SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Zdravá štítná žláza






je nezbytná pro hormonální rovnováhu v každém věku.

V tomto článku nechci popisovat příčiny, které vedou k vyčerpání štítné žlázy. Ty jsou předmětem jiných a speciálních článků na naší webové stránce.

Zde se soustředím na možnosti, které nám dává příroda. Na možnosti, jak zlepšit sníženou funkci štítné žlázy.

Jód
je důležitý pro produkci hormonu štítné žlázy, jeho vliv je patrný v celém našem těle. Zrychluje metabolizmus, tím pomáhá spalovat přebytečný tuk a brání hromadění cholesterolu. Uklidňuje nervy, zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů, kůže a zubů. Zlepšuje mentální funkce, tělo lépe využívá kyslík, podporuje růst a tělesnou energii. Najdeme jej v mořských řasách (kelp, fucoidan) a chaluhách, v mořských rybách, ale také v cibuli a jodizované soli.

Tyrosin je jednou z dvaceti základních proteinogenních aminokyselin. Je to neesenciální aminokyselina. Vzniká z esenciálního fenylalaninu, který je obsažen hlavně v čokoládě, mléce a vejcích. V krvi cirkuluje tyrosin jako součást bílkovinného přenašeče tyreoglobulinu. Tyrosin je spolu s fenylalaninem prekurzorem pro biosyntézu hormonů adrenalinu (dřeň nadledvin), tyroxinu a trijodthyroninu (štítná žláza), dále pro biosyntézu maleninů (pigmentů kůže, vlasů, vousů a očí). Tyrosin je i prekurzorem řady důležitých látek – neurotransmiteru dopaminu a biochromů. Jak stárneme, produkce klesá a suplementace se stává zásadní.

Flavonoidy - hodně oblíbená skupina a stále více jde do popředí.
Flavony a flavonoly lze nalézt ve většině bílých okvětních lístků. Na tomto místě jmenujme tři hlavní flavony - apigenin, tricetin a luteolin a tři hlavní flavonoly - kaempferol, myricetin a quercetin.

Vyzvednu myricetin, který se účastní buněčné regulace jódu a svou přítomností chrání tělo, aby o jód nepřicházelo.

Kaempferol, u něhož bylo laboratorně prokázáno, že specificky zvyšuje až 10krát aktivitu enzymu iodothyronin deiodinázy, což vede k 2,6tinásobnému zvýšení produkce T3 aktivního hormonu.

Forskolin - extrahovaný z colea forskohlii působí tak, že aktivuje enzym adenylátcyklázu, čímž se zvyšuje cyklický adenosin monofosfát (cAMP) v buňkách těla. Jedním z důsledků je nárůst produkce a uvolňování hormonů štítné žlázy, které jsou zodpovědné za rychlost metabolizmu. Forskolin také zvýší úroveň hormonu T3 ve svalové tkáni, přičemž energie uvolněná z tuků je následně použita coby palivo.

Coleus forskohlii představuje spolu s guggulsterony novou generaci tzv. inteligentních spalovačů, které se vyznačují vysokou účinností. Tato bylina roste v subtropických oblastech Indie, Barmy a Thajska.

Rostlina coleus forskohlii je předmětem mnohých klinických studií a ve východních medicínách ji používají v léčbě alergie, dýchacích obtíží, kardiovaskulárních onemocnění, glaukomu, psoriázy a také onemocnění štítné žlázy. Nejvíce se však využívá kvůli účinnému spalování tuku, jak již bylo zmíněno.

Guggulsterony: Z commiphora mukul, resp. z pryskyřice malého hustého keře, se získává extrakt. Zdá se, že stimuluje činnost štítné žlázy přes lepší syntézu T4 na T3... Používá se po staletí v medicíně východního světa k pročištění průdušek, při obezitě, kvůli zklidněni zánětu kloubů a na chronické kožní nemoci. Také pro povzbuzení krevního oběhu. Lze se domnívat, že tento mechanizmus bude podmíněn účinkem na cholesterol, snížením jeho ukládání do stěny cévní, tím chrání pružnost cév, a to má vliv na krevní oběh.

Selen
Stopový prvek, přítomný ve vysokých koncentracích ve štítné žláze, má antioxidační vlastnosti, usnadňuje tvorbu hormonů štítné žlázy tím, že podporuje konverzi T4 na T3, podobně jako výše jmenované guggulsterony. Pokles tohoto mechanizmu je možno pozorovat u starších lidí, což je spojeno s poklesem hladiny selenu.

Zinek
více selektivně podporuje produkci hormonu T3 nebo jeho aktivnější formu – trijodtyroninu.

Hořčík
v jeho snadno vstřebatelné formě citrátu zabraňuje snížení aktivity štítné žlázy, a to jak po intenzivním tělesném cvičení, tak u starších pacientů nebo osob se sedavým způsobem života.

Fucus vesiculosus (chaluha bublinatá)
Je vhodné zmínit, že syrová košťálová zelenina (kapusta, zelí, brokolice, růžičková kapusta) a také olej z hořčičných semen obsahují látky, které brání štítné žláze v příjmu jódu. Arašídy, sójová mouka a potraviny bohaté na karoten údajně rovněž snižují absorpci jódu (dle Dr. Michala Sharona). A tak osoby, které trpí nedostatečnou funkcí štítné žlázy, by měly omezovat příjem popsaných potravin.

Morinda citrifolia - NONI
Napomáhá optimalizovat a posilovat všechny funkce organizmu, harmonizovat hormonální a nervový systém, posilovat imunitní systém, uvolňovat emocionální stresy, zlepšovat trávení, stabilizovat menstruační cyklus, normalizovat kardiovaskulární systém a dýchání. Jinými slovy napomáhá optimálně propojovat všechny vnitřní systémy v lidském těle a zprůchodňovat celý energetický systém.

Ashwagandha (withania somnifera): Botanicky je příbuzná rajčeti a goji bobulím, patří do rodiny solanaceae. Roste ve formě malého keře, má malé zelené květy, zatímco zralé plody jsou oranžovo-červené. Východní medicína používá hlízy, usuší je a zpracuje na prášek. O čerstvém kořenu této rostliny se říká, že má pach podobný koňskému potu, a tak také vznikl název ashwaganda: ashwa znamená kůň a gandha znamená vůni nebo pach. Hlavními složkami jsou steroidní laktony a alkaloidy, mezi nimiž je hlavní vitanin a také 18 různých mastných kyselin, beta-sitosterol, polyfenoly a rostlinné steroly.

Průzkum, který byl proveden u zvířat, prokázal, že určité látky této rostliny zlepšují produkci acetylcholinu, což je hlavní přenašeč nervových vzruchů. Pak je zde naděje pro zlepšování kognitivní schopnosti myšlení, soustředění a paměti. Na obnovování synapsí v mozku. Dokáže dokonce stimulovat růst částí nervových buněk, které již byly poškozeny.

S netrpělivostí budeme čekat na výsledky dalších studií, neboť síla účinku této byliny by mohla přinést hodně užitku v léčebném programu obnovy zdraví současných civilizačních nemocí.

Co si vybrat?
Pokud máte nějaký problém, je nejprve nutno vyjasnit otázku:
„Co je příčinou mého patologického procesu?“
Jak ji zasáhne léčivý prostředek? Jestli smysluplně, pak jej podávejte. Jestliže však není vysvětlena příčina, proč jej dávat, je to zbytečné.

Stejný postup a úvaha se týká i dalších léčiv či léků, které třeba užíváte.

Symbinatur disponuje potravními doplňky z uvedené kategorie. Ale dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006, nesmíme uvádět informace o účincích potravních doplňků na veřejné platformě. K tomu je určena poradna s lékařem.

MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    UltiCare LT-99 Mini

    je složen z generátoru pulzů + mini aplikátor /230 x 150 x 22 mm a O,4kg/ Malý polštářový aplikátor (A1C) + řídící jednotka

    Zjistit více

    BETA GLUCAN STAR

    Obsažený beta glukan je bezpečná a velmi účinná látka, která pomáhá zlepšovat stav imunitního systému a urychlovat rekonvalescenci.

    Zjistit více

    CHLOROPHYLL STAR

    Doplněk stravy Chlorofyl hraje zásadní roli ve fungování srdce a nervů. Chlorofyl je obecný název pro skupinu zelených barviv vyšš

    Zjistit více

    PSYLLIUM STAR

    Plantago ovata (Psylium Husk, jitrocel blešník) podporuje zdravé trávení a střevní funkce. Usnadňuje střevní tranzit a pomáhá udržova

    Zjistit více

    HOMOCYSTEIN - HCY

    Doplněk stravy s unikátním složením hořčíku a vitaminů B, pro správné fungování těla a normální metabolismus homocysteinu. O

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024