SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Vitamin D3 v boji s virem






Dříve se vědělo, jak je vitamin D3 potřebný v prevenci osteoporózy, ale nyní se vitamin D3 skloňuje ve všech pádech, zvláště v souvislosti s pandemií covid 19.

Dříve se neměřila hladina vitaminu D, tudíž se ani nevědělo, že chybí, a on zřejmě chyběl odnepaměti. Dnes se zdokonalila technika vyšetřování, a tak „najednou" má téměř každý zjištěn nedostatek vitaminu D. Je to dáno i působením civilizačních faktorů. V létě běží strach z rakoviny kůže při opalování, lidé se tedy schovávají před sluncem, užívají prostředky s vysokými ochrannými slunečními faktory... Jsou změny biochemické, a to kvůli stravování, kvůli chemickým lékům, existuje také homocystein, který se mění na svou toxickou formu a stává se vlastně jedem pro buňky, je jím ovlivněn metabolismus. Své dělají i antibiotika, hormony, užívaná hormonální antikoncepce u žen… Jak vidíme, seznam faktorů by mohl být dlouhý.

Výsledkem je snížená hladina vitaminu D. Nízká hladina vitaminu D3 často koresponduje s celkově špatným tělesným stavem pacienta a jeho péče o své tělo.

Ochranné mechanismy
V souvislosti s pandemií hledali vědci ochranné mechanismy, jimiž by mohl vitamin D působit v roli prevence a snižování závažnosti covid-19.

Do první linie obranných reakcí těla patří makrofágy, druh bílých krvinek, buněk neustále kolujících všemi orgány s jediným cílem: najít a odstranit nežádoucí elementy. Řada typů makrofágů má na povrchu i receptor ACE2 (angiotensin, konvertující enzym ACE2), jejž používají pro vstup do buňky některé viry, a sem lze zařadit i covid. Vědci zkoumají vztah mezi virem a tímto receptorem a předpokládají, že receptor má vliv na to, jak se obranný systém vůči viru postaví. A právě tady se může uplatnit imunostimulační aktivita např. betaglukanů.
Betaglukany pomáhají naladit obranu našeho těla od samého počátku jeho napadení cizími mikroorganismy. Toto je základní úkol nespecifické imunity těla = schopnost rychle aktivovat adaptivní odpověď.

Myslelo se, že vitamin D má podobnou schopnost, ale ukázalo se, že vitamin D působí v obraně jinými mechanismy než prostřednictvím enzymu ACE2, a to v oblasti regulace hladiny lymfocytů, neutrofilů a hladiny interleukinu-6.

Prevence
Zatím provedené studie naznačují, že lidé s nedostatkem vitaminu D mají vyšší pravděpodobnost infekce covid-19, také vážnějšího průběhu nemoci. Určování hladiny vitaminu D3, tj. 25 (OH) vitamin D3, slouží lékařům také jako marker = ukazatel předpovídající riziko závažnosti. U zdravých jedinců by se měla hodnota pohybovat kolem 75 nmol/l, v jiných jednotkách to odpovídá hodnotě kolem 30 ng/ml. A studie ukázaly, že hodnoty nižší korespondují s větším rizikem onemocnění a horším průběhem. Kromě toho se při studii zjistila souvislost s vyššími hodnotami zánětlivých markerů, jako je D-dimer, interleukin-6 a CRP.

Smyslem tohoto článku je zdůraznit možnost prevence, a tehdy se přidržím dávkování 2000 IU denně. V zimních měsících, kdy není dostatečná intenzita slunečního svitu, lze připustit dávku vyšší.

Výrobci potravních doplňků tuto preventivní dávku dávají do jedné tobolky, kterou doporučují užívat 1 x denně.

Avšak pokud člověk již onemocněl, pak tato dávka není dostatečná, ale podávání vyšší dávky není bez dozoru a sledování ošetřujícího lékaře doporučována.

Zdroje vitaminu D
Vitamin D najdete v oleji z rybích jater (sleď, sardinka, losos), také v mase, vaječném žloutku, mléce a mléčných výrobcích, v hřibech usušených na slunci, kvasnicích, kakau, kokosu a datlích. Je rozpustný v tucích, vařením se neznehodnotí. Vstřebání vitaminu D3 se zlepší se současně užívaným vitaminem K2.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    Penoxal 50 mg

    Penoxal má 100% přírodní složení obohacené o vitamín C a beta glukan, které přispívá k nomální funkci imunitního systému. Penox

    Zjistit více

    FOLIC ACID

    Folic acid – foláty – kyselina listová – vitamin B9 – to vše je vitamin skupiny B, který je nezbytný pro obnovu a růst buněk. Vysok

    Zjistit více

    CHLOROPHYLL STAR

    Doplněk stravy Chlorofyl hraje zásadní roli ve fungování srdce a nervů. Chlorofyl je obecný název pro skupinu zelených barviv vyšš

    Zjistit více

    SAW PALMETTO

    SAW PALMETO je formule, jejíž hlavní složkou je extrakt ze serenoi plazivé. Jeho účinky jsou již známy řadu staletí. Extrakt vykazuje m

    Zjistit více

    VITAMIN K2 STAR

    Vitamin K2 + Vitamin D3 Schopnost těla vytvářet vitamín D přes sluneční záření s přibývajícím věkem klesá. Produkt zde předst

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024