SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Skupina vitaminů B a psychika






Napadlo vás už někdy, že nervozita, náladovost, či různé psychické poruchy nemusí být nevyhnutelně jen důsledkem špatného psychického rozpoložení či nezvládnutých problémů, ale že nedostatek vitaminů skupiny B vám může způsobit tyto stavy?


Představte si ženu v době jejího menstruačního cyklu, v jejíž přítomnosti byste zrovna nechtěli být. Nebo depresivního člověka se ztrátou motivace a bez pozitivních vyhlídek do dalšího života. Nebo množství bezduchých lidí na ulicích, úřadech, v nákupních centrech. Jsou v podstatě všude, kam se jen podíváte, a jejich společným znakem je ztráta chuti do života, náladovost, nervozita, nespavost, syndrom vyhoření... A příčinou tohoto jejich stavu je množství faktorů na úrovni psychiky a duše.


Vitaminy skupiny B jsou rozpustné ve vodě a většinou jsou obsaženy v potravinách buď společně, nebo aspoň některé z nich. Společně se totiž navzájem podporují a jejich vzájemná součinnost zesílí jejich jednotlivé účinky. Většina z těchto vitaminů skupiny B slouží v těle jako tzv. koenzymy - bez jejich přítomnosti by nemohly správně fungovat enzymy zodpovědné za uvolňování energie ze živin.

Skupina vitaminů B zahrnuje dohromady 17 vitaminů, ale většina odborníků jich jmenuje 8-10, většinou jen po vitamin B12 (B1 - B12), přičemž výběr těch důležitých se od odborníka k odborníkovi liší. Tyto nejednoznačnosti bychom snad mohli připsat jistým limitům vědy, jež neumí objasnit všechny záhady živin a fungování našeho dokonalého životního mechanizmu.

Za nejdůležitější lze považovat:

Vitamin B6

- Ženské problémy - dostatek „ženského“ vitaminu B6 způsobuje úlevu před menstruací a po ní (změny nálady, otoky, návaly), vyrovnává hladinu hormonů v krvi. Ženy v přechodu by měly myslet na jeho pravidelný přísun, aby tak zabránily rozvoji nebezpečné osteoporózy. A proto i mnoho léků, které lékaři předepisují v těhotenství proti ranému nutkání na zvracení, obsahuje vitamin B6.
- Snižuje škodlivý LDL cholesterol – nedostatek B6 totiž vyvolává vyšší hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi a negativně ovlivňuje odstraňování cholesterolu z organizmu.

Vit. B6 tedy preventivně pomáhá v boji proti srdečním chorobám…
- Vitamin B6 také podporuje metabolizmus a je takto užitečný při redukčních dietách, má vliv na optimizmus a radost ze života a pro sportovce je užitečný kvůli své schopnosti udržovat v rovnováze sodík a draslík, což je důležité taktéž pro srdce a nervy.

Zdroje vitaminu B6: obilné klíčky, slunečnicová semena, játra, vlašské ořechy, sója, banány, avokádo, podmáslí, hrozinky, sušené švestky, růžičková kapusta, kapusta, brambory a sladké brambory, losos a tuňák, krůtí, hovězí a kuřecí maso, vejce.


Vitamin B12

- Má pozitivní vliv na zdraví srdce - protože spolu s kyselinou listovou pomáhá snižovat hodnoty homocysteínu v krvi, a tak redukovat riziko vzniku srdečních chorob.
- Vitamin B12 jako zdroj životní energie - nedostatek vitaminu B12 způsobuje úbytek karnitinu a lékaři v současnosti využívají doplňky a injekce s vitaminem B12 při léčbě množství těžkostí souvisejících s nedostatkem energie, trvalou vyčerpaností a únavou.
- Vitamin B12 a optimizmus - vitamin B12 se nepřímo účastní výroby tzv. ?přenašečů?, jako jsou látky „dobré nálady? - methionin, serotonin a dopamin, jež mají vliv na pocit štěstí, radosti, vyrovnanosti a na klidný spánek. Taktéž dopomáhá mírnit stres a deprese.
- Vitamin B12 a starší lidé - hodnoty vitaminu B12 klesají s věkem a je prokázáno, že asi 20 % starších lidí trpí jeho nedostatkem.

Cholin
V mnohých popisech je cholin řazen mezi vitaminy skupiny B, ačkoliv není zcela jasně považován za vitamin, spíše jako kvazi-vitamin, nebo vitagen. Na rozdíl od vitaminů má pro organizmus význam i jako stavební a energetický zdroj. Cholin je důležitý pro látkovou výměnu aminokyselin. Nalézá se v buňkách, tvoří součást lecitinu. Velmi pozitivně působí na činnost mozkových a nervových buněk, má tedy jasně své opodstatnění být v názvu neurocholin. Cholin je vyžadován při syntéze membránového fosfatidylcholinu (to představuje prekurzor ceramid, který hraje roli v přenosu nervových impulzů přes buněčnou membránu) a sfingomyelinu. Obě látky se podílejí na konstrukci membrány buněk v lidském těle. Účast cholinu v membránových procesech je nezbytná pro buněčné zdraví, ochranu a flexibilitu. To je podstatné také pro zdravý vývoj plodu. Cholin je prekurzorem neurotransmiteru acetylcholinu, který přenáší vzruchy mezi našimi nervovými buňkami, zprostředkovává informace pro svaly a orgány. Acetylcholin má své místo působení v přepojovací stanici - synaptické štěrbině, kde na něj působí enzym acetylcholinesteráza (AChE) a rozkládá jej na cholin a acetát. Cholin se zpětně vychytává a znovu se používá na syntézu acetylcholinu
Částečně je přijímán stravou, částečně je vytvářen v játrech a dalších tkáních z různých esenciálních látek, např. z aminokyseliny methioninu, za přítomnosti kyseliny listové a vitaminu B12.

Nejvíce cholinu obsahují: sójový lecitin, hovězí játra, vejce, květák, brokolice, pivovarské kvasnice, ryby, listový špenát, pšeničné klíčky, mléko, tofu, luštěniny a celozrnná strava. Další důkaz toho, jak je obecně důležitá vyvážená strava.


A když do receptu s vitamíny B přidáte mučenku, klanoprašku a chmel, který využívaly již naše babičky, vznikne zajímavá kombinace látek, které působí na celé tělo a podporuje relax od stresů a nebo si vezmete přímo hotový produkt.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDR. P. Šácha



Doporučujeme

    MIGRELIFE

    Obsažené bylinky v produktu MIGRELIFE, máta peprná, rozmarýn a řimbaba jsou známé a stále používané léčivky našich babiček. V herb

    Zjistit více

    L-ARGININE 500

    L-ARGININ 500 obsahuje esenciální aminokyselinu arginin, která je důležitá pro výživu a růst tkání. Je vhodný zejména pro sportovce,

    Zjistit více

    REGEMAX

    REGEMAX je formule připravená podle originálních čínských receptur dynastie Ming. Její hlavní složkou je L-arginin, esenciální aminoky

    Zjistit více

    STAR MEN

    Doplněk stravy Produkt speciálně vytvořený pro muže, pro jejich sebevědomí ... STAR MEN je formule vytvořená speciálně pro muže,

    Zjistit více

    RELAX STAR

    RELAX STAR je unikátní kombinací látek, které působí blahodárně na celé tělo. (to je na hraně, ale co napsat?) Kdo by se kdy nesetkal

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024