SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Zázvor (Ginger)



Dužnatý oddenek (mylně označovaný za kořen) tropické, vytrvalé rostliny Zingiber officinale. Jedno z nejstarších koření světa. V Indii a Číně se, jako koření i lék, používá déle než 3 tisíce let. Obsahuje mnoho aromatických látek (silice, éterické oleje), díky nimž má typickou vůni. Za svou charakteristickou ostrou, kořeněnou chuť, vděčí také látce, zvané gingerol.

Používá se čerstvý, sušený, kandovaný, nakládaný, ve formě čaje, limonády, zázvorového piva, zázvorového vína. I nakrojený oddenek, díky svým antibakteriálním účinkům, vydrží dlouho v lednici (několik týdnů). Sušený, práškový zázvor je štiplavější (1 čajová lžička odpovídá polévkové lžíci čerstvého), před použitím se doporučuje ho namočit. Zázvor je součástí orientálních kořenících směsí (kari,..), pekařských a cukrářských výrobků (perník, vánoční cukroví, zázvorky,..), můžeme se s ním setkat v marmeládách, džemech a kompotech (jablka, hrušky, ananas). Používá se i zevně, ve formě zázvorového oleje a horkých obkladů.

Má mnoho léčivých účinků:
- Zlepšuje trávení. Podporuje tvorbu slin. Povzbuzuje činnost žaludku a střev. Povzbuzuje chuť k jídlu a urychluje metabolizmus.
- Zmírňuje plynatost, střevní nadýmání a koliky, říhání a žaludeční potíže.
- Je vhodným detoxikačním prostředkem. Stimuluje játra, která čistí organizmus od jedů. Pomáhá v některých případech otravy jídlem. Je doporučován k občasné ozdravné čistící kůře.
- Díky svým antiseptickým a protizánětlivým účinkům se velmi osvědčil při léčbě průjmů ze závadné vody či potravy (např. při cestě do zahraničí) a "střevních chřipek".
- Je velkým lékem nevolností, včetně nevolnosti těhotenské (tzv. ranní) a kinetózy (nevolnost, studené pocení, závratě při jízdě dopravním prostředkem), nevolnosti po chirurgické operaci, po užívání léků, po chemoterapii.
- Zklidňuje stavy závratí, časté u starších osob.
- Pomáhá proti nachlazení, chřipce, rýmě, zánětům v krku, infekcím dýchacího ústrojí. Působí preventivně i léčebně (nejlépe při prvních známkách nemoci). Uvolňuje ucpaný nos, snižuje zimnici i horečku, podporuje pocení, tlumí kašel. Zmírňuje křeče průdušek, čehož se využívá při léčbě astmatu.
- Tiší svalové bolesti, bolesti při zánětech kloubů, bolesti hlavy. Díky svým protizánětlivým a analgetickým účinkům se doporučuje při léčbě artritidy a revmatoidní artritidy. Lze ho užívat vnitřně, nebo zevně ve formě horkých obkladů (čajovou lžičku strouhaného zázvoru zalijeme 1/4 l vroucí vody, namočenou látku necháme přiloženou na bolavém místě do vychladnutí). Zázvorový olej se osvědčil při masážích bolestivých svalů (několik kapek + lžička mandlového oleje).
- Zázvor dodává energii a prohřívá tělo.
- Působí jako afrodiziakum (ostré pokrmy obecně).
- Povzbuzuje krevní oběh, snižuje vysoký krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi, nadměrnou srážlivost krve.
- Zlepšuje prokrvení pokožky. Zázvorový olej se používá i v parfumerii.
- Podle některých studií zázvor pomáhá i při léčbě rakoviny slinivky a vaječníků.

Léčebná dávka může být 1-2g čerstvého strouhaného zázvoru (nebo 1cm kořene) 1-3xd. K prevenci cestovní nevolnosti je nejlepší užít zázvor 3-4h před odjezdem a během cesty každé 4h. Zázvorový čaj či limonádu můžeme popíjet kdykoli během dne, dle chutě a potřeby. Byl-li zázvor konzumován v rozumné míře (do 4g čerstvého zázvoru denně nebo do 1g sušeného zázvoru denně, v několika menších dávkách), nebyly prokázány žádné škodlivé účinky, ani v těhotenství či u velmi oslabených pacientů.

Pozor: Přestože je zázvor velmi bezpečný potravní doplněk, dá se i předávkovat. Velké dávky na lačný žaludek mohou vyvolat poruchy zažívání, opatrnost je na místě především v případě žaludečního vředu! U některých pacientů může být nežádoucí schopnost zázvoru snižovat srážlivost krve.

Zázvorový čaj, zázvorová limonáda:
- Přivedeme k varu 1 litr vody, přidáme 1-3 čajové lžičky strouhaného zázvoru, 3 hřebíčky, popř. 1 svitek skořice (při léčbě žaludečních potíží vynecháme skořici a hřebíček a dáme víc zázvoru). 5 minut povaříme. Až čaj mírně vychladne, přidáme 2 polévkové lžíce medu a šťávu z jednoho citronu. Po patnácti minutách čaj scedíme. Pijeme ho teplý, po doušcích. Pokud čaj dobře vychladíme, získáme výbornou zázvorovou limonádu.

- 2cm oddenku (po oškrábání slupky škrabkou na brambory) nastrouháme přímo do konvice a zalijeme litrem vařící vody. Až čaj trochu vychladne, dle libosti ho osladíme medem a dochutíme citronovou či pomerančovou šťávou. Scedíme ho, teplý a po doušcích pijeme. Dobře vychlazený zázvorový čaj je výbornou zázvorovou limonádou.
- 1/4 lžičky strouhaného zázvoru zalijeme šálkem velmi horké vody.

Nakládaný zázvor:
Tradiční příloha k japonskému sushi. Mladý (méně dřevnatý) zázvor oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky, které vhodíme na půl minuty do vařící vody. Po přecezení a vychladnutí, plátky vložíme do sklenice s rýžovým octem, cukrem a solí, a necháme v lednici 1 den uležet. Nakládaný zázvor pak v lednici vydrží několik týdnů.


Zdroj: http://www.veterina-homeopatie.cz/homeopatie.html#Strava


Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024