SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Synbiotika

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Již 22 let prosazuji zelenou cestu ke zdraví. Ta spočívá v kombinaci probiotik (SYMBI I a II) a prebiotik (Chlorella, Ječmen) a snaží se upravovat vnitřní střevní prostředí, posilovat imunitu a další léčebné procesy těla.

Dnes se touto myšlenkou zabývají i oficiální lékařské kruhy a popsaná kombinace dostala název

SYNBIOTIKA = synergická kombinace probiotik a prebiotik (myšleno obecně vlákniny).

Jejich vlastnosti se navzájem doplňují a posilují. Byla provedena velká studie (deKivit S, Saeland E, Kraneveld AD, et al. Galectin-9 induced by dietarysynbioticsisinvolved in suppressionofallergicsymptoms in mice and humans. Allergy 2012; 67(3): 343–352), jež ukazuje, že popsaný synbiotický postup může efektivně působit v prevenci alergických stavů. Ukazuje se, že po synbiotickém postupu dochází k vzestupu sérového galektinu-9.

Při alergické reakci dochází uvnitř žírné buňky k složité kaskádovité reakci - degranulaci a výsledkem toho procesu je, že stěna žírné buňky praskne, uvolní se z ní mediátor - histamin, jenž pak způsobuje různé alergické potíže, podle toho, na které sliznici působí. A tehdy použijete antihistaminikum, které blokuje reakci uvolněného histaminu, a tak dojde k úlevě potíží. Tedy léčebný postup pomocí antihistaminik spočívá až v tom posledním kroku, kdy již došlo k reakci.

Prospěšný účinek synbiotik

se vysvětluje tím, že se při něm zvýší hladina sérového galektinu-9, který tlumí již v zárodku popsanou degranulaci  žírných buněk, tedy ovlivňuje i množství uvolněného histaminu, a tím i intenzitu alergických reakcí.

Alergie, ekzém, astma a jiné příznaky, které jsou zahrnuty pod pojmem atopie, neustále narůstají, známé postupy jsou zaměřeny na potlačování projevů = následků, je to stálý boj se zánětem, neustále potlačovaný projev zánětu vede k rozvoji chronické nemoci, a tehdy lékaři podávají kortikoidy, v případě  astmatu inhalace s bronchodilatátory, jež roztahují průdušky, léky, které způsobí splasknutí zduřelé sliznice - vše ve snaze  zlepšit dýchání. Tento způsob léčení se vžil, je považován za normální, mnoho dětí má vedle mobilu v kapsičce sprej, a když na ně přichází dušnost, fouknou si. Vidíme to ve filmech, vidíme to u sportovců… Zvykli jsme si na léčbu symptomatickou, která nevede k vyléčení, ale jen stav udržuje. Považujeme to za normální.

V případě alergie se používají ve stejném stylu léky ovlivňující alergické mechanizmy, jako již uvedená antihistaminika nebo novější antileukotrieny, u nichž je podstata stejná jako u histaminu, nebo je snaha provádět hyposenzibilizaci na zjištěný alergen. Samozřejmě - ani tento způsob nevede k vyléčení, ale je zde chvályhodná snaha dostat klienta do bezpříznakového stavu.

V případech, kdy se znovu a znovu probouzí infekce, se indikují antibiotika, dokonce i v depotní formě, třebaže je jasné, že problém s bacilem neřeší imunita, ale za imunitu tak činí antibiotikum. Imunita se tedy neposiluje, ale naopak oslabuje. Současné poznatky opakovaně ukazují, že po antibioticích vzniká ve střevu dysbióza, což přímo vede k dalšímu oslabení imunity. Dnes se hovoří o nevyrovnaném mikrobiomu.

Čas ukázal, že popsaný způsob léčení vede nemoc do chronicity, a je proto žádoucí přistoupit k jinému způsobu léčení.

Nemáme se snažit působit proti bakterii, nýbrž pracovat s imunitou, vylepšit její reakce, aby se ona sama mohla s bakterií vypořádat. Obvykle je tento proces dlouhodobý, vyžaduje velkou trpělivost a změnu mnoha životních situací, ale odměnou je pak stabilnější imunita a v případě alergií mírnější alergické projevy. Nutno ale napsat, že rozhodnutí o tom, jak léčit takové stavy, musí určit lékař, jenž situaci dovede posoudit. Nechci, aby článek vyzněl tak, že se antibiotika nemají podávat a že stačí podávat laktobacily. To tedy ne.

Probiotika se podávají ve formě potravního doplňku, nejlépe jsou-li zastoupena rody lactobacillus a bifidobacteria. Zkoušejí se také jiné formy podávání - lokálně třeba na sliznici nosní nebo vaginálně.

Lactobacily podávané před začátkem očekávané pylové sezóny zmenšují projevy zarudlých sliznic a otoky nosu a spojivek. Laboratorně lze zachytit pokles hladiny alergen-specifického IgE. Při léčbě astmatu podávání laktobacilů nepřináší jednoznačný efekt. Byly provedeny různé velké studie, kdy jedny uvádějí pozitivní výsledek, jiné zase ne.

Osobně mám zkušenosti s podáváním laktobacilů u kojenců, kde lze očekávat atopickou dermatitidu, a z pozorování mi vychází, že se snižuje riziko atopické senzibilizace, a kde je možné sledovat IgE, je toto nižší.

Jako pozitivní vidím podávání laktobacilů mamince, která trpí atopií a hodlá vstoupit do těhotenství, a to i během těhotenství i během kojení.

Zkoušel jsem podávat samotná probiotika, nebo samotná prebiotika (chlorelu), ale efekt byl znatelně lepší v kombinaci obou, tj. při společném užívání probiotik i prebiotik. Dnes se ujal nový název synbiotika a jsem tomu rád.

MUDr. P. Šácha


Konzultace je možná přes naši poradnu.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024