SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Alergie na deformované potraviny

Chci věnovat pozornost tomuto fenoménu, který hraje v dnešní době podstatnou roli, neboť jsme nuceni nakupovat v hypermarketech, kde převažují produkty, jež můžeme nazývat potravinami deformovanými.

 

Dvě strany mince

Přírodní komponenty jsou doplňovány, někdy dokonce zcela nahrazovány chemickými a organismus na ně může reagovat jako na látku alergické, ba toxické povahy.

  • Z pohledu zajištění našeho stravování přinášejí hypermarkety různé výhody: Nabízejí rozmanitý sortiment potravin, majících také zvýšenou trvanlivost, takže si mnoho z nich můžete dopřát po celý rok. Přídavkem dochucovadel a barviv mají lepší vzhled, bývají pod hygienickou kontrolou, je z nich odstraněno bakteriální znečištění, jejich příprava a servírování je snadné.
  • Druhou stranou mince je fakt, že takové potraviny mohou zvyšovat zdravotní rizika. Jednak je obsah výživných látek v těchto potravinách často nižší, a naopak se v nich zvyšuje podíl nasycených tuků, cukru a soli, používaných ke zlepšení chuti a ke konzervaci výrobků. To znamená, že příprava jídel z těchto potravin může mít souvislost se vznikem obezity, kardiovaskulárních chorob a cukrovky 2. typu a také samozřejmě s rozličnými alergickými reakcemi.

 

Spouštěče

Učebnicově se u alergiků nejčastěji prokazují tyto spouštěče: bílkovina kravského mléka, vaječný bílek, všechny produkty, které obsahují bílou mouku, čokoláda, kakao, oříšky, tropické ovoce, vepřové maso, mořští živočichové. Ale dnes musíte počítat i s nevysvětlitelnými reakcemi, u kterých vás ani nenapadne, že by mohly souviset s alergií.

Uvedu několik případů.

 

Reakce

První příklad

Do poradny přišel dospělý pacient kvůli nevysvětlitelnému krvácení do skléry (bělmo). Ta se změnila do krvavé červeně. Byl hospitalizován a během pobytu se jeho bělmo vyjasnilo. Po propuštění se mu popsaný problém vrátil. Rozborem bylo vysloveno podezření na sýr, sám si vzpomněl, že měl v dětství reakci na sýr a od té doby se sýru vyhýbal. Když však neměl dlouhý čas potíže, zapomněl na alergii. Pak stačilo, že podlehl nabídce lákavého sýra a skončil v nemocnici.

 

Druhý příklad

popisuje alergickou reakci na aditiva.

Je to 6letý chlapec, jehož matka trpí alergickými kožními projevy a otec sennou rýmou. Těhotenství proběhlo bez komplikací, porod normální, stejně tak poporodní vývoj. Kojen byl 8 měsíců. Co však upoutalo pozornost, byly informace, že matka v těhotenství i při kojení jedla hodně ryb a čokolády. Ve třech měsících se u chlapce objevily příznaky atopického ekzému, který se zhoršoval po derivátech kravského mléka. Na alergologii byla alergie na bílkovinu kravského mléka potvrzena, navíc také na pyly travin. V pěti letech použil speciální dětskou aromatickou zubní pastu a po ní během několika minut prudce reagoval kožní alergickou reakcí. Později chlapec reagoval podobně, ale bouřlivěji na dětský multivitaminový prostředek a silná reakce musela být zastavena antihistaminikem a kortikoidy. Analýzou na klinice zjistili, že spouštěčem bylo barvivo E 120 - karmín; bylo obsaženo jak v zubní pastě, tak v multivitaminové směsi.

 

Třetí příklad

Podobný průběh měl sedmiletý chlapec. Od svých 4 let trpěl na úporné migrény, což bývá v takovém věku vzácné. Chlapec prodělal mnohá vyšetření, ta vyloučila podezření na mozkový nádor a epilepsii. Dostával léky na migrénu, ale postupem času se stávaly méně a méně účinné.

Mezi základní opatření bylo logicky doporučeno vyřadit z jídelníčku výše uvedené potraviny, které bývají častým spouštěcím faktorem. A k vyloučeným potravinám se přidaly také průmyslově vyrobené potraviny s obsahem jakýchkoliv aditiv, rychlá občerstvení a instantní jídla. Matka začala vařit jídla ze základních surovin a přísně studovala složení, odkud jsou ingredience, jak jsou zpracovány, protože musela mít jistotu, že neobsahují umělá aditiva. Změnila způsob nakupování. To bylo asi zásadní. Těžké, pracné, složité, dražší. Ale výsledek se dostavil, když se chlapec zcela zbavil migrén. Tento postup zásadně změnil život celé rodiny.

Úvaha

Vybrané ukázky mají jedno společné. Jednak dispozici k atopii, pak spouštěcí mechanismus. Problém významně ovlivní jedince a celou jeho rodinu. O to těžší to mají atopici v dnešní době, kde právě civilizační faktory a moderní přístup ke stravování, který se vzdálil od přírodních zdrojů a způsobu přípravy jídla, je nutí ke změně životního stylu směrem k přírodním postupům. Nelze se spoléhat na léky, které alergii dokážou pouze zpomalit. Nelze příčinu připisovat jen tomu, že máte dispozici k alergii, nelze vysvětlovat, že nemáte čas na přípravu jídla a podmínky ke konzumaci v klidném prostředí a bez stresů. Nelze podléhat lákavým reklamám v mediích.

Alergii to vůbec nezajímá.

 

MUDr. P. Šácha

Doporučujeme

    BETA GLUCAN STAR

    Obsažený beta glukan je bezpečná a velmi účinná látka, která pomáhá zlepšovat stav imunitního systému a urychlovat rekonvalescenci.

    Zjistit více

    ARTHRIMAX

    Produkt ARTHRIMAX byl pečlivě sestaven z přírodních složek, známých již v lidové medicíně u nás i v jiných částech světa, aby pů

    Zjistit více

    Artenzym

    Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čisté = bez příměsí (barviv, konzervačních / protispékav

    Zjistit více

    VITAMIN D3 CHERRY STAR

    Doplněk stravy se sladidlem - podpora vstřebávání a využití vápníku a fosforu v organismu - imunita - normální stav svalů, kostí

    Zjistit více

    TREND RELAX

    TREND RELAX je produkt s obsahem z extraktů známých léčivých rostlin, které odedávna používala tradiční lidová medicína k celkovému

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024