SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Boswellia serrata – Kadidlovník pilovitý



Na světě roste více než 10 druhů boswellií. Nejznámější je Boswellia serrata, která roste v severní a střední Indii. Pryskyřice z kmene stromů Boswellia obsahuje protizánětlivé látky, které mohou velmi pomoci při léčbě například astmatu, revmatoidní artritidy, bolesti kloubů či atopické dermatidídy. Extrakt z pryskyřice obsahuje vysoké množství boswellických kyselin, které zmírňují zánětlivé procesy a mají příznivé účinky na zmírnění projevů osteoartrózy. Pomáhá při ranní ztuhlosti a zlepšuje pohyblivost kloubů. Při artróze se v postižených kloubech vytváří zánět, který způsobuje nepříjemnou bolest. Artróza je velmi častým onemocněním. Někdy se uvádí, že po 50. roce života jí trpí okolo 70% lidí. Avšak první projevy artrózy jsou zcela běžné již kolem třicátého roku. Rozvoj artrózy je velmi pozvolný a pomalý. Nejprve bolí klouby pouze při námaze, ovšem nakonec i v klidovém stavu. Ve vážných případech jsou nutné až náhrady postiženého kloubu.

Boswellické kyseliny zasahují do zánětlivého procesu: vzájemně působí s několika bílkovinami, které se podílejí na zánětlivých reakcích, hlavně s enzymem odpovědným za syntézu prostaglandinu E2, který patří mezi zprostředkovatele imunitní reakce a rozhodující měrou přispívá k procesu zánětu, rozvoji horečky a bolesti. Boswellické kyseliny efektivně blokují činnost tohoto enzymu, a tím omezují zánětlivou reakci.

Boswellia působí také příznivě při všech chronických zánětlivých onemocněních (v akutním i chronickém stavu zánětu) zejména tím, že obsažené boswellické kyseliny mají tlumivý účinek na aktivitu interleukinů a leukotrienů, které podporují a udržují zánětlivé procesy v kterémkoli tělesném orgánu. Obnovují cévy poškozené zánětem a zlepšují krevní oběh. Mechanismus je podobný jako u nesteroidních antirevmatik, avšak bez vedlejších negativních účinků na trávicí trakt, ledviny, krev, atd., Tj nedráždí ani nepoškozují žaludek a střeva, nesnižují zvýšenou teplotu a neředí krev. Účinek extraktu z Boswellia serrata je velmi rychlý a nastupuje obvykle do pěti dnů od začátku podávání.

Pryskyřice boswellií se využívá již tisíce let v ajurvédské medicíně, ale do moderních léčiv její složky zatím nepronikly. Problém se získáváním boswellických kyselin je v tom, že se vyskytují výhradně v pryskyřici boswellií a syntetizují se mimořádně obtížně. Jejich reálným zdrojem jsou tak pouze samotné stromy boswellie a ty jsou ohroženy prakticky všude, kde rostou. Domorodé obyvatelstvo si stromy boswellie chrání a nepoužívá je ani jako palivo, ani jako stavební materiál. Získávání pryskyřice z boswellií správným postupem stromy nepoškozuje. Pryskyřice ochraňuje strom před škůdci a napadením plísněmi.

Německo je průkopníkem ve výzkumu působení kyselin z pryskyřice stromů rodu Boswellia - suroviny známé pro výrobu kadidla. Rozhodujícím pro kvalitu produktů ze stromu kadidlovníku je podíl boswellických kyselin. Všechny produkty Boswellia 85 vyrobené podle receptury Dr. med. Michalzika obsahují 85% podíl boswellických kyselin, který garantuje vysoce výkonná analýza kapalinovou chromatografií (HPLC). Suroviny pocházejí ze šetrného sběru v oblastech daleko od průmyslu, z ekologicky nezatíženého prostředí. Protože se extrakt z pryskyřice boswellie zpracovává a plní do kapslí v Německu, neobsahuje žádné škodliviny, které by mohly do extraktu proniknout během zpracování v Indii. Během rozsáhlých kontrol kvality jsou suroviny mj testované na stupeň čistoty a zatížení škodlivými látkami, takže na trh se dostane pouze zboží bezvadné kvality.

Boswellia 85 podle Dr. med. Michalzika neobsahuje žádné přídavné látky a je vhodná i pro vegetariány. Upozornění pro užívání produktu Boswellia 85 PRO s piperinem (obj.č. BSP.120): neměly by ho užívat pacienti se zánětlivými onemocněními střev jako ulcerózní kolitida, Crohnova choroba nebo syndrom dráždivého střeva, protože piperin může působit dráždivě.

Boswellia je zvláště vhodná pro starší osoby, z nichž více než 90% trvale trpí chronickými záněty různých orgánů. Také pro sportovce, kteří opakovaně silně zatěžují hlavní klouby organismu (kolena, páteř). Při péči o klouby se proto vyplatí užívat preparát s protizánětlivými složkami. Je vhodná i pro lidi s putujícími záněty a pro všechny při jakékoliv bolesti. Pro svou účinnost a bezpečnost se Boswellia může užívat dlouhodobě i celoživotně.

Doporučené použití:
- pro potlačení zánětlivých procesů organismu,
- tlumí chronické záněty kloubů a pohybového ústrojí (při artritidě, revmatismu ...),
- tlumí chronické záněty dýchacího ústrojí,
- brání vzniku mnoha onemocnění, které vznikají v důsledku neléčených zánětů, včetně některých druhů rakoviny.

Zdroj: MERCURY, spol. s r.o., Lazovná 11, 97401 Banská Bystrica , (uvedeno se svolením společnosti)



Doporučujeme

    Reishi

    podle receptury Dr. med. Michalzika Doplněk stravy. Reishi (Ganoderma lucidum) známé také jako houba nesmrtelnosti nebo houba věčného m

    Zjistit více

    pH - Indikační proužky

    Super senzitivní indikační proužky na měření pH moči - 100 ks. Škála pH 4,5 - 9,0

    Zjistit více

    Graviola

    Graviola - výživový doplněk. Vodně - lihový roztok s extraktem z listů rostliny Annona muricata. Celkově vylepšuje svěžest a vitalit

    Zjistit více

    Ölziehkur Royal - léčebná olejová kúra

    Očistná olejová kúra - žmoulání Od nepaměti se v sibiřské tajze používá k vnitřní očistě těla olejová kúra: Ta spočívá

    Zjistit více

    ROYAL PLUS

    Tento speciálně vyvinutý doplněk výživy indikovaný hlavně při stavech z překyselení dodává Vašemu tělu minerální látky a stopov

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024