SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Apoptóza

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.


Je dobré mít v pořádku mechanizmus apoptózy
Nelze jinak, než obdivovat regulační mechanizmy našeho těla.
Netušíme, jak je to geniálně zařízeno. Vědecké poznatky pronikají do tajů buněčných pochodů a díky nim můžeme lépe chápat, co se v těle odehrává.

Také pak snadněji pochopíme, co se stane, když se něco děje špatně. To má velký význam pro sestavení léčebného programu. V medicíně, kterou zastávám, je podstatné pojmenovat příčinu, pochopit vznik nemoci, signály nemoci, spouštěcí faktory a mechanizmus patologické reakce.
Vybral jsem obrázek z laboratoře experimentální patologie - vidíte zde buňky myších jater.

Šipky na obrázku ukazují na zvláštní odlišnost jedněch buněk od druhých buněk. Ty buňky jsou smrštěné, umírají, rozkládají se.

Každá buňka má svou dobu existence, a když nastane čas, její život končí. Zánik buňky může být neplánovaný, ale také plánovaný. K neplánovanému zániku buněk dojde působením enzymů a různých fyzikálních jevů, které způsobují změnu teploty, pH atd., tím se změní struktura bílkovin (denaturace), a to vede k rozpadu buněčné membrány a vnitřní cytoplazma se vylije do mezibuněčného prostoru.

Tělo se začne chovat tak, jako by zde bylo něco cizího - aktivuje se likvidační mechanizmus - fagocytóza s cílem odstranit z těla všechno, co tam nepatří.

Takovým příkladem je patologická nekróza, která se stává podkladem dalších procesů v těle, jako je zánět, autoimunitní reakce apod.

Ale regulační mechanizmus se také dokáže postarat sám o zánik buněk - plánovaně. Je to účelový děj, který je naprogramován v genech jedince a smyslem je, aby si buňka sama způsobila svůj zánik, pokud přišel její čas a svou úlohu v těle již splnila. Při takovém zániku buněk nedochází k žádné zánětlivé reakci. Tento plánovaný zánik buněk se nazývá apoptóza. Při ní nedojde k poškození jaderné DNA (na rozdíl od nekrózy), nýbrž k její fragmentaci, rozpadu na malé části, jež mohou být snadno pomocí fagocytózy odstraněny.

Žel při stresových, patologických procesech může dojít k narušení tohoto účelového regulačního mechanizmu.
Pokud se apoptóza projevuje nadměrnou aktivitou, vede to k rychlejšímu poškození (hypotrofii) tkáně.
Snížená aktivita apoptózy souvisí se schopností rozlišit opotřebované buňky, potom však nedochází k jejich odstraňování, a tyto buňky se v organizmu hromadí.
Apoptóza má správně likvidovat určité specifické bílé krvinky, které by mohly reagovat s vlastními antigeny. Pokud je však schopnost apoptózy snížena, zvyšuje se pravděpodobnost rozvoje autoimunitní nemoci, třeba revmatoidní artritidy, lupu erythematodes apod.

Představte si situaci, kdy se v těle objeví rakovinné buňky, apoptóza je narušena, a to způsobí, že rakovinné buňky nemohou umřít!!

Apoptóza má také velký význam během těhotenství a vývoje plodu, kdy se vlivem poruchy apoptózy narodí dítě s vývojovou vrozenou vadou, některý orgán se nedostatečně vyvine apod.

Faktory vlivu na apoptózu
Vědci dnes mají poměrně dokonale zpracován mechanizmus fungování apoptózy a faktory, které ji mohou ovlivnit.

Jde o procesy na třech úrovních.
Apoptóza se řídí signálem, který rozhoduje, že buňka zemře. Tento signál může být ovlivněn vlivy zvenčí i zevnitř.
V druhé úrovni, která se nazývá exekuce apoptózy, probíhá děj v několika kaskádovitých krocích, a přitom každý z nich může být ovlivněn.

A konečně jde o procesy fagocytózy speciálních váčků.

Vědecké týmy pracují na tom, jak vyvolat apoptózu v případech, kdy nefunguje správně, např. u nádorů. A toto vyvolání apoptózy je považováno za klíčovou terapii i prevenci rakoviny.

Výzkumy probíhají v rovině chemických látek, ale také v rovině látek získávaných z rostlin, ovoce a zeleniny.

Výzkumy s okysličenou vodou
Zde chci ukázat na výzkumy v oblasti okysličené vody. Systém je pojmenován KAQUN. Spočívá v dlouhodobém uchování kyslíku ve stabilní formě, čímž se liší od kyslíku, jejž přijímáme dýcháním. Autoři metody popisují, že se volný kyslík v pramenité vodě umístí do její struktury a „velké vodní klastry se rozdělí na malé stabilní klastry“; takto vzniklé molekuly se snadněji vstřebávají tělem, voda se současně stává mírně alkalickou. Účinky této vody byly ověřovány klinickými studiemi.

Tento způsob podporuje výše uvedený signál pro apoptózu a startuje změnu imunitních parametrů a současně ještě zvyšuje antioxidační kapacitu těla. Pravidelným příjmem takto upravené vody se imunitní a regulační mechanizmus těla krok za krokem posiluje.

Základní myšlenka tohoto postupu nespočívá v léčení onemocnění, nýbrž v podpoře a regeneraci těla do takové úrovně, aby si samo dokázalo poradit s onemocněním.

Týká se to pacientů s imunitními nemocemi, a tedy i onkologických pacientů, nejlépe v rámci prevence, také po chemoterapii v rámci rekonvalescence. Dále se to týká všech nemocí, kde je problém s hypoxií - špatným dýcháním. Tam, kde se tvoří různé kožní defekty, nekrózy, gangrény a vůbec stavy degenerativní. Samostatnou kapitolou jsou ekzémy, lupénky, bakteriální, plísňové či virové nemoci kůže. Neurologické nemoci, kde postupuje degenerativní proces, atrofie, poruchy spánku, vyčerpanost. Samozřejmě nemoci kardiovaskulární, ischemické.

Pitná a nejlépe koupelová kúra vodou KAQUN přináší povzbudivé výsledky. Jako vždy platí pravidlo, že čím byl vývoj chronické nemoci delší, tím je také žádáno delší působení kyslíku v uvedené formě.

Tomu účelu slouží náš systém poraden, kde lze s pacientem uskutečnit rozbor jeho situace a vytvořit strategický postup léčení.


Poradnu vede
MUDr. P. Šácha

 


 

Doporučujeme

    AirProjet plus

    Klasický, oblíbený ultrazvukový inhalátor vhodný pro domácí léčbu nebo ambulantní ordinace lékaře. Inovovaný, zjednodušený pro obs

    Zjistit více

    JOINT MOBILITY

    JOINT MOBILITY, jak již z názvu vyplývá, je forma speciálně sestavená pro pohybový aparát lidského těla. Obsažené složky pomáhají

    Zjistit více

    HYALURONIC ESSENCE

    Nesporně moderní a důležitá esence nejenom pro preventivní a běžné použití. Moderní formule molekul kyseliny hyaluronové okam

    Zjistit více

    ANTI-SWELL STAR

    Tento sirup obsahuje složky, které podporují dobré trávení, dýchání, duševní a fyzickou pohodu a udržení imunity. Patří mezi n

    Zjistit více

    KUDZU STAR

    Kudzu – Puearia lobata, má domov v Indii, Číně a Japonsku. Tradiční čínská medicína využívala kudzu k potlačení účinků alkoholu

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024