SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Uvědomělé stravování

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

 

Společenství s citlivou rovnováhou

Není žádnou novinkou, že máme ve střevu tzv. druhý mozek.

Zažívací trakt má kromě základní vyživovací funkce ještě mnoho dalších funkcí. Tak třeba v tlustém střevu jsou mimo jiné anaerobní mikroorganismy, jež nepotřebují pro svou existenci kyslík, a kromě nich množství jiných bakterií, dokonce i takových, které dosud nebyly poznány. Jsou přítomny kvasinky, houby, protozoa, archebakterie.  Výzkumy ukazují, že mezi nimi existují jasná pravidla, která udržují stabilitu. Člověk a jeho bakterie jsou navzájem v symbióze a je třeba přijmout fakt, že byste bez těchto mikroorganismů nemohli fungovat.

Když si způsobíte narušení rovnováhy, dojde k dysbióze, tyto mikroorganismy informují mozek, že je rovnováha porušena a že vzniká ohrožení patogenními mikroorganismy. Nejprve je dokážou identifikovat a pak je zlikvidovat. Vlastně regulují imunitní obranu. A to bez našeho vědomí, vůbec o tom nevíme. To je jen jeden z argumentů.

 

Neurogastronomie

je vědní obor zkoumající vliv jídla a prostředí, v němž ho jíme, na lidské emoce, náladu, psychické a fyzické zdraví. Děje se to pomocí signálních molekul, které připomínají hormony a zprostředkovávají vnímání chuti potravin působením receptorů na jazyku, když jsou stimulovány chemickými látkami v potravinách. Neurogastronomie se věnuje poznatkům, jak různé látky v potravinách ovlivňují náš mozek, a to se děje pomocí všech lidských smyslů: zraku, sluchu, chutě, hmatu a čichu. Signální molekuly zapojují do činnosti také neuroendokrinní systém, tedy orgány s vnitřní sekrecí. A poslední poznatky výzkumů upozorňují na signální molekuly, které ovlivňují funkci např. serotoninu, tedy mají vliv na psychické reakce člověka. Výživa a emoce se vzájemně ovlivňují a vědci předkládají důkazy prokazující vztah mezi psychosomatickými reakcemi na stres, poruchami příjmu potravy a výskytem metabolických civilizačních chorob, např. inzulinové rezistence, nadváhy, obezity, diabetu nezávislého na inzulínu nebo autoimunitních onemocnění.

A přiznejme si každý sám, jakou situaci vytváří v našem zažívacím traktu stravování a jak na zažívání působí naše psychika. A naopak, jak naše stravování působí na naši psychiku.

 

Komunikace

Lidský mikrobiom a jeho genetická výbava zmíněných mikroorganismů mají vliv na mnohé pochody v těle. Předpokládá se teorie, že se komunikace děje přes propustnost hematoencefalické bariéry, skrze nervová spojení např. prostřednictvím bloudivého nervu (nervus vagus), přes speciální buňky, které jsou vyplavovány a šířeny tělem, přes zánětlivé faktory - cytokiny, přes produkci signálních molekul, o kterých byla zmínka.

Ve střevu žije velké množství imunitních buněk. Existuje vzájemná propojenost a mozek je informován o tom, co se v těle děje. Tyto procesy neovlivňujete svou vůlí přes mozkovou kůru, ale lze předpokládat, že reagujete i podle toho, jaké je složení vašich bakterií ve střevu. A vlastně to znamená, že své chování a náladu můžete ovlivnit i stravou a okolnostmi kolem procesu stravování a příjmu jídla, jak to popisuje neurogastronomie.

Psychobiotika

V posledních desetiletích se hodně prosazují probiotika, což je zajisté dobrá myšlenka, a probiotika tvoří základ pro to, aby se ve střevu držel vyrovnaný mikrobiom, aby ve střevu byla rovnováha. A pak se v uvedené souvislosti hovoří o probioticích jako o psychobioticích. Snadno se utvoří představa, že pokud upravíte mikrobiom, upravíte genetickou výbavu mikrobů a pak se budete cítit lépe tělesně i duševně. Ale tato představa není zcela korektní, protože lidská mysl je ovlivňována mnoha dalšími faktory. Je to však lákavá představa, že vezmu kapsli s probiotiky a vše se rozzáří. Probiotika patří tam, kde jsou různé chronické nemoci, alergie, záněty apod., o tom nejsou pochyby. Ale nedá se vynechat příjem prebiotik, které jsou nezastupitelné při vytváření prostředí pro existenci probiotik. Zde stojí za zmínku třeba poznatky neurogastronomie o příznivých účincích zeleného ječmene a chlorely a rozhodnutí trvale zařadit tyto potraviny do svého jídelníčku. To bývá součástí tzv. uvědomělého stravování, kdy se veškerá pozornost soustředí na jídlo, a to bez doprovodných činností typu sledování televize, sociálních médií na chytrém telefonu, čtení novin apod. Vědci uvádějí, že uvědomělé stravování má potenciál léčit obezitu a udržet zdravou tělesnou hmotnost, navíc zlepšuje psychickou i tělesnou pohodu, snižuje úzkost, omezuje záchvaty vlčího hladu a nutkavého přejídání a pomáhá vytvářet zdravé stravovací návyky.

 

V jádru

A jsme u jádra věci, které lze shrnout do jednoduchého závěru. Mozek komunikuje s mikroorganismy ve střevu. V jakém stavu je střevní prostředí, tak se daří člověku po stránce tělesné i duševní. Pokud jsou přítomny zdravotní problémy, je nasnadě, že pozornost věnovaná do uklidnění stravování přispěje ke zlepšení situace.

Konzultace je možná přes naši poradnu.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

MUDr. Pavel Šácha

Doporučujeme

    CORDYCEPS STAR

    CORDYCEPS STAR je originální produkt z císařské dynastie Ming, který obsahuje vysoce účinné extrakty léčivých hub a bylin. Parazitárn

    Zjistit více

    Systém SYMBI + inulin

    Aby se ve střevu držela symbióza, tj. rovnováha mezi mikroorganizmy, musí k ní být vytvořeny specifické podmínky, které jsou žel dneš

    Zjistit více

    CORAL CALCIUM STAR

    Vědecké výzkumy dokazují, že mnoho nemocí je způsobeno nedostatkem vápníku. Vápník není určen pouze pro zdraví kostí a zubů, ale j

    Zjistit více

    SLIM EFFECT- Cherry

    spalovač tuků a zároveň stimulant - zvyšuje rychlost metabolismu, a tak zajišťuje vyšší výdej energie i bez fyzického pohybu - spalu

    Zjistit více

    Resveratrol 125

    Doplněk stravy. Resveratrol podle receptury Dr. med. Michalzika obsahuje vysoce hodnotný přírodní trans-resveratrol, známý z tisícilet

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024