SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Dobré vztahy mezi lidmi





Dlouhá léta se věnuji rozborům nemocí, míněno nemocí chronických, které mají podklad v nevyrovnanosti života, v nevyrovnanosti vztahů. Téma je dnes již hodně prozkoumáno, lze již také oficiálně hovořit o psychosomatice, což v minulosti uznáváno nebylo.

Pokud čtenář navštěvuje naši stránku www.symbivita.cz, ví, že toto téma je probíráno v mnoha článcích v rubrice Filozofie Symbivity a v knize Rovnováha života.

Důležitost podpory
Vždy jde o to, že lidé, kteří jsou v naší blízkosti, nás mohou výrazně podpořit, nebo nám mohou hodně ublížit. Vztah s nimi sehrává důležitou roli v tom, do jaké míry se ve vašem těle rozvíjí nemoc, nebo naopak - jak se dokážete z nemoci léčit.

Je to neuvěřitelné? Medicína založená na důkazech říká, že je to marginální = (jen) okrajové téma. Nemyslím si to.

Pokud prožíváte konfliktní situace v rodině s partnerem, s rodiči nebo dětmi, máte neshody v zaměstnání, se sousedy, jestli vás vyvádějí z míry politici, prožíváte tedy ve svém nitru stres. Je třeba si uvědomit, že to velmi citlivě vnímá váš mozek a že na to reaguje rozpoutáním stresové reakce, při níž se uvolňují hormony jako adrenalin, noradrenalin, kortizol…

Máme tu ovšem možnost popsaný proces i laboratorně sledovat a pak popsat souvislost, jak stres působí na tělo, na zdraví nebo třeba konkrétně na imunitu. Tento algoritmus se projevuje u mnoha chronických nemocí, mezi nimiž lze jmenovat chronický zánět čehokoliv.

Konkrétněji
Naše tělo je složeno z buněk. Neprospívá jim, pokud v těle existuje chronický zánět. Zmíněný noradrenalin působí na buněčný receptor (ADRB), a zde podle ´teorie zámku a klíče´ pronikne dovnitř a spustí reakci. Uvolní zánět podporující faktor NF-kappa B, a ten ovlivňuje takové prostaglandiny, které stimulují chronický zánět. Jeden z nich, PGE2, se přímo nazývá prozánětlivý mediátor a má ještě další vlivy na imunitu.

Je zde tedy popsána cesta od chronického stresu k biologické reakci, která se projevuje jako chronický zánět.

Ale vraťme se ke vztahům.

Vztahy
Nejpodstatnější jsou blízké vztahy s osobami, se kterými se cítíte různým způsobem propojeni a kteří zaujímají ve vašem životě důležité místo. Narušení takového vztahu, třeba zrada, působí jako trauma, a to bolí nejvíce, naopak jejich náklonnost a podpora mají pro vás velkou hodnotu.
- Negativní vztahy vás mohou až ohrozit na zdraví, naruší vám rovnováhu. Jsou to vztahy, které vám působí chronický stres.
- Již nemocný člověk prožívá stres mnohem intenzivněji. Hladina jeho stresových hormonů bývá vysoká.
- Také pocit osamocení, opuštění a současně probíhající stresová situace produkují vyšší hladiny látek, které stimulují zánět.

Dva jsou víc než jeden
Při uzavírání sňatku si muž a žena slibují, že spolu budou žít v dobrém i ve zlém, a je od pradávna známo, že díky společnému prožívání radostí i starostí lze ovlivňovat biologické procesy. Když máte úspěch, máte toho druhého, se kterým se o to potřebujete podělit. Když máte starost, nemoc, bolest, je to podobné. Otevřete se mu a on se také otevře vám. A to ovlivňuje biologickou reakci těla v pozitivním i negativním slova smyslu. Jak jsem to již popsal v článku s názvem smích.

Smích i pláč
Smích redukuje stres a zlepšuje fungování imunitního systému, je žádoucí a léčivý. A také pláč je pro nás prospěšný, má očistný, ozdravný účinek. Přináší pocit uvolnění, povolení prožívaného napětí, funguje jako ventil. Pláč v náručí toho druhého umocňuje účinek endorfinů, ty pak tlumí dopady stresu, a jak bylo měřeno, snižuje hladinu stresového kortizolu a stimuluje imunitní systém.

I na tento jev existují studie, které to potvrzují. Chronicky nemocný člověk má cítit sounáležitost s rodinou a blízkými. Pro mne jako praktikujícího křesťana je v tomto okamžiku velmi podstatná víra v uzdravení a modlitba, která ve spojení s Bohem přináší uklidnění a rovnováhu v duchu, duši a těle, což je klíčovým momentem k uzdravování.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    Penoxal 50 mg

    Penoxal má 100% přírodní složení obohacené o vitamín C a beta glukan, které přispívá k nomální funkci imunitního systému. Penox

    Zjistit více

    GOLD STAR

    Doporučené dávkování 1–3 tablety 2× denně. Při zvýšené zátěži až 6–8 tablet 2–3× denně. Složení

    Zjistit více

    NADH Vital

    Koenzym 1 Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čisté = bez příměsí (barviv, konzervačních /

    Zjistit více

    POTASSIUM STAR

    Draslík je jedním z nejrozšířenějších prvků. Najdeme jej na povrchu zemské kůry, hojně je zastoupen v mořské vodě a je přirozenou

    Zjistit více

    Omega-3 Plus

    Doplněk stravy obsahující důležité omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA s důležitými vitamíny B9 (kyselina listová), B1, B6, B12. Omeg

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024