SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Úkol střevní flóry


 



Tvoří základy pro mikrobiální bariéru - zde se podílí na obsazení receptorů mikrobiálními substancemi, konkurenčními živinami, kyselými produkty látkové výměny.

Zajišťuje integritu a komunikaci na úrovni sliznic - stabilizuje ( tzv. tight junction = TJ), pro tento výraz nemáme v češtině odpovídající termín, lze to vysvětlit jako kontrolní místo pro mnoho funkcí.

Střevní epitel tvoří výstelku tenkého střeva. Každý epitel má kartáčový okraj, klky, kryptu a bazolaterální strukturu plazmatické membrány.


 



Tenké střevo nejen vstřebává živiny ze stravy, ale také nabízí fyzickou bariéru - těsnými spoji (TJ) tvořenými sousedními epiteliálními buňkami - a biologickou bariéru, které působí proti extracelulárním látkám, jako jsou například mikroorganismy. Tenké střevo navíc vylučuje širokou škálu hormonů, které regulují jeho vnitřní funkce a energetický metabolismus v celém těle. Např. po salmonelové infekci zůstane toto místo bacilem obsazené - tedy efunkční. Lactobacil salmonelu vytěsní a tím umocní TJ pro volnou komunikaci.

Známe to z praxe, když po prodělané infekci salmonelózou je dle výtěrů všechno pořádku, ale přesto se pacient necítí dobře a vnímá, že v pořádku ještě není.

Na místo TJ negativně působí alkohol, nikotin, některé chemické léky a hormonální antikoncepce. Lactobacil se pak nemůže správně prosadit v své funkci.

Správně sestavená střevní flóra přímo podporuje imunomodulační procesy v těle.

Ve dvanácterníku žijí laktobacily, streptokoky a kvasinky. V tenkém střevě (jejunu a ileu) laktobacily, coliformní bakterie a streptokoky. V tlustém střevu žijí bakteroidy, bifidobakterie, streptokoky, eubakterie, fusobakterie, coliformní bakterie, clostridia a jiné. Trvale trénují MIS ( Mucosa-Immun-System) jako celek. Stabilizace se děje různými mikroby v různých lokalitách.

Zásobování výživnými látkami:
Důležité jsou zvláště mastné kyseliny s krátkými řetězci, důležité pro správnou funkci enterocytů.
Tvorba vitaminů - jde o vitamin K, kyselinu panthotenovou, nikotinamid, kyselinu listovou, vit. B12.

Symbióza je trvalý společný život nestejnojmenných organizmů.

Správné osídlení střeva tělu prospěšnými mikroorganizmy a dobré podmínky pro jejich existenci tvoří základ pro celkové zdraví a správnou funkci imunitního systému.

Celistvost epiteliální bariéry udržovaná pomocí dobré funkce TJ je zásadní pro ochranu těla před stresovými podněty.

Pokud tomu tak není, pak velmi často dojde k nemoci, kterou souvisí se zánětem a infekcí.

Zde lze jmenovat několik důležitých faktorů, které se podílejí na rozvoji nemoci

Výživa – stravování, stresy, Iatrogenní vlivy (vedlejší účinky chemických léků, například antibiotik), endogenní vlivy, střevní infekce, nesnášenlivost potravin, potravinová, maskované alergie, toxiny životního prostředí ( těžké kovy...)

Jistě bude pro každého zajímavé, když se zamyslí nad pořadím vlivů, aby si udělal obrázek o příčinách nemocí. Člověka, který má nějakou nemoc, zvláště chronickou nemoc, se tato fakta úzce dotýkají.

A on pak má jasnější představu, co musí udělat pro to, aby se dostal zpět na cestu ke zdraví. Po odstranění příčin se má trvale snažit tvořit ve střevu symbiózu.

Čtenář si dnes, kvůli legislativním omezením, musí sám hledat cestu, jak si může pomoci, a buď přejde na e-shop a zde si příslušný produkt najde, nebo může svůj dotaz napsat do poradny.

MUDr.Šácha
 

Doporučujeme

    Boswellia 85

    Doplněk stravy. Vzácný indický kadidlovník pilovitý (Boswellia serrata) známý z 5000 let staré tradice. Obsahuje extrakt z kůry Boswe

    Zjistit více

    VITAMIN B12 STAR

    Vitamin B12 má vliv na tvorbu červených krvinek a dělení buněk. Podporuje energetický metabolismus a imunitní systém. Působí na udržen

    Zjistit více

    KOREAN GINSENG STAR

    Doplněk stravy Ženšen pravidelně užívali čínští císaři a jejich dvůr, byl symbolem mládí, zdraví, výkonnosti a vitality. Ž

    Zjistit více

    GREEN TEA STAR

    GREEN TEA STAR obsahuje extrakt ze zeleného čaje, který se v čínském lékařství používá již od nepaměti pro udržení zdravého těla

    Zjistit více

    SiberActive

    doplněk stravy speciálně upravená směs s chagou (čagou) sibiřskou, vytvořená za účelem detoxikace od těžkých a toxických kovů (

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024