SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Wild yam






V seriálu Symbinatur o přírodních léčivých zdrojích má své místo také Wild yam navzdory tomu, že pro Středoevropana se tato rostlina jeví víceméně cizokrajně.

Je to víceletá popínavá, vínu podobná rostlina, rostoucí v severo východních státech Ameriky od New Englandu až po Minnesotu a Ontario, jižně k Floridě a Texasu. Wild yam roste ve vlhkých lesích, bažinách, v houštinách při krajích silnic, kolem plotů.

Po staletí se užívá jako léčivá bylina již za doby Aztéků a Mayů pro širokou škálu onemocnění, kam také patří ženské problémy a tišení bolesti při porodu dítěte.

Wild Yam je jedlý, poživatelný a léčivý, třebaže je neurčité chuti, jak se říká neslaný nemastný, ale když se při vaření přikoření, je chutný.

Výzkumy ukazují, že je to mocný prostředek pro alternativní medicínu, protože obsahuje mnoho steroidních saponinů, zvláště pak dioscin, který je široce používán k výrobě progesteronu a jiných steroidních léků užívaných jako kontraceptiva a v léčbě různých poruch rozmnožovacích orgánů, ale stejně tak i jiných, jako je astma a artritida. Dále obsahuje phytosteroly (beta-sitosterol), alkaloidy a tanniny, a proto se může použít proti zánětu, na uvolnění spazmů, při žlučníkových potížích, na povzbuzování pocení a rozšiřování cév. Extrakt z kořene je užíván ke zmírnění mnoha příznaků menopauzy a PMS, jako jsou návaly, noční pocení, změny nálad a vaginální vysychání. Potravinový doplněk podporuje dobrou funkci soustavy žláz s vnitřním vylučováním. Normalizuje hladiny hormonů jak u žen, tak i u mužů.

Také se užívá při potížích dráždivého tračníku, podrážděného žaludku a žlučníku, při křečích , bolestivé menstruaci a v malých dávkách je pomocníkem během těhotenství při pocitech na zvracení. Je účinným doplňkem působícím proti degenerativním změnám kostního a svalového aparátu. Zpomaluje proces stárnutí celého organizmu. Posiluje imunitní systém, zvyšuje aktivitu bílých krvinek.

Protože pomáhá při harmonizaci hormonálního systému, který se podílí na metabolické aktivitě těla, může wild yam druhotně pomáhat při procesu snížení hmotnosti. Přednostně se pak mobilizují tukové zásoby na těch místech v podkoží, kde je jejich zmenšení při běžných dietách velmi problematické. Redukce váhy je podmíněná pouze úbytkem tuku. Účinné látky z wild yamu vedou k nárůstu svalové síly a při současném cvičení i k nárůstu svalové hmoty. A současně s tímto problémem souvisí zásah do metabolizmu cukrů- wild yam se může stát dobrým pomocníkem při cukrovce, kde zásahem do metabolických procesů upravuje hladinu glukózy v krvi.

V Symbinatur jsme již několikrát hovořili o tom jevu, že příroda nám vždy nabízí pomocnou ruku, pokud nastane katastrofa, devastace prostředí apod.

Wild yam je toho dokladem - rostlině stačí jen pár dní k tomu, aby se i v devastovaném prostředí rozmnožila a nabídla své plody k léčení člověka. Jen je třeba o jejím účinku vědět a umět ji použít.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    GINGER STAR

    Zázvor podporuje trávení, příznivě působí proti nevolnosti, zvláště v období časného těhotenství a při cestování, odstraňuje p

    Zjistit více

    Omega-3 Plus

    Doplněk stravy obsahující důležité omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA s důležitými vitamíny B9 (kyselina listová), B1, B6, B12. Omeg

    Zjistit více

    FLAX SEED STAR

    Zejména pro svůj vysoký obsah zdraví prospěšných omega 3 mastných kyselin je lněné semínko, potažmo olej z něho prospěšný pro celk

    Zjistit více

    HMB STAR

    Doplněk stravy Nárůst svalové hmoty, zvýšení svalové síly a zmenšení množství podkožního tuku (SUPER!!!) HMB STAR obsahuje de

    Zjistit více

    CREATINE STAR

    Kreatin se vyskytuje v lidském těle přirozeně (většinu potřebného množství kreatinu dovede tělo vytvořit samo) a slouží jako rychlý

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024