SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Na pomoc zásadotvornému prostředí






Dnes bychom chtěli navázat na článek s názvem "Začněte s detoxikací těla dnes! Je to snazší, než si myslíte!" V něm byly popsány různé možnosti a techniky detoxikace. Jednou z nich je i výživa. Touto oblastí se budeme dnes zabývat.

Pokud chceme výživu využít coby nástroj k procesu uzdravování, nemůžeme si představit období, v němž budeme pořádat lukulské hody, tj. překombinovávat, jíst vyhraněné skupiny sladkých nebo slaných jídel, které jsme si vybrali podle svého naturelu.


Předejít zánětům

Pokud jsme tedy vyrostli na české tradiční kuchyni, budeme muset stereotypní skladbu a kombinace potravin přehodnotit.
Je pochopitelné, že si nenaplánujeme na jídelníček následujícího týdne vepřovou s knedlíkem a zelím na neděli, ovocné knedlíky s máslem na pondělí, guláš s houskovým knedlíkem na úterý, roštěnky s rýží na středu, bramboráky s uzeným na čtvrtek, cikánskou pečeni na pátek a lívance s marmeládou na sobotu. …
Bude to jiné. To, co jsem právě vyjmenovala, je typickým příkladem stravy, jež dlouhodobě vytváří v těle kyselinotvorné prostředí, a tak přispívá valnou měrou i ke vzniku zánětů v nejrůznějších částech lidského těla... A pokud toto stravování trvá dlouho, resp. řadu let, bude nasnadě, že se budeme potýkat ve starším věku také s problémy z překyselení, tj. chronickou nemocí různého typu. A ještě dříve třeba s pálením žáhy, nadýmáním, zácpou, dnou aj.

Předpokládejme, že jste si začali plně kontrolovat svůj pitný režim a vypijete dostatečné množství čisté vody, potřebné k pracovnímu režimu orgánů a také k odplavování spotřebovaných látek a různých metabolických zplodin, v neposlední řadě umělých součástí nakupovaných potravin.

Na pomoc zásadotvornému prostředí

Nyní můžeme svou pozornost soustředit i na výběr potravin schopných nás uvádět do acidobazické rovnováhy mezi přijatou potravou kyselino- a zásadotvornou a některé nás budou zbavovat také výše zmíněných odpadních látek.


Uveďme složky stravy, jež přinášejí tělu prvek alkalicity, tedy zásadotvornosti.

voda
Je to opět a především přísun čisté vody (nejlépe pramenité), převahou bez dalších ochucujících složek, tak aby voda mohla uplatnit zcela všechny své vlastnosti, pro něž všem pozemským živým tvorům slouží...

zelenina
Hned na druhém místě stojí zelenina nejrůznějších barev, forem a struktury.

zelený nápoj
Zvlášť účinným pomocníkem je prášek z deseticentimetrových výhonků listů některých obilnin, např. ječmene: prášek smíchaný s vodou v šejkru vytvoří zelený nápoj s čepicí bílé pěny. Je možno jej dokonce kombinovat pro změnu chuti i s nektarem z mrkve nebo červené řepy. A propos: Právě červenou řepu oceňujeme kvůli přínosu pro správné hodnoty krevního složení, navíc je zvláště dobrým činitelem naší plánované detoxikace...
Dále jsou to

mořské a sladkovodní řasy.
Z mořských jsou ke koupi u nás dostupné třeba kelp, nori, dulse, wakame..., ze sladkovodních chlorella. Představme si třeba, že je to vlastně taková "detoxikační zelenina", zelenina s vysokou vazebnou detoxikační kapacitou, velmi podstatnou k jarní očistě střevních sliznic po zimních měsících, kdy jsme žili na "těžké stravě", v nedostatku zelené a barevné zeleniny či ovoce s dostatkem potřebné vlákniny, často bez dostatečného pohybu na čerstvém vzduchu, abychom "ventilovali" plíce - vyčistili tento důležitý filtr, a jsme v pravém slova smyslu "zaneseni" zplodinami.

Čerstvě vymačkané ovocné šťávy
poslouží především dopolední očistě a dodávce vitamínů, kdy se tělo zbavuje po nočním spánku a odpočinku převážné části nahromaděných zplodin.

pitný režim od rána
To zásadní, co bychom měli zrána udělat, je: vypít před svou snídaní alespoň dva čtvrtlitry čisté vody, nahřáté na teplotu vyšší, než je lidské tělo, zhruba nad 40 stupňů Celsia. Nebude nápadné, že půjdeme třeba i dvakrát za dopoledne na stolici, abychom se skutečně dobře vyprázdnili. Věřte, že se odlehčení těla projeví i na dobré náladě.
Jakmile se voda ze žaludku posune dále, vypijeme nektar z ovoce, po jeho strávení pak pokračujeme buď ovocným salátem, nebo zeleninovými šťavami střídavě s teplou vodou a s čaji: Můžeme střídat různé bylinné, zelené a bílé čaje.
Zelený nápoj z výhonků ječmene započítáme mezi zeleninové nápoje. Kdykoli se během dopoledne ozve signál hladu, poskytujeme svému trávicímu systému vhodný zásaditý nápoj nebo ovocný salát. Asi hodinku před plánovaným obědem konzumujeme zeleninový salát, někdy z kořenové zeleniny, jindy z listové.
Zálivkou bude voda s citrónem nebo jedna lžíce olivového oleje s česnekem utřeným s mořskou solí.
Přes den se budeme zabývat pitným režimem průběžně a bez jeho zanedbání. Ať už vážíte více nebo méně, dva a půl litru přijaté čiré tekutiny bude minimum. Pro orientaci uvedu, že každý váš kilogram tělesné hmotnosti spotřebuje za celý den minimálně 0,03 litry vody, tj. 30 mililitrů. Toto množství si vynásobte počtem svých kilogramů a dostanete počet litrů potřebných ke klidovému pracovnímu režimu
svého těla. Nedáváte mu je? Pak vás bude připomínat nějakou tou "chronickou bolístkou" ve starším věku a budete se sami ptát, proč, když jste jí přece celý život netrpěli... Ale ono s vámi mělo přece tak dlouhou trpělivost.

pohanka, jáhly
Další zásadotvornou složkou na našem denním talíři bude vařená pohanka a také vařené jáhly. Pohanku připravujeme nejčastěji s česnekem a majoránkou, jáhly spíše s vařeným kompotem z jablek (např. zahorka lze z obou přísad umixovat jahelný pudink).
Pohanku i jáhly lze používat jakožto dobrou zavářku do polévek, můžeme z nich připravit teplé přílohy a kaše nebo studené saláty.

brambory
K rybám, obilné, luštěninové bílkovinné textuře nebo event. bílému masu (v době detoxikace se však budeme masu spíše vyhýbat) budeme volit zeleninovou přílohu a brambory, jsou také zásadotvorné.

zelenina s chlorofylem, s anthokyany
Budeme využívat listovou zeleninu s chlorofylem a také všechny její červeně / vínově / fialově zbarvené druhy, jež poskytují tělu antokyany, se silnou antioxidační schopností vůči tzv. volným kyslíkovým radikálům: červenou řepu (vařenou a nakrájenou na plátky nebo strouhanou syrovou se sladkokyselou zálivkou a čerstvým křenem atp.), červeně zbarvenou čekanku (na půlky, opečené na grilovací pánvi z obou stran, aby se propekla a zůstala uvnitř šťavnatá), brambory s červenou slupkou (překrájené na měsíčky a upečené v remosce s kmínem a troškou oleje) a další druhy zeleniny, které si sami vyhledáte. (Totéž o tomto barvivu platí i o ovoci.) Dále nás bude zajímat zelenina s betakarotenem, tj. oranžové a žluté druhy mrkve a karotka, také bílá a černá ředkev, ředkvičky.
U listové zeleniny nezapomeneme kromě různých druhů hlávkového salátu a špenátu také na mangold, též různých druhů od světle zelených tenkých listů přes robustní brčálově zelené a bílé až po načervenalé v řapících.

ovoce nejrůznějších barev
Tatáž barevná pestrost nás bude zajímat samozřejmě i u ovoce. Neopomeneme např. meruňky, švestky, různé druhy melounu...

byliny
Další skupinou jsou byliny. Jarní výhonky zužitkováváme do salátů a na povrch potravin podobně jako pažitku, petržel nebo kerblík...
Kopřivy vmícháváme do špenátu či vaříme i samostatně na způsob špenátu, vaříme z nich odvar a popíjíme po doušcích.
Mívají nejen uzdravující účinky, ale i veliké množství vitamínu C, větší než u mnoha kulturních plodin...

pozapomeňte...
Zapomeneme naopak na uzeniny všeho druhu, aspoň v době tohoto povětšině zeleninového půstu, který je podle biblické zkušenosti se znalostmi, zdravím a obdivovanou silou tří izraelských mladíků v čele s prorokem nazván Danielův.

Jídla dochucujeme křenem, cibulí, česnekem, petrželí a pažitkou, kerblíkem, koriandrem, koprem.
Jak ochucujeme např. cibulí? Snadno: Vezmeme jednu červenou cibuli, nakrájíme ji na tenké proužky (nejlépe keramickým nožem). Posypeme solí (mořskou), přendáme do talíře a druhým přiklopíme na 10 minut. Cibule se orosí a změkne, ztratí štiplavost a bude "k nakousnutí".

obědy, večeře
Co bychom tak mohli obědvat a večeřet, když jsou nám již ovocné dopolední svačinky a zeleninové předkrmy jasné?

úvodem prozraďme
Každé kombinované jídlo musí být acidobazicky vyváženo zeleninou a zapito také zásaditým nápojem.


Tipy ke stravování:

1. příklad s využitím produktu Rabanon (na játra):
- po probuzení 1 ampulka rabanonu, event. hned se 1/4 l vody,
- po pauze druhý 1/4 litr vody
- rychlá jahelná kaše s řeřichou a vařenou červenou řepou na plátky, jindy s javorovým sirupem nebo sladěnkou z obilí (např. z ječmene, z rýže) nebo karobovou čokoládou (rozpuštěná kolečka) a sušenými meruňkami (3 - 4 kusy) (opláchneme od siřidla)
- později ovocný salát: ananas, mango, broskev (kompot v práci nebo čerstvě připravené doma), šťáva z 1/2 citrónu
- 2 x 1/4 l vody nebo 1/4 l ovocného nektaru a po pauze 1/4 l minerální nesladné vody (Bílinská, Vincentka ad.)
- v poledne: zelenina typu "wok" orestovaná na slupkách a šťavnatá uvnitř (3/4 talíře), rýže hnědá / červená / natural ad., jedno vejce "volské oko", pražená drcená lněná semínka na povrch rýže, pohár rostlinného mléka rýžového
- za hodinu zahájit odpolední pitný režim
- svačina: plátky křehkého obilného chleba s lahůdkovým tofu a zelným salátem, posypat slunečnicovými semínky
- po vytrávení: 1 ampulka rabanonu a po čtvrthodině
- večeře: dušená kapusta s bramborem na cibulce, s česnekem a majoránkou
- konvička slabého čaje (zelený, bílý, bylinný apod.), v létě vychlazená voda s citrónem a mátou apod.

2. příklad s využitím produktu Ječmen (pro ranní vitalitu):
- po probuzení 1 šejkr natřeseného zeleného nápoje s bílou pěnou, vždy 2. a 3. den přidávat místo části vody i šťávu z červené řepy nebo karotky / mrkve
- šťáva ze zelí - mírně zředěná - do 1/4 l, pijeme po chvilkách doušky
- 1/4 l vody
- polévka z kořenové zeleniny s nudlemi nebo 1/4 l vody nebo zeleninový krém (brokolicový, kedlubnový, pórkový atp.)
- v 11 hodin 1 syrová kedlubna na plátky
- v poledne: ve vyšší hranaté pánvi podusit na másle 1/2 pstruha s kmínem a solí na červené cibuli, k hotovému přidat 1/2 menší brokolice na růžičky a dodusit, na suché pánvi opražit několik odkrojených plátků "knedlíku" polenty (z vařené kukuřice), na talíři posypat petrželí, drcenými dýňovými semeny a obložit tenkými plátky vařené červené řepy, pokropené olivovým olejem a posypané sekaným česnekem (1 stroužek) a koprem, šálek zázvorového čaje (asi 1 cm čerstvého zázvoru nakrájet na droboučké proužky a v šálku spařit, event. používat předem nasušené proužky)
- za hodinu zahájit odpolední pitný režim
- svačina: kandované ovoce se zázvorem, zázvorové sušenky nebo karobky apod., jindy nakrájené kousky melounu (různých typů, barev a velikosti)
- večeře: vařená pohanka promíchaná se 3 stroužky česneku (na jednu větší porci stačí 1 - 2) a hrstí promnuté majoránky, posypaná spařenými výhonky kopřiv nebo lístky koriandru a doplněná jednou lžící sojanézy a také zeleninou s mléčným kvašením (typu kysaného zelí), tzv. pickles
- konvička slabého čaje / citrónové vody s mátou

3. příklad s využitím produktu Aloe Prima gel (na žíly např.):
- po probuzení užijeme celou uvedenou denní dávku aloe a 1/4 l vody, event. 1 tbl. rutinu
- 1/4 l šťávy z červené řepy - a jakmile postoupí dále, můžeme
- 1 jablko na proužky dušené s 5 švestkami nebo lžící rozinek, k tomu event. 1 lžička černého rybízu naloženého v cukru / džemu z šípků / borůvek atp.
- 2 x 1/4 l vody
- v 11 hodin vařená červená řepa na plátky, prolisovaný česnek, mořská sůl, olivový olej (1 lžička), 1 výhonek listů bazalky nebo 3 lístky koriandru / petrželky / pažitky /, jindy obměna: s křenem a sojanézou
- v poledne: 2 červené brambory se slupkou na plátky a uvařit s mořskou solí a kmínem, zakapat olivovým olejem, talíř obložit také jedním celým tofu s mořskou řasou: nakrájet na plátky a nahřát / orestovat na pánvi, doplnit jednou lžící sojanézy, ozdobit natrhaným listem ledového salátu, pokropeným olivovým olejem s česnekem (1 stroužek) a mořskou solí
- svačina: hlíva ústřičná podušená na oleji a cibulce, křehký rýžový chléb
- pitný režim s vodou a pohankovým mlékem
- večeře: rybí filé na dvou cibulích, s mletým kmínem a mořskou solí, 1 brambor na plátky, vše zalito 1 vejcem se smetanou a podušeno pod poklicí, ozdobeno např. pažitkou
- konvička slabého čaje.

Poznámky:
- Suroviny lze dokupovat v prodejnách zdravé výživy a v koutcích pro zdravou výživu v rámci hypermarketů.
- Uvedené informace lze využít také v době jarní / podzimní očisty střev se SYMBI I a následně SYMBI II. K nim používáme také probiotika typu Ječmen a Chlorella.
- Listová zelenina obsahuje dostatek vápníku a hořčíku, nemusíme proto použít mléko živočišné. Můžeme dále sypat pokrmy drceným dýňovým semenem, asi lžičkou na kombinovaný pokrm. Můžeme také využít tofu v různých chuťových variantách (bílé - spíše na pomazánky, lahůdkové, zeleninové - s hráškem a červenou paprikou, marinované, uzené apod.) a bez konzervantů, proto je musíme v první den (po otevření obalu) spotřebovat. Také můžeme jídla zapíjet rostlinnými nápoji - pohankovým, rýžovým, ovesným, sójovým apod.
- Kdo je zvyklý na polévky i častěji během dne, bude to velmi vhodné a započítat si můžete vždy jeden čtvrtlitr do svého denního pitného režimu. Vhodné tipy: zeleninový krém, zelňačka, bramboračka (spíše bez jíšky, vodová), koprovka, nudlová, podobně i minestrone.
- Zeleninový krém, třeba brokolicový, připravíme velmi snadno a rychle: Do vařicí vody vsypeme nahrubo nakrájené kusy zeleniny spolu se sypkým zeleninovým kořením bez glutamátu (asi lžičkou) a v pěti minutách uvaříme, rozmixujeme tyčovým mixérem, event. dochutíme podle své zvyklosti (tekutým kořením, česnekem, event. smetanou).


PhDr. P. Šáchová
(zpracováno podle zkušeností v praxi celostní medicíny a se souhlasem MUDr. P. Šáchy)

Zdroj: www.celostnimedicina.cz


Doporučujeme

    INOSINE STAR

    INOSINE STAR obsahuje inosin, který je tělu vlastní a ze kterého se v organismu tvoří základní zdroj energie – ATP (adenosintrifosfát),

    Zjistit více

    L-ARGININE 500

    L-ARGININ 500 obsahuje esenciální aminokyselinu arginin, která je důležitá pro výživu a růst tkání. Je vhodný zejména pro sportovce,

    Zjistit více

    L-TYROSINE STAR

    Tyrosin je jednou z dvaceti základních proteinogenních aminokyselin. Je to neesenciální aminokyselina. Vzniká z esenciálního fenylalaninu,

    Zjistit více

    HMB STAR

    Doplněk stravy Nárůst svalové hmoty, zvýšení svalové síly a zmenšení množství podkožního tuku (SUPER!!!) HMB STAR obsahuje de

    Zjistit více

    GYMNEMA SYLVESTRE STAR

    Plazivá rostlina – liána gymnéma lesní - Gymnema sylvestre je domovem v Indii, zejména na jejím severu a v západní části. Tato neobyč

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024