SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Starat se o detoxikaci včas

 



Dnešní téma je stále aktuální, diskutované, propagované, chválené, ale také neuznávané, podceňované.

Pročištění organizmu - detoxikace - znamená odjedování.
Jestliže máte v těle nějaký jed = toxin, např. těžké kovy, chemikálie, mohou vám je zjistit na toxikologii. Jestliže potřebujete důkaz, pak se na laboratoř toxikologie obraťte.

Ovšem detoxikace v pojetí tohoto článku má na mysli očištění od nepřirozených látek, které do těla nepatří. A tento stav na toxikologii nezjistíte. Nemusí jít o hladinu látky - třeba olova, která je podle tabulek toxická. Na toxikologii vám řeknou: "Nejde o otravu". Přesto může člověka tato látka zatěžovat a nenápadně, postupně mu způsobovat zdravotní problémy.
A hodnoty zatížení lze jen těžko objektivně zjišťovat a podkládat důkazy.

Můžeme se orientovat nepřímými zkouškami, třeba sledováním úrovně antioxidantů - karotenoidů, můžeme zjišťovat reakci vašeho těla podle klasických biochemických hodnot, jaterních testů, funkcí ledvin apod. A pak se řídíme sledováním klinického projevu, stavu kůže, vlasů, nehtů, sliznic, celkové kondice apod.

V materiálech Dr. Peithner Prag s.r.o. se na téma detoxikace uvádí:

Žijeme ve světě plném toxinů. Každý rok se na trhu objeví nespočitatelné množství nových chemikálií, z nichž mnohé nejsou zcela testovány z hlediska jejich vlivu na lidský organizmus. Některé jsou nazývány „trvalé bioakumulativní toxiny“, které zůstávají v prostředí a našem potravinovém řetězci po dlouhou dobu (např. DDT, polychlorované bifenyly (PCB), dioxiny a změkčovadla).

Tyto exogenní toxiny zahrnují i potravinové přísady, chemické sloučeniny používané v prostředcích na hygienu těla, kouř z cigaret a další. Toxiny se kumulují v lidském organizmu, kde způsobují celou škálu problémů: od poškození imunitního systému k endokrinním poruchám, mohou napadnout nervový systém, životní orgány, buněčné dýchání, mohou ovlivňovat antioxidační reakce i povrchy sliznic. Některé toxiny mohou být dokonce kancerogenní.

V neposlední řadě je třeba vzít v úvahu i endogenní toxiny, vyprodukované jakožto konečné produkty našeho metabolizmu: např. histamin, adrenalin a mnoho dalších.
Pokud tyto toxiny nejsou vyloučeny, mohou být stejně škodlivé jako toxiny vnější.

Toxiny jsou tvořeny nejrůznějšími zdroji:
fyzikální: z počasí, hluku, elektromagnetického pole, radioaktivity, ze světelného záření, …
chemické: prach, součásti produktů každodenního používání - čisticí prostředky, insekticidy, léky, …
biologické: bakterie, houby, viry, potrava, alergeny, …
psychologické: přemíra stresu, psychosomatické potíže, …

Metabolické reakce potřebují ke svému uskutečnění vhodné prostředí, bez zátěže a vhodné pH. Pokud se nahromadí toxiny v určité části těla, přirozené chemické reakce se zpomalí a neprobíhají zcela tak, jak mají, což má za následek ovlivnění funkce celého organizmu. Tak, jak roste množství toxinů v těle, se přirozený obranný mechanizmus organizmu snižuje a také tělu vlastní schopnost detoxikace se snižuje, případně se zastaví.

Tímto vznikají nejrůznější patologie, směřující k nevratnému stadiu, kdy se stávají chronickými, degenerativními a mimo kontrolu jednotlivce (novotvary). Mnoho onemocnění, která se u člověka během života projeví, přímo souvisí s neschopností organizmu vyloučit z něho toxiny ven.

Překvapivý dotaz
Nedávno jsem dostal dotaz od mladé matky. U jejího půlročního kojence se objevil mokvavý ekzém a matka pro něj požadovala doporučení na způsob detoxikace.
Zní to hrozně. Jen si to představte - dítě má půl roku a maminka požaduje u svého dítěte odjedování!!!
Od narození žije jako v bavlnce, je kojeno, a přesto má potřebu odjedování...?

Ve své praxi nerad používám slovo detoxikace, je totiž velmi složité si jen představit, co všechno to znamená, a určitě na ni neexistuje univerzální lék či postup...
Jistě však existují prostředky, které tyto čisticí potřeby těla podporují.

Kdyby ta maminka za mnou přišla před početím a kdybych zjistil, že potřebuje detoxikaci, pak bych jí těhotenství vymlouval do té doby, než provede očistu a změní své životní návyky.

Proč?
Protože tělo má ve svém programu přímo zabudovány mechanizmy detoxikace a provádí je vlastně neustále...
Týkají se jater, ledvin, střev, lymfatického systému. Pak nejpřirozenější cesta, nejlevnější a nejbezpečnější je ta, která podporuje tyto systémy v činnosti. A pokud vznikla potřeba zvýšené detoxikace, znamená to, že je v životě něco zanedbáno, tělo je vystaveno velké expozici, jak bylo uvedeno výše od Dr. Peithnera, proto se musí provést životně zásadní kroky změny.

Játra
jsou největší detoxikační továrnou, to ona musí likvidovat alkohol, syntetické sloučeniny a též sloučeniny vznikající v těle při biochemických procesech. Takže člověk, který se chce detoxikovat, má přestat pít alkohol, kouřit, užívat chemické prostředky, má volbu, zda může nahradit chemické léky přírodními, ženy mají volbu, zda budou či nebudou užívat hormonální antikoncepci…

Pokud přestanete játra přetěžovat, učiníte tím vlastně svůj první krok k detoxikaci!
Takto odlehčená, méně zatěžovaná játra pak začnou pracovat na detoxikaci účinně sama.

A co ledviny?
Jak pijete, co pijete, kolik pijete tekutin za den? Jestliže mají ledviny něco vylučovat, potřebují k tomu pravidelně přísun vody. Detoxikaci podpoříte, pokud zvýšíte pitný režim a budete pít vodu, která se co nejvíce blíží vodě z přírody. Tedy bez chemie, bez bublinek, bez přísad, pokud možno s pH blízkým neutrální hodnotě.

Tlusté střevo
Největším detoxikačním orgánem je ovšem tlusté střevo. Položme si nyní otázku: Jak se daří vašemu střevu? Máte pravidelnou stolici? Měla by být každé ráno po probuzení… Jaká je peristaltika, jaké je složení stravy, obsahuje dost vlákniny? Je ve střevu symbióza, nebo v něm probíhají procesy kvasné a hnilobné? Velkou pozornost tedy musíte věnovat péči o střevo: úpravě stravy, dennímu režimu.

Zdravé střevo detoxikuje samo.

Lymfatický systém
vašeho těla tvoří dokonalou kanalizaci. Bez ní by žádná detoxikace nemohla probíhat.

Je závislý na svalové aktivitě. To znamená, že když se sval nehýbe, lymfa stojí a detoxikace neprobíhá. Pokud chcete detoxikovat, musíte se i hýbat.

Zlepšete uvedené poměry, pak je docela možné, že si tělo provede detoxikaci samo.

A pokud přesto chcete použít i nějaký přírodní …detox…, pak celý proces proběhne zdárně a bez komplikací. Pokud si neprovedete dokonalou přípravu na detoxikaci, pak použití detoxikačního prostředku proběhne s jistým zhoršením zdravotního stavu. Je to logické, protože se uvolněné toxiny nemohou dostat z prostoru těla ven.

Za podmínky uskutečněné přípravy (viz výše) lze hovořit o dobrém základu pro detoxikaci a lze užívat potravní doplňky, tak aby popsanému procesu pomáhaly:


Hořčík přispívá k energetickému metabolizmu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální činnosti svalů, k normální syntéze bílkovin, k normální psychické činnosti i k dělení buněk. Přispívá k neméně důležité elektrolytické rovnováze.
Káva, bílé pečivo, cukr, sladkosti všeobecně, hodně alkoholu a přemíra analgetik snižují hladinu hořčíku v těle.
Health Detox - Přírodní hořčík
HOMOCYSTEIN - HCY
LIPOSOMAL MAGNESIUM

Kurkuma (též žlutý kořen) bývá používána na Dálném východě nejen jakožto koření, nýbrž coby bolest a napětí uvolňující prostředek. Kurkuma podporuje funkci jater zejména tím, že zabraňuje hromadění tuků a usnadňuje jejich vylučování, podporuje zažívání při stravě bohaté na bílkoviny a tuky. Nejdůležitější účinná substance žlutého kořene je kurkumin, který působí pozitivně na zánětlivé procesy a podporuje pohyblivost kloubů. Kurkuma působí jako antioxidant proti volným radikálům, přispívá k udržení obranyschopnosti organizmu a pomáhá udržovat odolnost proti přecitlivělostem (alergiím). Podporuje tvorbu krve a její kvalitu, srdeční funkce a krevní oběh. Podílí se na udržení zdraví plic a zdraví horních cest dýchacích. Příznivě ovlivňuje nervový systém. Kurkuma se používá i při nechutenství, podporuje chuť k jídlu a činnost trávicího systému. Působnost kurkumy je zesílena antioxidanty - vitaminem C, betakarotenem a selenem.

Jablečný pektin – je vláknina z dužniny jablka. Vláknina je nestravitelná část naší stravy, která nepřechází do krve a která je vylučována stolicí. Nedodává tělu ani živiny, ani kalorie. Důkladné žvýkání stravy bohaté na vlákninu má velký význam. Při tomto procesu se oddělují nestravitelné vlákniny od stravitelných živin jednak mechanicky a jednak pomocí enzymu ptyalinu, který je obsažen ve slinách v ústech a již tam začíná částečně štěpit rostlinné cukry, a tím napomáhá oddělování od molekul vlákniny. To je podstatné, protože se tak dostávají volné vlákniny hned do žaludku, a tak lze říci, že budou hned od začátku aktivní. Udržuje hladinu krevního cukru. Ve střevu může na sebe vázat škodliviny, ba dokonce bakterie a odvádět je stolicí ven. Podporuje vylučování těžkých kovů.

Psyllium - plantago ovata (psylium husk, jitrocel blešník) podporuje zdravé trávení a střevní funkce. Usnadňuje střevní tranzit a pomáhá udržovat zdravá střeva. Při průchodu střevem do sebe vstřebá část toxických látek, odstraňuje usazeniny, pomáhá snižování hmotnosti, snižuje LDL – cholesterol. Je vhodný i v těhotenství a při obtížích s žilní pleteninou v konečníku (hemeroidy), kdy vhodně předchází příležitostné zácpě. Při užívání je potřeba psyllium zapít dostatečným množstvím vody.

Fenykl uvolňuje hladké svalstvo trávicího traktu, křeče v oblasti žaludku a střev, zlepšuje odchod plynů ze střev. Je vhodný při překyselení žaludku, má příznivý vliv na játra a ledviny, je močopudný, pro detoxikaci žádoucí.

Máta peprná pomáhá odstranit křeče v žaludku, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, působí protizánětlivě a proti nadýmání… Rovněž podporuje správnou funkci jater, slinivky břišní a žlučníku. Obsahuje silici se složkami: mentol, menthon, třísloviny, flavonoidy, kyselinu octovou a dalších ještě asi 40 užitečných látek…

Květ ibišku - pomáhá udržovat zdravá střeva, tiší křeče ve střevech, působí na ledviny, odvodňuje, má také antioxidační účinek, protože květy ibišku obsahují antokyany, což jsou chemické látky, jež zlepšují fungování cév a posilují kolagen, tedy základní stavební hmotu buněk a tkání včetně cév.

Vlákniny.

Potrava, která je v tom poměru, v jakém se vyskytuje v přírodě, je potrava zdraví prospěšná. Vláknina v potravinách byla považována za podřadnou složku. Víme, že chléb, ochuzený o vlákninu a požívaný dlouhodobě snižuje odolnost organizmu. A zvýší výskyt celé řady civilizačních chorob, jako jsou nadváha, zácpa, kornatění cév, hemoroidy, křečové žíly, vysoký krevní tlak, žlučové kameny, střevní polypy, divertikly, oslabený mechanizmus detoxikace, dispozice k rakovině střeva. Diskutuje se také o cukrovce, lékařské výzkumy ukazují na souvislost s nedostatkem vlákniny.

Je však třeba zvýraznit: Nedostatek vlákniny tyto choroby nezpůsobuje, ale podporuje je. Vláknina, která je pro naši stravu důležitá, se vyskytuje pouze v rostlinách. Tam totiž tvoří buněčné stěny, pletivo dužniny a slupku.

Rozlišujeme několik skupin:
Celulóza (dlouhá vlákna) - kořenová zelenina, kedlubny, řepa, chřest, fazolové lusky, také plevy a otruby obilovin.

Pektiny (tvoří v rostlinách buněčné stěny) - jablka, hrušky, broskve, meruňky, citrusové plody, bobulovité ovoce…, bílý, červený rybíz! Ve střevu mohou na sebe vázat škodliviny, ba dokonce bakterie a odvádět je stolicí ven.

Lignin - je stavební látkou podpůrného pletiva částí rostlin - ananas, řepa, listová zelenina, neloupaná zrna, kde tvoří zdřevnatělé vrstvy, řasy.

Celulóza a lignin nemají schopnost nabobtnávat, označují se jakožto plnidla, ale pektiny a řasy mají schopnost nabobtnávat, proto se jim říká bobtnavé látky.

Uživatelé Chlorelly tento fakt znají a vědí, že musejí tabletky chlorelly hojně zapíjet.

Stejně tak FIBER STAR je založen na tomto fenoménu - obsahuje množství mikrovláknin, které po zapití vodou nabobtnají a – tehdy začnou dráždit stěnu střevní k peristaltice, což je prospěšné pro vyprazdňování, detoxikaci, hubnutí a údržbu hmotnosti.

Podobného efektu se využívá i při detoxikační a protiparazitární kúře pomocí ANTI PARASITE.

Vláknina je tedy nestravitelná část naší stravy, která nepřechází do krve a která je vylučována stolicí. Nedodává tělu ani živiny, ani kalorie. Důkladné žvýkání stravy bohaté na vlákninu má velký význam. Při tomto procesu se oddělují nestravitelné vlákniny od stravitelných živin jednak mechanicky a jednak pomocí enzymu ptyalinu, který je obsažen ve slinách v ústech a již tam začíná částečně štěpit rostlinné cukry, napomáhajíc tím oddělování od molekul vlákniny. A to je podstatné, protože se tak dostávají volné vlákniny hned do žaludku, a tak lze říci, že budou hned od začátku aktivní.

Zmíním ještě

Lactobacillus acidophilus - je základní probiotikum, důležité pro střevní mikroflóru, nutné pro dobré fungování ochrany střeva a vývoj imunity.
Systém Symbi - SYMBI I - Probiotikum
Systém Symbi - SYMBI II - Laktobacily
+ chlorella, či inulin.

Kdo se včas stará o svou „detoxikaci“, předejde mnohým těžkostem v budoucnu.

Čtenář si dnes, kvůli legislativním omezením, musí sám hledat cestu, jak si může pomoci, a buď přejde na e-shop www.symbinatur.com a zde si příslušný produkt najde, nebo může svůj dotaz napsat do poradny.


MUDr. P. Šácha
 

Doporučujeme

    VITAMIN K2 STAR

    Vitamin K2 + Vitamin D3 Schopnost těla vytvářet vitamín D přes sluneční záření s přibývajícím věkem klesá. Produkt zde předst

    Zjistit více

    Penoxal 100 mg

    Penoxal má 100% přírodní složení obohacené o vitamín C a beta glukan, které přispívá k nomální funkci imunitního systému. Penox

    Zjistit více

    CARNOSINE STAR

    Karnosin je přírodní látka, biologicky aktivní peptid, tvořený 2 aminokyselinami. V těle je ho nejvíce v kosterních svalech, srdci a moz

    Zjistit více

    BIOTIN STAR

    Biotin je znám také jako koenzym R nebo jako vitamin H. Existuje celkem osm forem biotinu, ale pouze jeden – D-biotin – se vyskytuje přiroz

    Zjistit více

    CHLOROPHYLL JUICE STAR

    Doplněk stravy produkce hemoglobinu Chlorofyl je přírodní látka, kterou obsahují všechny zelené rostliny a některé řasy. Tím, ž

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024