SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Pomocník z přírody - mučenka






Pozn. red. Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který Vás zná.

Chodíme do přírody, díváme se kolem sebe a pozorujeme, co nám příroda nabízí. Můžeme pak vidět různé obrazy a dáváme jim symboliku. Např. jedna rostlina připomíná nástroje umučení Ježíše Krista.

Uprostřed květu má tři černé čnělky s bliznami jako hřeby, prašníky jako kladiva nebo jako pět ran Kristových a okolo věnec barevných vláken jako trnovou korunu.

Jmenuje se tedy MUČENKA (PASSIFLORA INCARNATA).
Je to nepostradatelný pomocník při všech formách psychického vyčerpání. Passiflora je tropická popínavá rostlina, pochází z jižních států Severní Ameriky a je rozšířena od Floridy po Mexiko, stejně i na Antilách a Bermudách.

Dorůstá do délky 10 m. Charakteristické jsou pro ni listy, 5-15 cm dlouhé, trojlaločné.

K léčebným účelům se používají čerstvé nebo sušené nadzemní části včetně malých drobných plodů, které jsou sbírány v době květu. Hlavní oblastí použití mučenky jsou neurotické stavy neklidu, lehké poruchy usínání, přerušovaný spánek, vegetativní dystonie, žaludeční a střevní obtíže. Mučenka má spasmolytický a též centrálně sedativní účinek.
Kombinuje se s meduňkou, kozlíkem lékařským, chmelem, v poslední době také s třezalkou a hlohem.

Od pocitů úzkosti, strachu a bušení srdce nervového původu odpomůže čaj z hlohu a meduňky, výtažek z mučenky nebo studená lázeň paží.

Kombinace s chmelem a kozlíkem lékařským:
V rámci povoleného dávkování pro potravní doplněk se kombinuje s vitaminy, minerály a jinými ingrediencemi, které mají jako celek relaxační a protistresové účinky. Pomáhá při migrénách, psychických potížích v klimakteriu, neurastenii a poruchách spánku.

V publikaci Phytotherapy Research Volume 25, Issue 8, pages 1153–1159, August 2011 je popsána studie, která sleduje pozitivní efekt mučenky formou pití čaje na subjektivní kvalitu spánku. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.3400/abstract

O dalších účincích není možné vzhledem k legislativě EU podat informace, podle nařízení komise (EU) č. 432/2012 ze dne 16. května 2012, kterým se zřizuje seznam schválených zdravotních tvrzení při označování potravin. Vzhledem k tomu uvádíme o bylinách, bylinných přípravcích a doplňcích stravy žel pouze texty v souladu s novou legislativou. Více o účincích byliny naleznete v herbářích a lékopisech a ve wikipedii. Nebo je možno konzultovat v naší poradně.


MUDr.P.Šácha



Doporučujeme

    ALOE ARBORESCENS - 830g

    Bio - originální receptura s medem bez alkoholu (830 g) Doplněk stravy podle originální brazilské receptury vyrobený z rostlin Aloe arbor

    Zjistit více

    UltiCare LT-99 best + B1C kruh

    - Malý polštářový aplikátor (A1C) - Dlouhý polštářový aplikátor (A4C) - (B1C okruh)+ řídící jednotka Více informací

    Zjistit více

    METABOLITE STAR

    Lecitin podporuje kognitivní a duševní výkon a správnou funkci celého nervového systému. Přispívá k udržení optimální hladiny chole

    Zjistit více

    Reishi red - 100 kapslí

    Lesklokorka lesklá „Císařova houba nesmrtelnosti“ Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čist

    Zjistit více

    KARDI WIN

    Fenomén z Francie "Resveratrol" Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čisté = bez příměsí (bar

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024