SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Chuť na sladké

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

 Kdo jednou okusil sladkost, ví, jak je těžké odolávat pokušení sáhnout po zákusku, čokoládě, dortíčku...

Dostáváme do poradny dotazy, které se přímo zaměřují na to, zda existují potravní doplňky, jež mají schopnost omezovat  chuť na sladké.

Zde jsem vyhledal ingredience, jež by mohly požadavek splnit:

Gymnéma lesní (gymnema sylvestre) podporuje metabolismus glukózy a tuků a přispívá ke snížení chuti k jídlu, zejména chuti na sladké. Lze ji použít ke kontrole tělesné hmotnosti.

Plod indické rostliny garcinia cambogia obsahuje substanci nazývanou kyselina hydroxicitronová (HCA), která má významné pozitivní účinky na kontrolu cholesterolu v krvi a metabolizmu, energie, protože brání tělu ukládat tuky, snižuje chuť k jídlu a urychluje schopnost těla spalovat kalorie.

Chrom.  Například chrom pikolinát (chromium picolinate) napomáhá štěpení sacharidů a pomáhá udržovat správný krevní tlak a optimální hladinu cukru v krvi. Chrom je důležitý k tomu, aby mohl inzulin správně fungovat a udržovat normální hladinu cukru v krvi.  Jeho účinek je podporován přítomností  vitaminu D3; ten je potřebný pro vstřebávání minerálních látek a stopových prvků a je v naší populaci nedostatečný.

Čajovník čínský podporuje enzymatický proces okysličování tuků a jejich vyvedení z organizmu, snižuje schopnost tuků a uhlovodanů usazovat se v organizmu, a tím snižovat kalorickou vydatnost stravy.

Skořicovník ( výtažek z kůry) podporuje funkci střevního traktu, pomáhají snižovat chuť k jídlu a chuť na sladké. Hladinu cukru v krvi udržuje jednak nepřímo tím, že zpomaluje vyprazdňování žaludku, čímž brání prudkému nárůstu glykemie, jednak přímo - vlivem na inzulinové receptory.

Sušina z listů stromu moringa oleifera - pomáhá udržovat normální hladinu glukózy v krvi.

Recepty z těchto látek jsou obvykle součástí potravních doplňků. Uvedené ingredience, či jejich kombinace nejsou určeny pro děti, těhotné a chronicky nemocné.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr. P. Šácha

 

Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024