Kyselina listová je stále v hledáčku!
Kyselina listová (KL) je jednou z důležitých složek potravy s rozmanitými účinky na lidský organizmus a vědecký zájem o tyto účinky stále roste. Nedostatek KL nebo poruchy jejího metabolizmu jsou spojovány se vznikem různých typů nádorů, onemocnění cév, vrozenými defekty a komplikacemi těhotenství. Již v roce 1931 byla prokázána účinnost výtažku z kvasnic při léčbě makrocytární anémie v těhotenství. V roce 1991 byla publikována studie prokazující preventivní účinek KL na spina bifida. Metaanalýza z roku 1995 zahrnující data z 27 studí na více než 4000 pacientech s aterosklerózou ukázala, že homocystein je samostatným rizikovým faktorem vzniku aterosklerózy v koronárních, mozkových i v periferních cévách. KL snižuje hladinu homocysteinu v krvi díky syntéze methioninu de novo, a tím může zpomalovat rozvoj aterosklerózy. Je vhodně ke kyselině listové doplnit ještě vitamin B 6= pyridoxin a vit B 12, aby společně všechny tyto tři vitamíny účinně snížili hladinu škodlivého homocysteinu.
V roce 1995 bylo objeveno několik variant genů, které ovlivňují riziko vzniku vrozených defektů, cévních chorob a nádorů ( např. kolonrektálního karcinomu a leukemie). Aktivitu proteinů kódovaných těmito geny lze ovlivňovat KL a tím lze snížit riziko těchto onemocnění. Všestranně prospěšné účinky KL a především preventivní účinek na spina bifida vedly v USA k rozhodnutí obohacovat všechny obiloviny KL. Toto rozhodnutí je chválihodné, ale skrývá i určitá rizika. K obohacování potravin je používán pteroylmonoglutamát (PGA), který se v těle běžně nevyskytuje. Je ale stabilnější a levnější než přirozené formy KL.
PGA je v těle metabolizován na methylfolát- běžnou formu vitaminu v plazmě. Tento proces je ale saturován při dávce 400 ug PGA, při dávkách vyšších je v krvi přítomen i syntetický PGA. In vitro studie prokázaly, že deriváty PGA inhibují syntézu nukleotidů. Účinky dlouhodobého podávání PGA zatím nebyly prozkoumány. Zdá se tedy, že KL je jedním z jídel, která mohou léčit. O kterých uvažoval Hippkratés již před 2500 lety. Nyní bychom se měli zaměřit na možnosti suplementace některou z přirozených forem KL, nebo na nové způsoby zpracování potravin, které by zachovávaly obsah KL.
Klinický význam: nedostatek kyseliny listové může způsobovat vrozené vady, kardiovaskulární onemocnění a některé druhy nádorů. Forma vitaminu užívaná pro suplementaci ( obohacené obiloviny v USA) se běžně v organizmu nevyskytuje a může mít potenciálně nežádoucí účinky.
Podle Campus Medicorum 3. 2004 BMJ
Podobné články
Doporučujeme
Doporučujeme
TREND RELAX
TREND RELAX je produkt s obsahem z extraktů známých léčivých rostlin, které odedávna používala tradiční lidová medicína k celkovému
Zjistit více
ACAI COMPLEX STAR
Euterpe jsou vysoké, většinou silně odnožující palmy se štíhlými kmeny, domácí v Jižní Americe a na Antilách. Z dužniny plodů se p
Zjistit více
PAU D`ARCO
Kdo by neslyšel o tajemných silách, které se skrývají v šeru deštných pralesů Jižní Ameriky. Díky po generacích předávanému uměn
Zjistit více
Chlorella v prášku
Chlorella obsahuje širokou škálu biologicky aktivních látek.
Je např. jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu, jemuž vděčíme za
Zjistit více
GARCINIA STAR
GARCINIA STAR je nový revoluční doplněk výživy obsahující mnoho složek přispívajících ke snížení hmotnosti. Plod indické rostliny
Zjistit více
Zpravodaj emailem
Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.
Naše blogy
Pořádané akce