SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Zdravý růst a dobrá regenerace






Dnešním tématem je vitamin C. Všichni o něm víme a spíše si jej spojujeme s bojem proti chřipce, když při ní máme pít čaj s citronem a užívat hodně vitaminu C.

Ano, to je tradicemi ověřená skutečnost a zažitý postup.

Vitamin C představuje 80 % celé naší potřeby vitaminů. Zde uvedu informace z populárně naučných textů. Vitamin C chrání před infekcemi, podporuje dobrou funkci imunitního systému, svou roli hraje při plicních chorobách. očních zákalech, při srdečních nemocech. Pomáhá v boji s nežádoucím cholesterolem v krvi, podporuje tvorbu červených krvinek. Je známým antioxidantem, takže chrání lidské buňky a DNA před poškozením tzv. volnými kyslíkovými radikály. Urychluje hojení ran, podporuje obnovu vazivové tkáně, napomáhá udržovat dobrý stav zubů a dásní, účastní se tvorby kostí, kolagenu a chrupavky a při tvorbě nadledvinových hormonů. Vitamin C zvyšuje pevnost pokožky, činí ji odolnější proti škodlivinám z ovzduší a oddaluje či zmírňuje tvorbu vrásek. Podobně jako vitamin A a E a další antioxidanty předchází vzniku očních chorob spojených se stárnutím, pozitivně působí na mozkové funkce a pomáhá tělu vyrovnat se s následky stresu. Zalistujte si ve Wikipedii a najdete řady dalších vlastností, jsou o něm napsány celé knihy.

Pozornost však soustředím do procesu růstu u dorostenců a do regenerace.

To je dobré téma pro vitamin C, zvláště v období puberty. Je to doba vzdoru, odmítání názorů a doporučení rodičů a vůbec dospělých. Doma denně slyší, že má jíst ovoce a zeleninu a on by raději mlsal chipsy, hranolky, kečup a colu. Tělo to však nezajímá, samo si neumí vitamín C vytvořit, a tak snadno vznikne nedostatek vitaminu C, a to může zpomalit růst. Vitamin C přispívá k normálnímu energetickému metabolizmu, ke vstřebávání železa, k vývoji kostí. Má pozitivní vliv na zuby a chrupavky, podílí se na obraně organizmu coby účinný antioxidant.

O konkrétních produktech s obsahem vitaminu C lze konzultovat v naší poradně zde.


MUDr. P. Šácha



Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024