SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Zastav pocení, onemocníš



Pokusím se toto lidové rčení vysvětlit.




Pocení splňuje v organizmu velmi důležitou funkci. Je to nástroj termoregulační. V těle musí být stálá teplota. Když je organizmus přehřátý, na základě podnětů z hypothalamu začne přebytečnou teplotu vydávat právě prostřednictvím pocení. Kromě toho odcházejí z těla ven lidské jedy, kterých se tak vlastně zbavuje. Pocení můžeme považovat za pomocníka, díky němuž se tělo čistí. Pot tvořený téměř výlučně vodou se odpařuje (99 % vody a 1 % močoviny a dalších odpadů). Je to zrcadlo našeho vnitřního prostředí. Čím více budeme tento čisticí nástroj potlačovat používáním různých kosmetických prostředků, tím více budeme znemožňovat tělu čištění, a tím více se budou toxiny v těle hromadit, až si vytvoříme jiný, vnitřní a většinou ještě závažnější problém.

Tělo má zhruba 2 miliony potních žláz lokalizovaných v nejnižších vrstvách kůže. Jsou spojeny se zevními vrstvami kůže (epidermis) drobnými spirálovitými vývody. Největší potní žlázy jsou umístěny v rozkroku a podpaží. Potní žlázy normálně vytvářejí v mírném klimatu asi 3 litru potu denně.

Proces pocení je řízen hypotalamem na spodině mozku. Protože tato žláza je orgánem v těle, pomocí kterého se člověk přizpůsobuje působení emočního stresu, strachu a vzrušení, tento regulační proces je provázen zvýšenou tvorbu potu. „ Být zpocený strachem“ je běžný úkaz. Každé narušení funkce potních žláz je pravděpodobně příznakem nějaké jiné poruchy. Nadměrné pocení může být způsobeno nemocí, která také vyvolává vysokou horečku, nebo takové, která vyvolává chronické zvýšení teploty. Nadměrné pocení a močení jsou možné příznaky neléčeného diabetu. Návaly horka u žen při menopauze jsou často doprovázeny silným pocením. Nadměrné pocení dlaní nebo chodidel je obvykle psychogenního původu. Studený pot doprovází abstinenční příznaky při vysazení některých návykových prostředků ( alkohol, cigarety, drogy…).

I když pot obsahuje určité antibakteriální chemikálie, které chrání povrch kůže, může také na jemnou kůži působit dráždivě. Potničky se objeví, když dojde k zablokování potních žláz a vývody vedoucí k povrchu kůže prasknou. Stav je obvykle následkem nezvykle silného pocení, které udržuje kůži vlhkou. I když jsou potničky častější u dětí než u dospělých, oblečení, které dře, je může vyvolat také u dospělých.

Čerstvý pot nemá nepříjemný zápach. „Pach těla“ je způsoben bakteriemi, kterým se dobře daří ve vlhkých, zapocených oblastech kůže, které nejsou vystaveny vzduchu, zvláště v podpaží, v záhybech genitálií a mezi prsty u nohou.

Výše jsem uváděl souvislosti zvýšeného pocení s určitými nemocemi, ale příčinu zvýšeného pocení je třeba většinou hledat uvnitř těla. Proč má tělo potřebu zvýšeně vylučovat jedy ? Většinou je to následek špatného stravování, přemíry sladkostí, požívání chemických přísad v potravinách, přemíry umělých sladidel hlavně v moderních nápojích dodávajících energii a křídla…. Dále vlivem dýchání znečištěného, zakouřeného, smogového prostředí nebo kouřením samým. Užíváním léků, nanášením si na kůži různých syntetických krémů, sprejů, deodorantů , antiperspirantů atd….. mohl bych nyní jmenovat další a další vlivy.

Deodoranty obecně zabraňují tvorbě pachu a působí dezinfekčně. Moderní deodoranty obsahují přísadu pohlcující nepříjemné pachové látky vznikající mikrobiálním rozkladem potu, látku s protiplísňovým působením a bylinné přísady s hojivým účinkem a omezující tvorbu potu.

Víme například, že deodorační působení podporují řasy chlorelly, protože mají vysoký obsah chlorofylu. A protože se podává vnitřně, deodorační účinek postihuje příčinu zápachu a tak přímo brání jeho vzniku než by vzniklý zápach pouze potlačovala. Deodorační účinek se dostavuje během několika dnů po zahájení užívání a lze jej v zátěžových obdobích (zvýšené psychické i fyzické zátěže) posílit včasným, krátkodobým zvýšením dávky.

Antiperspiranty s potem nebojují, ale rovnou zabraňují jeho vzniku.

Jde o směs chemikálií obsahující například chlorhydrát hlinitý, který omezuje pocení kůže a omezuje rychlost růstu bakterií vytvářejících zápach. Žel obsahují látky, které u někoho mohou dráždit kůži a vyvolávat alergie…

Co dělat? Zvýšit pitný režim, chodit často do přírody, pravidelně sportovat, častěji se sprchovat, věnovat pozornost pravidelnému, vyrovnanému stravování. Na talířek přidat více zeleniny a domácího ovoce. Ne exotického ! (Je konzervováno.). Omezit sladkosti, buchty , sušenky, pišingry, zákusky a ony okřídlené nápoje. atd. Byla již řeč o chlorelle.

Zvýšené pocení je signál, který ukazuje na nějakou špatnou situaci v těle. Máme se zamyslet nad tím, co tento signál znamená, máme hledat příčinu. Jestliže se nám pocení podaří nějakým způsobem zastavit, omezit, potlačit ( antiperspirant, operace žláz…) bez odstranění zmíněné příčiny, pak urychlíme proces nemoci, která se dříve nebo později projeví v plné síle.

Moudré lidové přísloví říká: Zastav pocení, onemocníš.


Dr. Šácha Pavel


Doporučujeme

    EMPEROR STAR

    Doporučené dávkování 2–3 tablety denně nalačno s 2–3 dl vody, večer nejpozději 3 hodiny před spánkem. Složení Vápník (

    Zjistit více

    BIOTIN STAR

    Biotin je znám také jako koenzym R nebo jako vitamin H. Existuje celkem osm forem biotinu, ale pouze jeden – D-biotin – se vyskytuje přiroz

    Zjistit více

    STAR MEN

    Doplněk stravy Produkt speciálně vytvořený pro muže, pro jejich sebevědomí ... STAR MEN je formule vytvořená speciálně pro muže,

    Zjistit více

    ACAI EXTRA STAR

    Euterpe jsou vysoké, většinou silně odnožující palmy se štíhlými kmeny, domácí v Jižní Americe a na Antilách. Z dužniny plodů se

    Zjistit více

    BIO JEČMEN Green Ways (300 g)

    Ječmen Green Ways je enzymatický elixír plný života. Představte si mladou rostlinku ječmenné trávy, jak klíčí, proráží tvrdou krust

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024