SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Mrkev, mrkvička






Páter Ferda doporučoval jíst mrkev čerstvě nastrouhanou denně. Ovlivňuje zdraví očí, pokožky a sliznic, má protinádorový účinek a působí močopudně. Je prospěšná v jaterní a žlučníkové dietě.

Obsahuje provitamin beta-karoten, který patří do skupiny karotenoidů. Nelze se jím předávkovat, neboť lidské tělo si tento provitamin dokáže proměnit na vitamin A.

Je to typický kožní antioxidant. Pokožka se jím velmi dobře sytí, jeho vyšší dávky mohou dokonce pleti dodat oranžové zbarvení. Beta-karoten chrání organizmus před působením volných radikálů a podporuje imunitní systém.

Mrkev obsahuje kromě betakarotenu i velmi užitečnou vlákninu chránící naše střeva a - tím, že vychytává cholesterol a tuky - i naše cévy. "Mrkev nenadýmá a nedráždí trávicí ústrojí. Syrová mrkev čistí žaludek a střeva, zlepšuje stav při střevních a žaludečních chorobách. Má se jíst často, přibližně v dávkách 100 - 200 g, co nejjemněji nastrouhaná, občas můžeme přidat i trochu rostlinného oleje. Podle pátera Ferdy již jedna lžíce čerstvě nastrouhané mrkve denně zlepší stav naší páteře i bilanci některých živin. Díky vyššímu přirozenému obsahu cukru by to s mrkví a mrkvovými šťávami neměli přehánět diabetici.

Betakaroteny kromě mrkve najdeme také v tmavě zelené listové zelenině, kukuřici, v rajském jablku, pomeranči. Ztrácí se při oxidaci vyplavením do tuku, při vysokých teplotách a prodloužené době přípravy.

Když v těle chybí vitamin A, pozorujeme suchou a drsnou kůži, oční sítnice ztrácí schopnost reagovat na změny světla a tmy.

SYMBINATUR doporučuje křoupat mrkvičku nebo denně užívat tabletku potravního doplňku obsahující betakaroteny.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024