SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Černý pepř není pouze dochucovadlo



Přejatý článek z https://www.naturalinfo.cz/

Pozn. red. Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který Vás zná.




Žijeme v stresujících časech, ve světě plném toxinů. V důsledku intenzivního zemědělství, průmyslového hnojení, používání pesticidů, znečištěného ovzduší podstatně klesl obsah živin v potravinách. V mnoha případech prakticky není možné konzumovat tak velké množství přirozené potravy, které dokáží zajistit dostatek potřebných živin. Proto je nutné je doplňovat formou rozmanitých vitamínů a doplňků stravy a zároveň zajistit jejich vstřebávání v organismu. Zlepšit kvalitu stravy a tím následně přispět ke zlepšení celkového zdravotního stavu pomáhá pepř. Pokud se zdravě stravujete, přidáním rozumného množství tohoto koření získáte důležité živiny ze stravy rychleji a snadněji.

Černý pepř (Piper nigrum) je koření, které u nás zcela zdomácnělo a už jej automaticky sypeme téměř všude, přičemž většina z nás ani netuší, jak pozitivně toto koření ovlivňuje naše zdraví. Může za to především látka zvaná piperin. Ta stimuluje trávení, potlačuje nadýmání. Piperin výrazně ovlivňuje vstřebávání a metabolismus jiných látek a také zvyšuje využití výživových doplňků. Přidáním piperinu se několikanásobně zvýší a zlepší biologické využití některých látek, než kdybychom tyto látky podávali samostatně (kurkumin, betakaroten, koenzym Q10, vitamin B6 - pyridoxin, organicky vázaný selen, aminokyseliny). Zdravotní účinky mnoha látek se totiž nemohou plně projevovat pro nízkou biologickou dostupnost zapříčiněnou rychlým rozkladem v střevní sliznici již během vstřebávání. Piperin povzbuzuje činnost trávicích enzymů slinivky a významně zkracuje dobu průchodu potravy trávicím traktem.

Studie potvrdily, že piperin je vysoce účinný v boji proti rakovině střev. Na zlepšení trávení a vstřebávání živin se doporučuje denní dávka do 15 mg piperinu. Piperin se dobře a rychle vstřebává, účinek zesilující vstřebávání nastává po 15 minutách a trvá přibližně 1 až 2 hodiny.

Aktivní látky izolované z piperinu prokázaly mnoho pozitivních účinků, kvůli kterým jsou předmětem intenzivního bádání v posledních letech. Byly potvrzeny jejich antioxidační a protizánětlivé účinky, redukují hladinu cholesterolu v krvi, potlačují trombózu, snižují riziko srdečních infarktů. Pozitivní účinek prokázaly u mnoha chronických nemocí, v kterých hraje rozhodující roli zánět (Alzheimerova a Parkinsonova nemoc, epilepsie, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida). Jsou účinné i v prevenci nádorových chorob a vykazují hepatoprotektivní účinek na játra poškozené oxidačním stresem. Kombinace piperinu s kurkuminem se ukázala jako účinná přírodní antidepresivní léčba. Navíc má piperin mírné močopudné účinky a očišťuje močovou soustavu.

Nedoporučuje se však lidem, kteří mají problémy s ledvinami a také těm, které trápí nějaké závažnější problémy s trávicím systémem. Opatrní by měli být i lidé užívající léky, protože současná konzumace léků s piperinem může ovlivnit jejich účinnost.



Doporučujeme

    pH - Indikační proužky

    Super senzitivní indikační proužky na měření pH moči - 100 ks. Škála pH 4,5 - 9,0

    Zjistit více

    Máte překyselený organizmus?

    Ve špičkového popularizátora zdravého způsobu života, vyhledávaného autora množství knih a prestižního lektora se vyvinul Kurt Tepper

    Zjistit více

    OPC Bio Complex

    Naše tělo je samoléčicí se systém. Příčinou většiny chorob je nedostatek životně důležitých látek, které si tělo nedokáže vyr

    Zjistit více

    ALOE ARBORESCENS - 600g

    Bio - originální receptura s medem bez alkoholu (600 g) Doplněk stravy podle originální brazilské receptury vyrobený z rostlin Aloe arbor

    Zjistit více

    Omega-3 Plus

    Doplněk stravy obsahující důležité omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA s důležitými vitamíny B9 (kyselina listová), B1, B6, B12. Omeg

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024