SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Egyptské bakterie






Cestovní kanceláře nabízejí zájezdy do lákavého Egypta, každým rokem pak dostávám dotazy na tzv. egyptské bakterie, které dokáží pobyt značně znepříjemnit.

Vzhledem k vysokým teplotám je nutné, abyste u sebe měli vždy vodu.
Zkušený cestovatel zná pravidlo nekonzumovat nic, co se nedá upéci, uvařit nebo oloupat. Ani toto pravidlo není bez výjimky, protože například v Tunisu nebo Egyptě bylo zjištěno, že čilí prodavači vstřikují injekcemi do melounů vodu, aby byly těžší.

Voda z kohoutku může být zdrojem zdravotních potíží, pijte tedy pouze vodu balenou. Vysoké teploty a místní strava se podílejí na fenoménu zvaném faraonova pomsta.

Zvracení, silné křeče a průjmy, které si v krajních případech vyžadují hospitalizaci. Dochází k častému vyprazdňování řídké stolice a nastupuje velmi rychle a hlavně bez varování, se stolicí odchází z těla i velké množství vody a dochází k rychlé dehydrataci organizmu. Ta může vést až ke kolapsu a smrti. Může se také jednat o jiné, závažnější onemocnění, jako je třeba postižení slinivky, jater, žlučníku, tenkého nebo tlustého střeva, různých zánětů, imunologických problémů nebo narušené funkce štítné žlázy.

Popsané problémy způsobují bakterie, které jsou přítomny v nevhodných, rychle se kazících nebo nedostatečně tepelně zpracovaných potravinách a ve vodě z nejistých zdrojů. Pokud této pomstě chcete uniknout, nikdy nepoužívejte vodu z vodovodu, ale výhradně vodu balenou, a to i na čištění zubů.

Působitelem potíží může být například bakterie E- Coli. Za normálních okolností je tato bakterie jedním z nejdůležitějších zástupců střevní mikroflóry. Jedná se o anaerobního parazita, jenž se živí zbytky potravy svého hostitele. Má tvar bičíkaté tyčinkovité bakterie. Přítomnost bakterie v tlustém střevě je nezbytná pro správné fungování trávicích procesů. Vyskytuje se však několik jejích kmenů, z nichž některé mohou být patogenní. Ty se dělí na základě mechanismů, jimiž působí na buňky střeva, na enterotoxigenní (ETEC), enterohemoragické (EHEC), enteroinvazivní (EIEC), enteropatogenní (EPEC) a enteroagregativní (EAEC). Patrně nejnebezpečnějším kmenem E. coli je EHEC, který produkuje verotoxin. Inkubační doba tohoto typu bývá 3 až 8 dní. Ovšem na dovolené se můžeme setkat tako s jinými bakteriemi.

Jde o to, že obyčejné bakterie, které jsou v Egyptě doma a místní obyvatelstvo nijak neohrožují, mohou nám Evropanům snadno způsobit potíže.

Pokud se průjem dostaví, zajděte do místní lékárny pro Antinal nebo Drotazide Diax nebo Streptoquin. jsou k sehnání i ve formě sirupu pro děti. Dostanete je v každé egyptské lékárně a často i na hotelové recepci.

Je rozumné vybírat si hotel, ve kterém je k dispozici lékař. Jakmile se dostaví popisované křeče, hned jej navštivte. Delegátka cestovní kanceláře Vás jistě bude instruovat, čím se vybavit a jak předejít faraonově pomstě.

Pomáhají k tomu dezinfekční léky typu živočišné uhlí, Endiaron, Smecta nebo Endiform, přísná suchá dieta, a hlavně je třeba dbát na dostatečný příjem tekutin ve formě černého čaje nebo minerálek, který nám zároveň doplní ztrátu minerálů.

SYMBI II - Laktobacily. Kvalitní preparáty obsahující probiotické bakterie. Ty zvyšují odolnost a stabilitu trávicí soustavy. Tyto probiotické bakterie nás sice nemohou úplně ochránit před průjmem, ale pokud nás postihne, mívá už mírnější průběh a rychleji odezní.

Zejména u dětí bychom měli být ve střehu, protože jejich organizmus je na dehydrataci mnohem citlivější. Stejně reagují také senioři a lidé s některými zdravotními problémy.

Doporučené podávání alkoholu podle lidových receptů má sice efekt dezinfekční, ale nelze jej šablonovitě doporučovat, protože ne každému pomůže, naopak někomu může stav zhoršit.

Máte-li problémy například s imunitou, rizikovým oblastem se raději vyhněte.


Příjemný pobyt bez komplikací přeje
MUDr. P. Šácha



Doporučujeme

    ZINC STAR

    ZINC STAR obsahuje prvek zinek, který je součástí více než 300 enzymů. Zinek má blahodárný vliv na normální funkci imunitního systém

    Zjistit více

    CARNOSINE STAR

    Karnosin je přírodní látka, biologicky aktivní peptid, tvořený 2 aminokyselinami. V těle je ho nejvíce v kosterních svalech, srdci a moz

    Zjistit více

    Reishi red - 100 kapslí

    Lesklokorka lesklá „Císařova houba nesmrtelnosti“ Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čist

    Zjistit více

    EUFORYN

    uvolnění a klidný spánek Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čisté = bez příměsí (barviv,

    Zjistit více

    VITAMIN C 1000

    I když je vitamin C obsažen v různých druzích zeleniny a v citrusových plodech, jsou jeho nejlepším přírodním zdrojem šípky. V nich s

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024