. bez komplexního redukčního postupu.

Mnohem více než využití piperinu k hubnutí mne zajímá fakt, že piperin mnohonásobně podpoří biologickou účinnost kurkuminu, viz článek Kurkumin jako nutrigenetikum, a ten pak svým vlivem pomáhá mnohem účinněji imunitnímu systému zvládat záněty, infekce a pomáhá také ovlivňovat množení rakovinných buněk.

Řeknete si: Když si budu do jídla přidávat hodně kurkumy, pak se mi zlepší stav zánětů, nebudu mít tolik infekcí a budu preventivně zasahovat proti rakovině.

Jenže je zde ještě jeden fakt. Totiž kurkumin a podobné látky mají nízkou biologickou aktivitu, protože se velmi rychle rozkládají. Když jsou vstřebány do krve, přicházejí do jater, a tam se změní na neúčinný meziprodukt. Vědci to testovali takto: Sledovali hladinu kurkuminu v plasmě za hodinu po podání a zjistili velmi nízkou, téměř neměřitelnou hodnotu. Což ukazuje na to, že proběhlo velmi rychlé odbourání.

Řešení: kurkumin společně s piperinem
A potom sledovali hladinu kurkuminu v séru, když se podal společně s piperinem, a ukázalo se, že hladina kurkuminu byla výrazně vyšší a již byla jasně měřitelná. Uvádějí dvacetinásobně vyšší hladinu, a to znamená, že poločas rozkladu a vylučování kurkumy se také prodloužilo.

Preventivní účinek kurkuminu je zkoumán u závažných metabolických a kardiovaskulárních onemocnění, u diabetu a také u depresí, protože zvyšuje koncentraci beta-endorfinů a serotoninu v mozku, a tento efekt se může dostavit právě zlepšením biologického využití pomocí kombinace kurkuminu a piperinu jako přírodního antidepresiva. A totéž se dotkne tvorby melatoninu a celkového zlepšení funkčnosti mozku.

Piperin se tedy jeví hodně povzbudivě, zaujímá v moderní přírodní preventivní péči o zdraví důležité místo.

Ještě zmíním jeden fakt, který nemusí být příznivý u lidí užívajících chemické léky. K jejich odbourávání a vylučování z těla totiž organizmus používá specifické jaterní enzymy – cytochromy - a piperin může utlumit jejich účinek, a to má pak za následek, že odbourávání chemické látky je pomalejší, chemická látka se drží v těle déle a může se projevit příznaky předávkování užívaného léku. Týká se to však vyšších dávek piperinu nebo většího množství pepře v jídle.


MUDr. P. Šácha



Doporučujeme

    GINGER STAR

    Zázvor podporuje trávení, příznivě působí proti nevolnosti, zvláště v období časného těhotenství a při cestování, odstraňuje p

    Zjistit více

    KUDZU STAR

    Kudzu – Puearia lobata, má domov v Indii, Číně a Japonsku. Tradiční čínská medicína využívala kudzu k potlačení účinků alkoholu

    Zjistit více

    BIOTIN STAR

    Biotin je znám také jako koenzym R nebo jako vitamin H. Existuje celkem osm forem biotinu, ale pouze jeden – D-biotin – se vyskytuje přiroz

    Zjistit více

    SLIM EFFECT- Lemon

    spalovač tuků a zároveň stimulant - zvyšuje rychlost metabolismu, a tak zajišťuje vyšší výdej energie i bez fyzického pohybu - spalu

    Zjistit více

    FIBER STAR

    Doporučené dávkování 2 tablety ráno a 4 tablety večer. Nutno zapít alespoň půl litrem vody. Složení

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024