SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Petržel - superpotravina






Máte v oblibě petržel?
Chtěl bych povzbudit čtenáře, aby se petržel stala součástí jejich každodenního jídelníčku.

Petržel (petroselinum) je dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých (apiaceae).

Historie
Historikové nacházejí první zmínky o petrželi již ve 3. století, kdy byla uvedena jako koření v římské kuchařské rukověti. Císař Karel Veliký si jí vážil. Byl to symbol radosti a slávy. Pochází z vyšších poloh Středomoří, dosud tam planě roste.
Od 16. století se rozlišují kořenové a naťové typy a tehdy byla poprvé izolována i petrželová silice. U nás se také obecně rozšířila; její nať byla používána ve staročeské kuchyni do omáček, tvořila součást nádivek a vaječných velikonočních pokrmů.

Pěstování v Česku
Petržel se u nás pěstuje převážně ve dvou kultivarech.
- Petroselinum crispum invar, radicosum Hill - petržel obecná kořenová

vyžaduje půdu hluboko zrytou, aby mohl kořen do spodních vrstev dobře vrůstat. Vysévá se do řádků vzdálených od sebe cca 30 cm, a to řídce, aby narostly mohutné kořeny. Prospívá jí okopávání a závlaha. Sklízí se na podzim před příchodem mrazů. Používá se jako kořenová zelenina. Rané odrůdy se vysévají již na podzim.

- Petroselinum crispum invar, vulgare Danert - petržel obecná naťová
je vysévána v srpnu až září. Do příchodu mrazů vyrostou listy a lze je sklízet i v zimě. Není tak náročná na hluboké zpracování půdy jako petržel kořenová a může se vysévat hustěji. Používány jsou jen listy, slouží jako zelené koření a ozdoba pokrmů. Rozeznáváme petržel s listem hladkým nebo kadeřavým (kudrnka).

Superfood
Silicová směs – myristicin, limonen, eugenol a alfa-thujen účinně chrání před formováním tumorů.

Flavonoidy apiin, apiol, apigenin, crisoeriol a luteolin jsou velmi silnými antioxidanty.

Petržel také obsahuje:
Třikrát více vitaminu C než pomeranč. Vitamin C je extrémně důležitý pro zdravou funkci imunitního systému, mladistvou kůži a klouby. Dále obsahuje karotenoidní antioxidanty lutein a zeaxantin, jež zlepšují zrak a pomáhají tělu neutralizovat škodlivé UV záření.

Petržel
- je velmi bohatá na chlorofyl; ten čistí krev a podporuje tvorbu červených krvinek. Chlorofyl a flavonoidy pomáhají společně zlepšit formování buněčných tripeptidů. Vyšší úroveň těchto buněčných tripeptidů dovoluje tělu lépe se detoxikovat a efektivněji se hojit. Pomocí těchto vlastností může petržel zlepšit okysličení buněk. Zvýšené okysličení = zvýšená buněčná energie = zvýšená schopnost detoxikace a léčebných mechanizmů.
- Je zdrojem kyseliny listové, schopné redukovat hladinu homocysteinu. Homocystein je zprostředkovatel zánětů spojených s kardiovaskulárním onemocněním a degenerací mozku. Kyselina listová je také důležitá pro těhotné ženy a hraje velmi významnou roli při vývoji plodu. Současně s tím je důležitou živinou při prevenci rakoviny.

Lidová zkušenost
Páter František Ferda říkával: „Jen kdyby lidé věděli, jak je petržel zdravá! Stačí jíst tři hrsti petržele a jednu hrst nastrouhané mrkve každý den a máte všechny potřebné výživné látky.“ Bylinkáři také tvrdí, že zatímco většina konzumovaných potravin je kyselé povahy, petržel je jako jedna z mála zásaditá.

Působení
Silice drážděním ledvinového parenchymu zvyšují diurézu, tento účinek zvyšují současně i flavonoidy. Spasmolytické působení na cévy napomáhá zvýšení průtoku krve v ledvinách. Působí na rozšíření artérií, čímž nepatrně snižují krevní tlak. Vliv na trávicí trakt se projevuje zvýšením sekrece trávicích enzymů a uvolněním křečí hladkého svalstva.

Spasmolytický účinek kořene petržele
Účinné látky: apiol, myristicin a beta-felandren. Hlavně myristicin působí také na dělohu, zvyšuje její tonus a kontrakce. Nepoužívat v těhotenství! (Tyto silice jsou i v listech.) Nálev: 2-4 g sušeného kořene zalít 150 ml vroucí vody a po 10 minutách scedit. Pít 2 x až 3 x denně pro močopudný účinek.

Diuretický účinek
Petržel patří mezi močopudné podobně jako okurky, rajčata, chřest, melouny, broskve, třešně či hroznové víno. Trápí-li nás tedy otoky či dlouhodobé zavodnění, naučme se využít diuretických účinků kořenové petržele. Petržel podporuje vylučování sodíku pomocí moči a zpětné vstřebávání draslíku ledvinami, což příznivě ovlivňuje vyšší krevní tlak.

Karminativum - prostředek proti nadýmání
Nálev pro lepší trávení si připravíte ze tří lžic nastrouhaného nebo najemno nakrájeného kořene petržele, zalitého dvěma hrnky vařicí vody. Petržel nevařte, nechte jen pod pokličkou zhruba 10 minut louhovat. Po přecezení pijte 1 sklenice 3 x denně mezi jídly.

Kardiotonikum
Nať petržele také funguje jako kardiotonikum – posiluje srdce a pomáhá předejít jeho špatnému prokrvení a dalším potížím (angině pectoris, špatnému prokrvení srdce / srdečního svalu myokardu).

Afrodisiakum
Je to pravda jen částečná. Tato zelenina obsahuje silice se silnými močopudnými účinky. Dochází tak k většímu prokrvení pohlavních orgánů, a tím i k lepší vnímavosti. (Podobně působí např. pepř, kapary, pálivá paprika, chřest, hřebíček.) Petržel má preventivní účinky na onemocnění prostaty.

Doplněk minerálů
Např. v klidnější fázi Crohnovy choroby či ulcerózní kolitidy… V tomto případě pak petržel nastrouhejme najemno a povařme s mrkví a celerem ve velmi jemnou polévku. Řepu odšťavněme společně s mrkví a kouskem jablka. Špenát lze kombinovat s banánem či kaki a umixovat v lahodná smoothies.

Odpuzuje hmyz

Souhrn vlastností petržele, prospěšných při zdravotních problémech:

- diuretikum - močopudné působení,
- spasmolytikum - uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva,
- karminativum - prostředek proti nadýmání,
- stomachikum - prostředek upravující činnost žaludku a podporující trávení,
- afrodisiakum - prostředek podporující pohlavní apetit.

MUDr. P. Šácha



Doporučujeme

    Ölziehkur Royal - léčebná olejová kúra

    Očistná olejová kúra - žmoulání Od nepaměti se v sibiřské tajze používá k vnitřní očistě těla olejová kúra: Ta spočívá

    Zjistit více

    VITAMIN K2 STAR

    Vitamin K2 + Vitamin D3 Schopnost těla vytvářet vitamín D přes sluneční záření s přibývajícím věkem klesá. Produkt zde předst

    Zjistit více

    MULTIVITAMIN GUMMY STAR

    Doplněk stravy Výborné gumové bonbóny s obsahem vitaminů pro obranyschopnost organismu. Produkt pro odolnost organismu s obsahem: V

    Zjistit více

    CRANBERRY STAR

    Původní Američané považovali CRANBERRRY nejen za důležitou složku potravy, ale i za prostředek s blahodárnými účinky. Cranberry jsou

    Zjistit více

    ROYAL WALNUT STAR

    Indikace je podobná jako u ANTI-PARASITE Doporučené dávkování 1 kapsle 2× denně. Složení Royal walnut (ořešák královský, Jugl

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024