SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Goji, kustovnice čínská






Lidé žijí ve spěchu, stresu, zapomínají na to, co je opravdu důležité – věnovat se rodině, péči o zdraví, myslet pozitivně.

A tak se odborníci stále snaží vyjít vstříc konzumnímu způsobu života lidí a vynalézt produkt pro uchování zdraví, prodloužení života a jeho zkvalitnění. Ač stále produkují nejrůznější chemické sloučeniny, stále je to navrací k přírodním kořenům a zákonům, jež fungují od nepaměti. A tak se obrátili na úrodnou půdu himálajského podhůří a tam našli trnité keře goji (godži) – kustovnice (lycium barbarum), kustovnice čínské (lycium chinensis).

Dlouhověkost s goji
Poté, co byla goji objevena, se začala velmi rychle šířit do světa. Goji byla totiž v oblasti jihovýchodní Evropy a Asie běžnou součástí stravy a výzkumníky zajímala souvislost s faktem, že se zde nachází obyvatelstvo s nejdelší průměrnou délkou života na Zemi.

Zjistilo se, že bobule goji obsahuje velké množství antioxidantů a vysokou výživovou hodnotu.

Význam goji v medicíně
Vědci zjistili, že kustovnice pomáhá proti kardiovaskulárním onemocněním a zánětlivým onemocněním.

Goji pomáhá likvidovat volné radikály, posiluje imunitní systém, podporuje játra a ledviny. Dále čistí krev a účinkuje u problémů s lupénkou, zlepšuje zrakovou ostrost a také paměť, a dokonce se využívá i při potížích s impotencí a pro její afrodiziakální účinky. Také snižuje krevní tlak a dodává tělu energii. Zjišťuje se i možnost jejího využití v boji s rakovinou…

V tradiční čínské medicíně se listy kustovnice používají na čaj, spolu s kořenovou kůrou, jež vykazuje inhibiční aktivitu proti lidským patogenním bakteriím a plísním.

Goji v kuchyni
Standardně se bobule goji v Číně suší a přidávají např. do rýže či do polévek, v kombinaci s kuřecím nebo vepřovým masem, zeleninou a dalšími bylinami, jako jsou divoké yamy, astragalus membranaceus, codonopsis pilosula a kořen lékořice.

Pro další využití v kuchyni se také tepelně upravuje. Bobule se dále vaří jako bylinné čaje, často spolu s květy chryzantémy, nebo s čajem - zejména pu-erh.

Také se goji přidává do vína…
Mladé výhonky, bobule a listy jsou komerčně pěstovány jakožto listová zelenina.

Obsah živin goji
Bobule goji obsahují mnoho živin a fytochemikálií, včetně 11 základních a 22 stopových prvků a minerálních látek, 18 aminokyselin, 6 důležitých vitamínů, 8 polysacharidů a 6 monosacharidů. Dále 5 nenasycených mastných kyselin, včetně esenciálních mastných kyselin, kyseliny linolové a kyseliny alfa-linolenové, beta-sitosterol a další fytosteroly, 5 karotenoidů (proto ta typická červená barva goji) včetně beta-karotenu a zeaxantin, lutein, lykopen a kryptoxanthin, xantofyl.

Právě množství fenolů je spojeno s antioxidačními vlastnostmi goji.
Polysacharidy jsou hlavní složkou bobulí, vláknina představuje až 31% hmotnosti, což má také blahodárný vliv na trávicí trakt a pro regulaci váhy.

Komerční sdělení.


Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024