SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

HIT – tři písmenka, která značí histaminovou intoleranci






SYMBIVITA
ve volném překladu znamená rovnováhu života a lze ji vnímat na několika rovinách.
Kdykoliv je tato rovnováha narušena, projeví se nemoc.

Tělo je vybaveno imunitním systémem, a ten má sloužit právě k udržování rovnováhy a má chránit proti mnohým škodlivinám; jeho úkolem je rozpoznávat, která látka je pro tělo škodlivá a která naopak, zastává důležitou roli v rozpoznávání tolerance látek, jež tělu prospívají.

Kdyby tato tolerance nefungovala, nemohli bychom přijímat potravu a také by na sliznicích nemohly žít prospěšné bakterie a tvořit lidskou mikroflóru.

Pokud se člověk narodí s imunodeficitem = s chyběním některých složek imunitního systému, bude trpět častými infekcemi. Takové onemocnění je geneticky podmíněno, ale k poruše vybavení imunity může dojít např. vlivem viru, příkladem je AIDS.

Pokud je symbivita narušena stresy, dojde vlastně k narušení tolerance vlastních buněk a vytváří se sebedestruktivní program, kdy imunitní systém ničí vlastní tkáně, rozvíjí se tzv. autoimunitní onemocnění. A podobně lze popsat narušení tolerance neškodných různorodých látek, se kterými přijdeme do kontaktu a na něž imunitní systém reaguje předrážděnou reakcí (stávají se alergeny). Uvolní se histamin a rozvine se alergie na příslušné sliznici. Senná rýma, alergický zánět spojivek, astma, ekzém apod.

Histamin je tedy látka, která v takovém případě, za patologických podmínek, začne tělu škodit.

Ale popsaný histamin je obsažen i v mnoha potravinách, jež normálně jíme, a neškodí nám. V těch případech se histamin v potravině rychle rozloží a zpracuje enzymem diaminoxydázou (DAO), který se přirozeně v těle vyskytuje.

A také v tomto případě je třeba mluvit o symbivitě - o rovnováze života. Pokud se vytvoří nerovnováha mezi množstvím histaminu a schopností enzymu diaminoxydáza (DAO) aktivně vykonávat svou základní roli (metabolizovat histamin), např. když má strava příliš vysoký obsah histaminu a současně chybí enzym DAO, organismus přestane histamin odbourávat, a ten se pak v těle začne projevovat různými příznaky, které mohou připomínat alergickou reakci. Ale nyní nejde o alergii. Jde o intoleranci na histamin kvůli nedostatečnému množství enzymu.

HIT – tři písmenka značí histaminovou intoleranci.
- Může být důsledkem genetického defektu s trvalým chyběním enzymu DAO.
- Ale mnohem častěji je HIT popisována jako snížení aktivity enzymu DAO určitými potravinami, infekcemi, zánětlivými stavy střeva, potravními alergiemi, u dospělých alkoholem nebo chemickými léky. Trvání potíží může být dočasné v různě dlouhé době.

Objevují se nespecifické příznaky
- s pocitem těžkosti v žaludku, bolestí břicha, dyskomfortu ve střevu, s průjmem.
- Časem se přidává nechuť k jídlu, dochází k úbytku váhy. K těmto potížím dochází více při konzumaci i sebemenšího množství alkoholu.
- Ale příznaky se mohou projevovat také mimo trávicí trakt. Bolesti hlavy, které připomínají migrénu, svědění různých sliznic, astma s dechovými problémy, kopřivka. Poruchy srdečního rytmu, bušení srdce, celková únava, slabost svalů atd.

Je to často individuální. A mnohdy potíže trvají dlouho, než se přijde na popsanou podstatu.

Vyjasnění může přinést vyšetření u alergologa či imunologa, kde lze laboratorně hodnotit IgE, anebo přímo stanovit aktivitu enzymu DAO v krvi.

Základní otázky:
1. Proč je hodně histaminu, když nebudeme brát v potaz histamin v jídle. Je třeba vyloučit imunologické poruchy, při nichž histamin stoupá.

2. Proč je málo enzymu DAO. A opět i zde je třeba provést diferenciální diagnózu situací, při nichž hladina DAO klesá.

Ale není vzácností, že výsledky z laboratoře vycházejí nepřesvědčivě a rozřešení pak přináší až osobní „detektivka“ příjmu jídel s obsahem histaminu a sledováním následných reakcí.

Někdy lze z diagnostických důvodů přímo použít DAOSin, přípravek, který dodává tělu enzym diaminoxydázu. Přijímá se 15 minut před jídlem obsahujícím histamin. A pak probíhá diagnostické sledování.

Sníte potravinu s histaminem - máte potíže.
Vezmete si enzym a sníte potravinu s histaminem a potíže nemáte nebo jsou mírnější. Tato situace potvrzuje domněnku, že enzym v těle chybí.

Uvedu některé potraviny, které jsou popisovány jako spouštěče HIT a jsou dávány do souvislosti s nedostatkem enzymu diaminoxydázy:
- červené víno,
- sýry,
- pestrá a barevná zelenina a ovoce (v barvivu je totiž histamin),
- mořské produkty,
- uzeniny,
- kysané zelí. Také
- kakao, čokoláda, u nich je to ale trochu jiné.

Histamin je biogenní amin, jehož je v kakau a čokoládě málo, ale obsahují jiný biogenní amin, třeba tyramin, který může vyvolávat potíže, kakao např. nastartuje migrénu. Pokud je tedy přítomna histaminová intolerance, pak do seznamu nevhodných potravin patří i sladkosti, kakao či čokoláda, navzdory tomu, že mají histaminu málo. Další biogenní aminy jsou např. putrescin, cadaverin, spermin, spermidin.

HIT je diagnostická jednotka, ukrývající v sobě soubor příznaků a (diagnosticky) také soubor diagnostických metod. HIT však nebývá samostatnou jednotkou. Pravidelně vidím širší souvislosti, a to nejen s jinými nemocemi imunitního, hormonálního nebo metabolického charakteru, ale dosti vysokým procentem je i součástí psychosomatického komplexu.

Dotyční mají potíže, navštěvují své lékaře, podniknou mnohá vyšetření, studují u „dr. Googla“, což je často spojeno s otazníkem, dozvědí se o HIT, začnou provádět dietu s omezením potravin uvolňujících histamin, užívají třeba uvedený DAOSin, jejich potíže se zmírní, ale nevymizí…

V těch případech vychází najevo, že na jejich tělo, na jejich život působí faktory, jež znají pouze oni a jež vyhovují patologii. A vyjde najevo, že celkově u nich není symbivita = rovnováha života.

Potíže nepřestanou, dokud v nich nebude celková rovnováha.


MUDr. P. Šácha

Poznámka k terminologii:
symbivita – je stav označující rovnováhu života,
SYMBIVITA – je označení webu s články.
Autorem obou termínů je MUDr. Pavel Šácha.


Doporučujeme

    JOINT MOBILITY

    JOINT MOBILITY, jak již z názvu vyplývá, je forma speciálně sestavená pro pohybový aparát lidského těla. Obsažené složky pomáhají

    Zjistit více

    Boswellia 85

    Doplněk stravy. Vzácný indický kadidlovník pilovitý (Boswellia serrata) známý z 5000 let staré tradice. Obsahuje extrakt z kůry Boswe

    Zjistit více

    SQUALENE STAR

    Žraloci jsou pravděpodobně nejdéle žijící obratlovci na Zemi, zatímco jiné druhy fauny vymizely. Tento predátor si během svého dlouhé

    Zjistit více

    ACAI COMPLEX STAR

    Euterpe jsou vysoké, většinou silně odnožující palmy se štíhlými kmeny, domácí v Jižní Americe a na Antilách. Z dužniny plodů se p

    Zjistit více

    CA-REgener

    protizánětlivé, regenerační složení nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou, 100% čistý = bez přím

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024